Knus tegen elkaar op Oerol

Knus tegen elkaar op Oerol

Normaal gesproken ademt midden juni het eiland Terschelling theater. Kleurrijke mensen die samen naar een dans-, theater- of zang voorstelling komen kijken. Ouderwets op de fiets toeren over het eiland of toch liever de elektrische fiets? Helaas gooide de corona pandemie dit jaar en vorig jaar roet in het eten voor de Oerol liefhebbers. Nu er steeds meer versoepelingen komen, kan ook de cultuursector weer open. Voor Oerol kwamen de versoepelingen net te laat. Op 22 april 2021, heeft de organisatie van Oerol besloten dat het festival niet door kan gaan.

Oerol?

De eerste editie van Oerol was in 1982. Het festival duurt altijd 10 dagen. De oprichter van het theaterfestival is Joop Mulder. 9 januari 2021 kwam Mulder onverwachts te overlijden. Het idee om Oerol te beginnen is ontstaan vanuit café De Stoep. Mulder was hier werkzaam en kwam op het idee om artiesten naar Terschelling te halen. Het doel was om de mindere periode tussen Pinksteren en het hoogseizoen op te vullen. Hier kwam een ander soort publiek op af dan normaal en dit resulteerde uiteindelijk in Oerol. Jaarlijks ontvangt het festival Oerol op Terschelling ruim 50.000 bezoekers.

Betekenis

De naam ‘Oerol’ heeft een mooie betekenis. Het is niet zomaar een naam die iedere dag voorbijkomt. Oerol betekent ‘overal’, in het dialect van Terschelling. Vroeger werd met ‘Oerol’ bedoeld dat het vee overal op het eiland losgelaten werd om te kunnen grazen. Tijdens het festival zijn overal over het eiland culturele activiteiten. De naam Oerol.

Het festival

Knus tegen elkaar op een houten bankje zitten en je laten verrassen door wat komen gaat. Theaterliefhebbers laten zich graag verwonderen. Toch is dit al het tweede jaar dat festivalbezoekers zich niet kunnen verenigen op Oerol. Marianne Molhoek (44) bezoekt al sinds haar 15e het theaterfestival en mist het enorm. Ze vertelt: ‘’Ieder jaar kijk ik er weer naar uit. In juni samen met mijn vriendinnen naar Oerol. Toen ik er voor de eerste keer naar toe ging was ik meteen verkocht. De sfeer is altijd gezellig en het eiland is vol met kleurrijke mensen.. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Ieder jaar verblijven wij op dezelfde camping. Zodra Oerol is afgelopen, boeken we direct weer voor het volgende jaar. Als groep hebben wij vorig jaar besloten om niet af te reizen naar Terschelling. Er was namelijk geen Oerol, dus wij dachten, wat moeten wij daar dan? Dit jaar hebben wij besloten om toch naar Terschelling te gaan om te kijken wat het eiland nog meer te bieden heeft en hier hebben wij geen spijt van gehad’’.

Samen

Voor de campinghouders op Terschelling is Oerol erg belangrijk geworden. Sape van der Meulen is eigenaresse van camping Mast en kan niet wachten totdat het festival volgend jaar weer mag losbarsten. Ze vertelt: ‘’Veel boekingen die wij binnenkrijgen, zijn van mensen die het festival Oerol bezoeken. In de maand juni zijn wij ook echt een Oerol camping. We zitten dan helemaal vol met festivalbezoekers. Buiten het festival om zijn wij een familiecamping en dan verwelkomen we gezinnen die lekker komen fietsen in de natuur en omgeving. In de periode van Oerol krijg ik echt het gevoel van samen zijn. Iedereen kan het goed vinden met elkaar en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Op het hele eiland zijn grote en kleine voorstellingen in verschillende genres. Na een voorstelling evalueert iedereen enthousiast wat hij of zij gezien heeft, onder het genot van een drankje’’.

Het Oerol festival zal dan ook vol goeie moed aan de editie van 2022 werken en hopen op betere tijden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *