Leeft het Coronavirus in studentenhuizen?

Leeft het Coronavirus in studentenhuizen?

Een van de ondervraagde studentenhuizen

NEDERLAND- Het Coronavirus heeft Nederland bereikt, zo ook de studenten in de studentenhuizen. Hoe gaan zij om met de gestelde richtlijnen vanuit het RIVM, zodat studerend Nederland het Coronavirus overleeft?

Niet meer dan vijf bezoekers tegelijk, of soms zelfs helemaal geen bezoek, schoenen en jassen op de eigen kamer, vaak handen wassen en soms een huisregel om naar je ouders te gaan. Het zijn zo maar een paar van de maatregelen waarmee studenten die samen in een huis wonen het coronavirus buiten de deur hopen te houden. Er wordt vooral veel gesport en spelletjes gespeeld om de tijd door te komen’’

Een onderzoek afgenomen onder studenten middels een enquête geeft een beeld van hoe menig student omgaat met de huidige situatie die komt kijken bij de het heersende Coronavirus. De tweeëntwintig ondervraagde studentenhuizen zijn gevestigd in de studentensteden Leiden, Rotterdam, Utrecht en Delft.

Ruime meerderheid treft maatregelen

Uit het onderzoek is gebleken dat 77,3% maatregelen heeft getroffen om het Coronavirus te weren. 13,6% daarvan geeft aan afgesproken te hebben terug te keren naar het ouderlijk huis, dit geldt in hun geval als huismaatregel. In dit geval wordt vanuit het huis besloten dat iedereen veiliger is bij zijn ouders. Bij kleinere huizen is dit vooral de voornaamste reden. “Wanneer je met drie huisgenoten woont is het al snel leeg in een huis wanneer iemand besluit te vertrekken”, aldus een studente geneeskunde. Uiteindelijk heeft in het totaal 40,9% procent ervoor gekozen de quarantaine uit te zitten in het ouderlijk huis. De redenen die zij hiervoor geven zijn uitlopend.

Ouders 

Zo zit Eline Smeets, student aan de Erasmus Universiteit, momenteel bij haar ouders in Geleen. Ze wilde wel terug naar haar studentenhuis, maar gezien de lange reistijd leek haar dat niet verstandig. “Stel dat ik ziek word, dan ben ik toch het liefst bij mijn ouders.  Maar dan zou ik eerst drie uur in de trein moeten zitten, met koorts en al, dat lijkt me niet verstandig’.

Een enkeling geeft aan naar zijn/haar ouders te zijn gegaan om hulp te kunnen bieden wanneer zij ziek zouden worden. Meerderen geven aan naar hun ouders te gaan, zodat zij de dagen doorkomen zonder het hebben van veel sociaal contact met anderen. Ook hebben zij daar vaak meer ruimte om te bewegen. Sporten wordt hierbij als voornaamste reden genoemd.

Maatregelen in de studentenhuizen

Een studentenhuis in Rotterdam geeft aan een maximum van vijf personen te hanteren voor bezoek, als dat echt noodzakelijk is. Zij letten op de jassen en schoenen, deze moeten in de eigen kamer worden opgehangen en neergezet. Andere studentenhuizen hanteren de regel dat niemand anders dan de oorspronkelijke bewoners het huis mogen betreden. Bijna elk huis geeft aan de handwas-regel te hanteren wanneer een bewoner buiten het huis is geweest. Feestjes wordt in alle huizen verboden, dit geldt voor het bezoeken of het geven hiervan. Een duidelijke boodschap die naar voren komt: wanneer je klachten vertoont bepaal je op welke plek je het virus wilt uitzitten. Dit is bij de ouders of in het studentenhuis, tussentijds wisselen is niet mogelijk. Dit is afgesproken in het kader van het verminderen van het aantal contacten. De meest voorkomende opmerking, voorkomend in de lijst van maatregelen van huizen: ‘Use your brains’.

Activiteiten

De huizen verzinnen van alles om samen met hun huisgenoten de quarantaine door te komen. Een huis in Rotterdam heeft elke avond een activiteit gepland. Dit kan een spel zijn, maar ook gezamenlijk een film kijken. Het huis geeft aan zich te houden aan een dag rooster, zo probeert iedereen iets aan zijn scriptie te doen rond het middaguur. Huisgenoten geven aan vaak samen te sporten, de ‘in-house improvisatie gym’. Een ander meisjeshuis geeft aan thema-avonden te houden. Zo hadden zij laatst een Spaanse avond, vol met Spaanse zelfgemaakte lekkernijen en Spaanse spelletjes. Alle huizen waarbij de huisgenoten samen de quarantaine uitzitten geven aan samen activiteiten binnenshuis te organiseren voor het gehele huis.

Scriptie, Netflix en werk

Veel studenten geven aan te werken aan hun scriptie of opleiding tijdens de quarantaine. Genoemd werd dat veel studenten online les krijgen of online door kunnen werken. Netflix kijken wordt vooral genoemd als activiteiten voorde ontspanning. Van de ondervraagden, werken twee studenten in de zorg. Zij studeren geneeskunde en zetten zich in voor de zorg tijdens de quarantaine. Zij verlaten hun huis om, op veilige plekken binnen het Erasmus Medisch Centrum, hun handen uit de mouwen te steken om de zorgverleners te helpen waar zij kunnen. Zo werkt de student voor de Corona-telefoon en beantwoordt zij vragen van bezorgde mensen. Drie studenten geven aan nog niet werkzaam te zijn binnen de hulpverlening, maar dit wel van plan zijn. Een mogelijke optie die zij geven, is bijvoorbeeld het oppassen op kinderen waarvan de ouders moeten doorwerken in deze crisistijd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *