Geen eindexamen, wel een diploma

Geen eindexamen, wel een diploma

De centraal eindexamens van duizenden eindexamenleerlingen gaan niet door, zo ook op het Markland College Zevenbergen, de middelbare school van gemeente Moerdijk. Van het ministerie van onderwijs mag de school zelf bepalen of de leerlingen zijn geslaagd. Dit doen ze op basis van de schoolexamens, die tot juni afgenomen kunnen worden.

Voor Lotte Melisse (16) is er nog veel onduidelijk. Ze zit in havo 5 van het Markland College en zou onder normale omstandigheden over twee maanden haar eindexamen moeten maken. “Ik vind het erg vervelend. Ik sta er goed voor, dus ik denk dat ik ervanuit kan gaan dat ik ben geslaagd, al mag ik dat nog niet officieel zeggen. Maar het voelt niet alsof ik mijn havo heb afgesloten.”

Marieke Geleijns (18) herkent dat gevoel. Zij zou eindexamen in wiskunde A en geschiedenis doen om haar vwo diploma te behalen via het volwassen onderwijs (gefinancierd door het Markland College Zevenbergen.) “Het voelt een beetje als valsspelen.”

Niet alle leerlingen vinden het vervelend dat de eindexamens niet doorgaan. “Die vinden het alleen maar fijn dat er nog een toets minder is.” Maar een toets minder betekent niet automatisch slagen. Leerlingen moeten wel voldoende staan voor hun schoolexamens aan het einde van het schooljaar. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer die precies plaatsvinden. “Mijn laatste ronde schoolexamens zou vorige week zijn, maar het is nu uitgesteld tot na 6 april”, vertelt Melisse.

Voor anderen is het afschaffen van het centraal eindexamen niet alleen vervelend, maar verkleint de kans op slagen significant. “Er zijn klasgenoten die echt rekenen op het eindexamen om hun cijfer omhoog te krijgen.”

De communicatie met de school verloopt wel goed, aldus Melisse en Geleijns. “Ze weten net zoveel als wij en krijgen het op hetzelfde moment te horen. Daarbij geven ze wel snel aanvullende informatie, wat de nieuwe maatregelen in detail voor mij betekent bijvoorbeeld”, aldus Geleijns.

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *