Kraameigenaar John van der Kroon leeft mee met van de markt gebande non-food kramen: “Een markt doe je met z’n allen.”

Kraameigenaar John van der Kroon leeft mee met van de markt gebande non-food kramen: “Een markt doe je met z’n allen.”

Non-food kramen, zoals bijvoorbeeld de bloemen- en kledingkramen, worden in steeds meer gemeentes tijdelijk van de markten geband. Ook worden markten soms zelfs gesloten. Gelukkig blijven de meeste op de Utrechtse Heuvelrug nog wel open. Echter geldt ook hier de regel: Geen non-food kramen meer.

Volgens de website van de veiligheidsregio Utrecht hebben ze deze specifieke maatregel genomen om voldoende afstand tussen de kramen te kunnen houden ten tijde van corona. De gedachte hierachter is waarschijnlijk; des te minder kramen, des te meer ruimte. Kraameigenaar John van der Kroon, die op meerdere markten over de Utrechtse Heuvelrug aardappelen verkoopt, is het niet met deze regeling eens en leeft zwaar met de non-food kramen mee.

“Ik vind het geen redelijke maatregel. Ik ben blij dat wij mogen blijven staan, laten we dat vooropstellen, maar het maakt niet uit als er ook non-food kramen op de markt staan.” Van der Kroon legt uit dat er op een markt van twintig kramen er maar drie of vier non-food kramen tussen staan. Volgens hem maakt het weinig verschil als die kramen er niet zouden zijn en hebben ze het zonder de maatregelingen al moeilijk genoeg. “Die jongens verkopen al slecht, nu wordt het brood hen al helemaal uit de mond genomen.”

Hij snapt wel dat de maatregelingen zijn genomen, althans een deel daarvan. “Ze moeten toch wat doen, ze moeten toch ergens beginnen. Maar waarom mag de markt in Bilt op vrijdag wel blijven staan, en de markt in Zeist niet?”

Van der Kroon weet overigens niet wat hij zelf zou veranderen aan de maatregelen en hij vindt zichzelf niet deskundig genoeg om daar iets over te zeggen. Wel herhaalt Van der Kroon dat hij het heel erg vindt. Vanuit zijn oogpunt is hij zijn collega’s verloren. “Een markt doe je met z’n allen, niet alleen. Niemand redt het alleen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *