Kerken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nemen geen risico en sluiten de deuren

Kerken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nemen geen risico en sluiten de deuren

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn alle kerken gestopt met de fysieke diensten, ook wekelijkse vieringen gaan niet door. Ze doen dit ondanks dat kerken net als moskeeën niet officieel de deuren hoeven te sluiten. De meeste kerken beschrijven het als een moeilijk besluit, maar één waar ze toch allemaal achter staan.

‘In principe mag je met honderd mensen in één ruimte zitten en wij hebben tachtig leden, maar het grootste gedeelte daarvan is van oudere leeftijd. We hebben daarom toch maar besloten de kerkdiensten voorlopig even te annuleren,’ zegt Gerrit Boersma, de kerkmeester van gereformeerde kerk de Bron. Ook de Nederlandse Hervormde Kapel zegt dat het maximumaantal, waar ze prima aan zouden voldoen, niet van belang is. Ze vertrouwen volledig op de adviezen van het RIVM en de overkoepelende protestantse kerk en hebben vanuit die instelling de fysieke diensten afgelast.

Voor de Nederlandse parochiën, waaronder de Sint Maarten Parochie, besloten meerdere bisdommen dat de zondagse dienst niet door mocht gaan. De wekelijkse vieringen in principe wel, maar ook daar gaat de Sint Maarten Parochie niet langer mee door. Het pastorale team heeft besloten dat ook die een te groot risico vormen voor hun gemeente.

Volgens de kerken en de parochie is er nog geen commentaar geleverdt door de kerkgangers. Er wordt wel gedacht dat de kerkgangers het waarschijnlijk erg jammer vinden. Vooral Marcel Sarot, diaken van de Sint Maarten Parochie, leeft met ze mee, ‘het is een goed besluit, maar een moeilijk besluit. Als kerk ben je een gemeenschap van gelovige mensen en de behoefte om bij elkaar te komen is groot, juist in tijden van crisis.’

De Nederlandse Hervormde kapel zet de kerkdiensten nu online voort via de website Kerkomroep. Ook de parochie komt Katholieke kerkgangers online tegemoet. Ze houden nu elke avond om zeven uur via hun Facebookpagina een gebedsviering.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *