‘Sinterklaas is dood in Woerden’

‘Sinterklaas is dood in Woerden’

Tekst: Stijn Zwaan. Audio: Robin de Bruin

Eindredactie: Syb van Ruiten

WOERDEN – De intocht van Sinterklaas gaat dit jaar niet door in Woerden. Voor de tweede keer op rij komt er geen pakjesboot met de goedheiligman. Bewoners zijn boos: “De rest mag wel door en dat is onterecht.”  

De intocht, die zaterdag dertien november gehouden zou worden, is afgelast. Lokale nieuwsbronnen melden dat deze niet door kan gaan vanwege de huidig geldende coronamaatregelen. Woerdenaars zijn boos en voelen zich bedrogen: “In omliggende plekken als Harmelen en Zegveld gaat het wel gewoon door”, aldus een omstander. “Waarom kunnen evenementen met tienduizend mensen wel doorgaan, en kunnen we in Woerden niet eens een intocht houden?” De man is woedend en zegt dat de sint in Woerden dood is.  

Men vindt het annuleren van de intocht omwille van beheersbaarheid van corona, onzin. Bewoners vermoeden dat hier meer achter schuilt: “Misschien wel vanwege discriminatie”, aldus een moeder van twee jonge kinderen. “Ik vind het vooral enorm jammer. Je ontneemt kinderen een leuke traditie.” Ze zegt het aan de andere hand wel te begrijpen: “Sinterklaas is wel minder van deze tijd.” 

De meningen over of het kinderfeest wel of niet discriminerend is, verschilt onder bewoners: “Ik vind dat het gewoon door moet gaan, graag een keertje normaal.” Het echtpaar, nieuw in Woerden, zegt dat kinderen helemaal niet stil staan bij iemands huidskleur: “Als kind heb ik daar nooit zo over nagedacht.” Haar man wist een ding in ieder geval zeker: “Vroeger ging een stout kind in de zak, maar nu gaat Sinterklaas zelf in de zak.” 

Ieder jaar wordt de intocht gesponsord door een aantal lokale bedrijven. Wij spraken met de mede eigenaresse van De Truffel, een snoepwinkel. De eigenaresse wilde anoniem blijven.

https://soundcloud.com/user-100291256/de-woerdense-intocht-van-sinterklaas/s-EGftAwdD5HC?si=262a929a329343edbeacbabc42677ca9

Over de auteur

Robin de Bruin

Robin de Bruin is een 18 jaar oude student aan de School voor Journalistiek. Na zijn havodiploma gehaald te hebben, is hij door gegaan naar het HBO bij de Hogeschool Utrecht. Als lid van de redactie van Woerden Rondom, schrijft hij over de belangrijkste nieuws in de regio Woerden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *