Veiligheid spelende kinderen onder de loep

Veiligheid spelende kinderen onder de loep

Een speeltuin aan het water vlakbij het centrum van Woerden. (foto: Bink Doderer)

Tekst: Bink Doderer  Audio: Floortje Dekker

WOERDEN – Ouders uit Woerden zijn wat meer na gaan denken over de veiligheid van hun kinderen op straat. Dit is het gevolg van een ongeval op 10 oktober 2021 in de Woerdense wijk IJsseloord. Hierbij zou een kind in de sloot zijn gevallen. Moeder Kim: “Als je even niet oplet kan er iets gebeuren”.

Plots stond de Woerdense wijk IJsseloord vol met politie, brandweer, ambulance en zelfs een traumahelikopter. Op zondag tien oktober was er een spelend jongetje in het water gevallen. Woerdense ouders maken zich dan ook wel zorgen. Kim schrok van het nieuws van het jongetje. “Nou, ik was wel even geschrokken. Stel het is mijn zoontje”, vertelt ze. In Woerden staan er bijvoorbeeld verschillende speeltuintjes vlakbij het water. “Hij rent niet zomaar overal heen, maar ik kan me voorstellen dat als het wel zo zou zijn, je het gevaarlijk vindt.” Zelf heeft ze zich nog geen zorgen hoeven maken, maar Kim is zich er wel wat meer van bewust dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Vader Marcel van der Werf woont zelf aan het water dus hij is wel gewend aan het feit dat hij veel moet opletten. Hij denkt wel dat er betere omheiningen kunnen zijn. “Dat is een punt, maar er ligt uiteraard ook een verantwoordelijkheid bij de ouders”. Wie zich wel wat drukker maakt over het water is oma Esther. “Ja, dat vind ik niet zo veilig. Vaak is de begroeiing ook erg hoog waardoor de scheiding tussen water en land ook niet duidelijk is. Kinderen kunnen niet zien wanneer het water begint, als ze het al beseffen.” De drie (groot)ouders konden de gemeente nog niet echt iets verwijten, al vertelde Esther wel dat ze een hekje bij speeltuinen zou waarderen. “Dat lijkt me wel voor de hand liggen, want kinderen spelen daar ook weleens alleen. Ook hebben ze niet allemaal al hun zwemdiploma.”

https://soundcloud.com/floortje-601165226/veiligheid-kinderen/s-z3cbyGJy9kP?si=934d05d41a2b4815924b75f6f849d668

Over de auteur

Bink Doderer

Mijn naam is Bink Doderer. Ik ben een ambitieuze en sportieve jongeman woonachtig in Alphen aan den Rijn en bovenal student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist kan ik allerlei kanten op, al is de sportjournalistiek toch mijn favoriete hoek. Ik ben zelf ook fervent voetballiefhebber, maar ik ben breed georiënteerd en ook geïnteresseerd in vele andere onderwerpen. Kortom, genoeg bronnen om mij in te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *