Snert-middag met Tosca Menten in Het Klooster

Snert-middag met Tosca Menten in Het Klooster

Tosca Menten tijdens een van haar voorstellingen. Foto: Flickr, Fotosite Bibliotheek Vlissingen

Tekst: Bink Doderer Audio: Bink Doderer

WOERDEN – Kinderboekenschrijfster Tosca Menten staat midden in de Woerdense Snertweek op het podium met haar nieuwe voorstelling. Op woensdag 27 oktober 2021 zijn zowel kinderen als ouders welkom in theater Het Klooster. De Woerdense auteur schrijft namelijk niet alleen maar boeken, maar bedenkt ook haar eigen voorstellingen. 

Tijdens corona was het voor schrijvers mogelijk om via steunmaatregelen een voorstelling te realiseren. Hier maakte de Woerdense schrijfster Tosca Menten dan ook gebruik van. “Ik dacht, ik ga gewoon eens kijken of ik wat in Het Klooster kan doen.” Na met het theater gesproken te hebben kwam er een idee om iets over de koeienmarkt te maken. “Ik heb toen bedacht om een liedje over de koeien te maken. Ook vertel ik iets over het boek dat ik heb geschreven voor het 650 jarig bestaan van Woerden. Ik ga er een beetje een snert-voorstelling van maken.” Het wordt een interactieve voorstelling. Het is bijvoorbeeld de bedoeling om samen een nieuw couplet aan het koeienlied toe te voegen. “Dan mogen die kinderen gewoon van alles roepen, dat schrijf ik op en daarna moet ik ter plekke een nieuw couplet gaan maken. Dat wordt nog wel spannend.”

Over de voorstellingen in het algemeen vertelt Tosca dat het niet hetzelfde werkt als het schrijven van een boek. “De boeken schrijf ik zonder plan en bij zo’n theatervoorstelling moet je wel een beetje een plan maken.” Wel gebruikt ze veel personages uit haar boeken. “Eigenlijk leiden mijn boeken me door de voorstellingen heen. Omdat er steeds nieuwe boeken bijkomen, komen er dus ook nieuwe liedjes bij en vallen er oude af.” Tosca denkt dat het voor kinderen ook wat toevoegt om naar het theater te gaan. “Zeker in deze tijd met al die schermpjes. Dat is wel een dingetje. Als je gewoon gaat zitten en we gaan met zijn allen zingen, gek doen en lachen is dat toch iets socialer dan op de bank zitten en TikTok-filmpjes kijken.”

Woensdag speelt de voorstelling zich af in Tosca’s woonplaats Woerden. “Ik ken hier natuurlijk heel veel mensen” vertelt ze. “Ik vind het heel leuk om aanwezig te zijn en te kletsen, maar ik kan bijvoorbeeld niet heel goed zingen. Mensen zijn af en toe meedogenloos, dus het is altijd wel een beetje spannend.” 

In het audiofragment hieronder vertelt Tosca Menten over het boek over en voor het 650 jarig bestaan van Woerden.

https://soundcloud.com/user-193423558/tosca-menten1-mp3/s-j363tyLf1d3?si=2fa6065aa9cc4a66a350dca34657f5a6

Over de auteur

Bink Doderer

Mijn naam is Bink Doderer. Ik ben een ambitieuze en sportieve jongeman woonachtig in Alphen aan den Rijn en bovenal student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist kan ik allerlei kanten op, al is de sportjournalistiek toch mijn favoriete hoek. Ik ben zelf ook fervent voetballiefhebber, maar ik ben breed georiënteerd en ook geïnteresseerd in vele andere onderwerpen. Kortom, genoeg bronnen om mij in te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *