Nationale Duurzame Huizen Route van start

Nationale Duurzame Huizen Route van start

Foto: duurzamehuizenroute.nl

Tekst: Syb van Ruiten

Eindredactie: Olav Veenhof

WOERDEN – De Nationale Duurzame Huizen Route is officieel van start. Op 30 oktober en 6 november kunnen geïnteresseerden in gesprek gaan met eigenaren van een duurzaam huis. Ook in de omgeving Woerden zijn verschillende duurzame huizen aangemeld.

De Duurzame Huizen Route is een landelijk evenement waarbij mensen op bezoek kunnen bij een duurzaam huis. Het doel is om bezoekers te inspireren en een handje op weg te helpen, om zo ook hun eigen woning te verduurzamen. “Het is vrij moeilijk om in verduurzaming de weg in te vinden. Daarom is het heel lekker als je aan je buurman kunt vragen hoe hij zijn huis verduurzaamd heeft, zo kom je aan onafhankelijke informatie”, vertelt Carina den Otter, projectmedewerker bij de Duurzame Huizen Route. Juist die onafhankelijkheid is volgens haar belangrijk: “Wanneer je een installateur vraagt om je te adviseren zitten daar toch commerciële belangen aan.”

Ook de stijgende gas- en energieprijzen zijn een aanleiding om te verduurzamen. Over het algemeen zijn investeringen als zonnepanelen of een warmtepomp prijzig. Toch is verduurzamen niet financieel onbereikbaar: “Er staan ook woningen op de website die met een beperkt budget zijn verduurzaamd. Daarnaast zijn er ook steeds meer gemeenten die subsidies beschikbaar stellen voor verduurzaming”, zegt Den Otter. Ook de gemeente Woerden verstrekt subsidies aan woningeigenaren voor woningisolatie, duurzame energieopwekking en voor aansluiting op een warmtenet.

Het is al de negende landelijke editie van de Duurzame Huizen Route. Door heel Nederland doen bijna 400 woningen mee aan het jaarlijkse evenement. Volgens Den Otter is er steeds meer interesse: “Verduurzaming was negen jaar geleden al belangrijk, maar nu zijn mensen er meer van overtuigd dat het belangrijk is.” Om die reden opende deze week in het centrum van Woerden een duurzaamheidswinkel. In deze winkel kunnen mensen ook terecht voor advies over duurzaamheid, van gasloos stoken tot isolatie.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Voor Syb van Ruiten (2001) is het belangrijk ook de andere kant van het verhaal te laten horen. Als maatschappelijk betrokken redacteur van Woerden Rondom zet hij zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.