Aankomende jaarwisseling aannemelijk minder ontploffende prullenbakken in Woerden door vuurwerkverbod

Aankomende jaarwisseling aannemelijk minder ontploffende prullenbakken in Woerden door vuurwerkverbod

Eigenaar Willem Rutger Duijst in zijn lege zaak - foto: Stijn Zwaan

https://soundcloud.com/user-423914129/verbod-bij-de-vuurwerkverkopers/s-8fDYvg6L8gh?si=29242e4487e645fda262a13b9f71fdc6

Audio: Stijn Zwaan, Tekst: Gigi van Leeuwen

WOERDEN – Ook deze jaarwisseling zal er weer een landelijk vuurwerkverbod plaatsvinden. Dit heeft het kabinet afgelopen week besloten. De reden hiervoor is de te hoog oplopende druk op de zorg. Ook in Woerden zal er hierom gehandhaafd worden op het illegaal afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk.

”De rek in de zorg is er uit.” Dit zijn de woorden die Nederland de afgelopen weken meerdere malen heeft gehoord. Aangezien we weer richting de nieuwjaarsviering gaan is het landelijke vuurwerkverbod volgens het kabinet op zijn plek. Dit verbod zou namelijk moeten voorkomen dat de ziekenhuizen ook dit jaar weer overstromen met ongelukken die worden veroorzaakt door het afsteken van consumentenvuurwerk. Het vuurwerkverbod van vorig jaar heeft zich bewezen. Minder dan 400 mensen meldde zich bij hulpposten, terwijl het gemiddelde aantal gewonden van voorgaande jaren ruim boven de 1000 lag.

Uiteraard zal de politie omtrent handhaving van het verbod een belangrijke rol gaan spelen. Helaas heeft de beperkte inzetbaarheid van de politie hier ook weer invloed op. ”De politie is door gebrek aan capaciteit vooral gericht op het voorkomen van openbare ordeverstoring. Het handhaven van vuurwerk is niet primair waar we ons met oudjaarsnacht op zullen gaan richten.” Zegt politiewoordvoerder Wim Hoonhout. Kortom ligt de focus dus op grootschalige ordeverstoring. Bij illegaal afgestoken vuurwerk en overlast in combinatie met meldingen van burgers zal er wel vervolg plaats gaan vinden.

Hoonhout ziet het graag gaan zoals afgelopen jaar in Woerden en omgeving. ”De sfeer van vorig jaar was redelijk relaxed. De mensen begrepen dat de genomen maatregel nodig was om de zorg te kunnen ontlasten en daar had iedereen beeld bij. Ik hoop ook dat de inwoners van Woerden het aankomende jaar op dezelfde manier uitvoering zullen geven aan deze maatregelen.”

Het is nu dus het tweede jaar dat het vuurwerkverbod landelijk zal gaan worden ingediend. Opmerkelijk is dat er eerst nog twijfels waren of het vuurwerkverbod het überhaupt wel zou halen bij de aankomende jaarwisseling. De twijfels zaten hem in het feit dat gemeenten zelf de mogelijkheid hebben om maatregelen te nemen. Uiteindelijk heeft de ministerraad mede door een brandbrief van de Vereniging van Nederlandse gemeenten en de burgemeesters van het Veiligheidsberaad toch besloten het verbod landelijk in te stellen. Waaraan ook de burgemeester van Woerden zijn steentje heeft bijgedragen.

Gemeenten zelf mogen wel vuurwerkshows geven. Gisteren heeft de gemeenteraad van Woerden hierover vergaderd maar het overgrote deel van de vergadering ging al over de jaarwisseling van 2022 naar 2023. Wel is bekend dat gemeente Woerden géén vuurwerkshow zal gaan geven op de nacht van 31 december. Daarnaast zijn de maatregelen die gemeente Woerden zit jaar zal gaan inzetten vrijwel gelijk aan die van afgelopen jaar. Deze betreffen meldpunten voor overlast en schadeaanrichting met politie en/of BOA inzet wanneer nodig.

Op ontplofte prullenbakken en abri’s na zullen vuurwerkwinkels de grootste schade oplopen door het vuurwerkverbod. Zij krijgen een compensatie van de overheid maar voelen het gemis ook op emotioneel vlak. Zo ook voor eigenaar van Vuurwerkhal Woerden, Willen Rutger Duijst: ”De dagen voor de jaarwisseling zijn voor vuurwerkverkopers ook gewoon heel leuk. Iedereen komt blij binnen omdat ze echt zin hebben om wat te kopen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *