Onbekende Ramp van Woerden 208 jaar geleden niet herdacht

Onbekende Ramp van Woerden 208 jaar geleden niet herdacht

Kerkplein in Woerden

Tekst: Olav Veenhof

Audio: Lana van der Geest

Eindredactie: Roos Houtman

WOERDEN- De Ramp van Woerden vond 208 jaar geleden plaats. Het is de grootste militaire ramp in de geschiedenis van de kaasstad. Bij de aanval van het Franse leger kwamen 26 mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden. Toch weet de gemiddelde Woerdenaar niets over deze bloedige gebeurtenis.

Het is 24 november in het jaar 1813, rond de klok van acht uur s’ochtends begint het Franse leger aan een slachting die nog tot 7 uur s’avonds zal duren. Er komen 26 mensen om het leven bij de ramp en er zijn tientallen gewonden. In het jaar dat de ramp plaatsvond(1813), had Woerden nog minder dan vijfduizend inwoners, een grote ramp zou je zeggen. Toch weet de gemiddelde Woerdenaar niets over deze bloedige gebeurtenis, hoe is dat zo gekomen?

Koninkrijk der Nederlanden

De voornaamste reden dat de zo onbekend is bij de Woerdenaar is volgens historicus Lex Albers logisch: “Het was een lokale ramp, terwijl de rest van Nederland in feeststemming was omdat, we een man hadden die koning zou worden(koning Willem I)”, zegt de historicus en bestuurslid van de Stichts Hollandse vereniging werkend in de regio Woerden. “We vieren in hetzelfde jaar ook zoveel jaar koninkrijk en mensen herinneren zich liever een feestelijke gebeurtenis dan dat ze een ramp herdenken. “En na 50 en na 100 jaar ga je dus herdenken dat we vijftig of honderd jaar een koninkrijk hebben en niemand denkt dan nog, oh er is ook nog een ramp in Woerden gebeurd”, aldus meneer Albers.

Onwetendheid

De gemiddelde Woerdenaar weet niets over deze bloedige gebeurtenis. Voorbijgangers die bekend zijn in de regio Woerden hebben nooit van de ramp gehoord. In het stadsmuseum van Woerden wordt er geen enkele aandacht besteed aan de militaire gebeurtenis. Bij de tweehonderdjarige herdenking van de ramp werd er zelfs geen maandelijkse tentoonstelling door het stadsmuseum tentoongesteld om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen.

Belofte doet schuld

Terwijl dat de ramp in het verleden wel is herdacht. In het jaar 1814 is er een straatlied uitgebracht, een lokaal liedje dat in de straten van de stad wordt gespeeld over een actuele gebeurtenis. Vierentwintig jaar later werd er een herdenkingsmunt uitgegeven, deze munt lag tot het 200-jarige bestaan nog in het stadsmuseum. Anno 2021 niet meer. Precies honderd jaar na de Ramp van Woerden is het bloedbad dat plaatsvond in centrum van Woerden nog een keer herdacht. In 1988 is de Ramp van Woerden bij de honderdvijfenzeventig-jarige herdenking  van de ramp voor het laatst herdacht. Daarna is de belangstelling voor de Ramp van Woerden totaal verdwenen.

Op landelijk niveau wordt de ramp niet herdacht, omdat de gebeurtenis niet groot genoeg is. Er hebben grotere militaire verliezen en rampen in de vaderlandse geschiedenis plaatsgevonden. Op lokaal niveau is de ramp wel groot genoeg om een monument of herdenkingsplek te vestigen. Burgemeester van Woerden Viktor Molkenboer zei in 2013, tweehonderd jaar nadat de ramp van Woerden heeft plaatsgevonden, dat er een monument zou moeten komen om deze gebeurtenis niet te doen vergeten: “Het is echt iets mee te doen en zichtbaar te maken in de stad, de wijze waarop moeten we nog bespreken”, aldus de Burgemeester en PVDA-politicus. Een belofte die acht jaar later nog niet is ingelost. Er is geen monument gekomen om de slachtoffers van de ramp te herdenken en het enige stukje herdenkingsmateriaal, wat er nog was, de herdenkingsmunt die tot voor kort nog in het stadsmuseum lag, ligt er niet meer.

Over de auteur

Olav Veenhof

Olav Veenhof (2004) verslaat als beginnend journalist van WoerdenRondom als geboren en getogen Harmelenaar het nieuws in de omgeving Woerden. De student die voornamelijk is geïnteresseerd in sport, politiek, lifestyle en geschiedenis heeft de nodige journalistiek ervaring opgedaan bij het Algemeen Dagblad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *