Uitvoerig onderzoek naar waterveiligheid in Woerden

Uitvoerig onderzoek naar waterveiligheid in Woerden

Rijnkade in Woerden Foto: Docplayer

Tekst: Wessel van Vliet, Audio: Bram Immerzeel

Eindredactie: Robin de Bruin

WOERDEN- De Woerdense gemeenteraad heeft besloten om de waterveiligheid in de stad uitvoerig te laten onderzoeken. Naar aanleiding van een bijna fataal incident aan de Rijnkade, is er op donderdag 25 november besloten om te kijken naar mogelijkheden zodat drenkelingen makkelijker zelfstandig uit het water kunnen komen.

Om 20:00 klappen alle laptops weer open en is het weer tijd voor een digitale gemeenteraadsvergadering. Nadat de griffier de aanwezigheid heeft gecontroleerd, wordt er ruimte gegeven aan inspraak voor burgers. Deze week wil een 31-jarige man inspraak doen omwille van een incident aan de Rijnkade in Woerden. De Woerdenaar vertelt dat hij te water is geraakt en door hulp van omwonenden uit het water is gekomen: ‘‘De kades rond de Rijnkade in Woerden zijn ongeveer één meter hoog en vanuit het water is het lastig om weer op het land te klimmen.’’

Naar aanleiding van het incident zijn er een aantal raadsvragen ontstaan. Zo vraagt de partij Woerden&Democratie zich af of er na eerdere incidenten en aanvragen er überhaupt is gekeken naar de waterveiligheid in Woerden. De partij pleitte namelijk een half jaar geleden al voor het verhogen van de waterveiligheid en vraagt zich af of er schot in de zaak zit. Daarnaast hebben Progressief Woerden, Inwonersbelangen, STERK Woerden, ChristenUnie/SGP en CDA de krachten gebundeld en vragen zij zich gezamenlijk af wat de mogelijkheden zijn om de waterveiligheid te vergroten.

Wethouder Ad de Regt komt uiteindelijk met een ‘duivels’ dilemma: “Er moet een afweging worden gemaakt op het gebied van veiligheid. We hebben in de gemeente heel veel plekken met water waar je dichtbij kunt komen en daarbij hebben we ook heel veel verkeer in het water. We hebben hierdoor een veiligheidsdilemma naar twee kanten. We moeten namelijk niet uitlokken dat er wordt gezwommen op plaatsen waar dat gevaarlijk is. Wel moeten we ervoor zorgen dat mensen die onwillig te water raken toch gebruik kunnen maken van een noodvoorziening.’’ Of een zwemtrap de ideale uitkomst is, betwijfelt De Regt.

De Regt gaat verder: ‘‘Alle risico’s kunnen we niet wegnemen, maar wel zo klein mogelijk maken waarbij de raad altijd locatieafhankelijk is in hoeverre zij de risico’s kunnen verkleinen.’’ Omwonenden meldden dat er afgelopen jaren ongeveer zes mensen uit het water zijn gehaald. Van de kant van de hulpdiensten zijn er echter geen incidenten bekend waarbij mensen geholpen worden die niet meer met eigen krachten uit het water kunnen komen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen eerdere incidenten zijn geweest.

De zwemtrappen trekken met name veel jongeren die in de zomer willen zwemmen. Dit is gevaarlijk aangezien er veel vaartuigen door de Singel en de Oude Rijn varen. Het is dus lastig om een oplossing te bedenken waarbij het aantal zwemmers niet toeneemt, maar waarbij de veiligheid van eventuele drenkelingen wel gewaarborgd wordt.

Er wordt versneld onderzoek gedaan naar mogelijk gevaarlijke locaties langs de Rijn en de Singel waarbij de raad zich zal laten adviseren door onder andere de havenmeester en omwonenden. De uitkomsten van de onderzoeken naar de waterveiligheid in Woerden zullen zo snel mogelijk bekend worden gemaakt.

https://soundcloud.com/bram-immereel/waterveiligheid-mixdown?si=cff8e9ec7dcb462cabd247e699a4adf7

Over de auteur

Wessel van Vliet

Mijn naam is Wessel van Vliet en ik woon in Woerden. Ik ben eerstejaars student aan de hogeschool voor journalistiek en schrijver voor de nieuwssite Woerden Rondom. Ik heb een brede interesse en wil altijd het verhaal achter mensen weten. Ik wist voor de start van de havo al dat ik journalist wilde worden. Nu leef ik in die droom en probeer ik sterke journalistieke producten te creëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.