Horecazaak openen tijdens coronatijd riskant, maar biedt ook kansen

Horecazaak openen tijdens coronatijd riskant, maar biedt ook kansen

Tekst: Roos Houtman
Audio: Bink Doderer

Eindredactie: Olav Veenhof

WOERDEN – Indonesisch eetcafé Nusa opent in deze moeilijke coronatijd alweer haar vijfde vestiging. De hoogste tijd voor een feestje zou je denken, maar door de weer aangescherpte coronamaatregelen doen eigenaren Joost en Wayan van Vliet deze keer aan een zogenoemde ‘soft opening’. ‘’Het contrast tussen de overvolle ziekenhuizen en een groot feest is in deze tijd te groot’’, vertelt Joost van Vliet, terwijl hij nog druk bezig is om de laatste puntjes op de i te zetten.

De tafels en stoelen worden voor de laatste keer gepoetst en ook de stofzuiger staat al klaar voor gebruik in een hoek van het restaurant. Medewerkers en eigenaar Joost van Vliet zelf lopen af en aan om de bar in orde te maken en om de zitplekjes een extra gezellige en feestelijke sfeer te geven. Lachende en vrolijke medewerkers, maar in deze coronatijd, met de daarbij gepaard gaande beperkende maatregelen voor de horeca, is het vrij riskant om een nieuwe zaak te openen.

Dat het openen van een eigen zaak momenteel een riskante onderneming is, weerhoudt ras-horecaondernemers Joost en Wayan van Vliet er niet van om hun ‘Nusa-imperium’ verder uit te breiden en nog meer mensen kennis laten maken met de magie van de Indonesische keuken. Maar dat het zwaar is, bevestigt Van Vliet vol overtuiging. ‘’Een restaurant openen in de coronatijd is te vergelijken met een amateurwielrenner die de Mont Blanc probeert te beklimmen. Het is het zwaarste wat je op het gebied van horeca kunt ondernemen.’’ Dat klopt, want vanaf het moment dat je een pand in handen hebt, sluit je een contract af met de energieleverancier, het afvalverwerkingsbedrijf en met je medewerkers. Er gaat op zo’n moment veel meer geld uit dan dat er ook daadwerkelijk binnenkomt. ‘’Je hoopt dat de mensen van 17.00 tot 20.00 uur bij je willen komen eten, anders is de ramp niet te overzien.’’

Kansen

Terwijl de stofzuiger nog een allerlaatste keer door de hele ruimte gaat, vertelt Van Vliet dat een zaak openen in coronatijd de ondernemer ook wel kansen biedt. ‘’Deze zaak werd mij aangeboden, waarna je gelijk alle tafels en stoelen al in een coronaopstelling neer kunt zetten. Je kunt je inrichting er vanaf het begin al aan aanpassen.’’

Naast dat je al rekening kunt houden met de inrichting, biedt deze tijd ook meer kansen wat betreft het afhalen en bezorgen van de gerechten. ‘’Het afhalen en bezorgen is iets wat we bij onze andere vestigingen al een tijdje deden. Hier willen we dat vanaf het begin al gaan invoeren. Het afhalen en bezorgen is een uitvinding uit de coronatijd’’, vertelt Van Vliet, terwijl zijn ogen nog een laatste keer over alles in de ruimte gaan.

‘Concurrentie houdt ons scherp’

Dat het openen en draaiende houden van een restaurant in coronatijd lastig is, weet ook Mark Haagen, voorzitter van de Woerdense Horecavereniging en eigenaar van evenementenlocatie Buitenplaats Kameryck. ‘’Met alle langdurige sluitingen en de momenteel vroege sluitingstijden is het erg lastig om genoeg klanten binnen te krijgen. Horecazaken zonder een terras hebben het wat dat betreft nog een stapje moeilijker, aangezien een winterterras in deze periode wel is toegestaan. Als je dan geen terras hebt, mis je deze extra inkomsten.’’

Het openen van een restaurant is momenteel dus erg riskant, maar de komst van nieuwe zaken kan nooit kwaad. ‘’Concurrentie is van alle tijden en dat houdt ons allemaal scherp’’, laat Haagen weten. ‘’Een horecaketen opzetten en uitbreiden is tegenwoordig een heuse trend in Nederland. Het zijn ook vooral deze horecaondernemers die, ondanks de risico’s, hun imperium proberen uit te breiden.’’

Dromen

En zo gebeurt dat ook met het concept Nusa. Met een trotse blik loopt Van Vliet door zijn gloednieuwe paleisje heen en geeft hier en daar wat aanwijzingen over de juiste plaatsing van de wijnen en over de verdere inrichting van de bar. ‘’Ik heb altijd zin om er wat van te maken. Altijd staat de knop aan en zijn we op zoek naar nieuwe locaties en zo breiden we stapje voor stapje ons bedrijf uit.’’

Nu de plaatsen Alphen aan den Rijn, Gouda, Sluishaven, Tilburg en dus ook Woerden van de Indonesische menukaart van Nusa kunnen genieten, dromen eigenaren Joost en Wayan van Vliet al weer over de volgende locaties. ‘’Wij hebben wel zo onze droomlocaties, ja’’, zegt Van Vliet met een knipoog. ‘’Ibiza staat erg hoog op ons lijstje. Zover is het nog niet, maar de toekomst zal het wel uitwijzen. Je weet het immers nooit!’’

Nusa Penida

Hoe is de sfeer in het restaurant? Waar komt de naam Nusa precies vandaan en wat zie je daarvan terug op de menukaart? En wat kun je nou het beste bestellen? Je hoort het in deze audioreportage.

https://soundcloud.com/user-193423558/nusa/s-6Z6JJywdtrt?si=0fafdca296154c68aabc1bd9669bd9a0

Over de auteur

Roos Houtman

Roos Houtman, 19 jaar, is student journalistiek. Daarnaast is Roos werkzaam als journalist en mediamaker bij Studio Alphen, de lokale omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ze is erg nieuwsgierig en deinst nergens voor terug. Ook wilt ze altijd de onderste steen boven krijgen. Met passie voor schrijven en interviewen, zit Roos bij Studio Alphen helemaal op haar plek. Ook voor de uitzendingen van Voor Elk Wat Nieuws staat ze paraat om mooie, maar vooral ook inspirerende verhalen te maken. Ze is altijd geïnteresseerd en niets is voor haar dan ook te gek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *