Kunst in plaats van kunstmest: de GeKOEsterd tentoonstelling van Woerden

Kunst in plaats van kunstmest: de GeKOEsterd tentoonstelling van Woerden

Kunstwerk bij de Pop-Up van GeKOEsterd. Foto: Stijn Zwaan

Tekst: Gigi van Leeuwen. Audio: Stijn Zwaan.

Eindredactie: Marius van den Heuvel.

WOERDEN – De Koeiemart kon dit jaar wederom niet doorgaan. Daarom is door het Stadsmuseum van Woerden een alternatief bedacht: een tentoonstelling van alle verzamelde koeienkunst over de jaren heen. Daarnaast is ook een pop-up tentoonstelling geopend waar mensen zelf hun verzamelde koeienitems tentoon kunnen stellen.

De kunstexpositie in het Stadsmuseum gaat over de koe in de kunst vanaf de zeventiende eeuw. Hier hangen schilderijen en staan onder andere beeldhouwwerken van verschillende kunstenaars. De pop-up tentoonstelling is te vinden in een winkelpand in het centrum van Woerden. Deze is volledig gewijd aan de geschiedenis van de Koeiemart. Daarnaast staat er een breed spectrum van koeienkunst tentoon gesteld. Deze bestaan allemaal uit privé items die mensen daar hebben gebracht met oog op hun liefde voor de koe.

Dit is de eerste dubbeltentoonstelling voor het Stadsmuseum: dat wil zeggen dat dit de eerste keer is dat het museum twéé tentoonstellingen tegelijkertijd organiseert die bij elkaar horen. Ook de tentoonstelling in het Stadsmuseum had zonder het afblazen van de Koeiemart niet bestaan. Stephanie Rompa, conservator van het Stadsmuseum, maakt deel uit van de organisatie: ‘’Het is echt een project dat in twee delen uiteenvalt.’’ Bovendien is het niet doorgaan van de Koeiemart niet de enige aanleiding geweest voor de exposities: ‘’De koeien zitten echt in het Woerdense DNA. Er zijn hier in Woerden veel koeien en er wordt heel veel kaas gemaakt. Het is dus gewoon heel belangrijk voor Woerden. Daarnaast is de Koeiemart natuurlijk ook een belangrijke traditie voor Woerden zelf’’, aldus Rompa.

In de pop-up staat de particuliere koeienexpositie. ‘’Het verzamelen van de producten ging heel leuk in zijn werk. We hadden een oproep op social media geplaatst, gericht aan koeienverzamelaars. Deze zijn er namelijk heel veel in Woerden, maar ook in Nederland. Er werd heel veel gehoor aan gegeven.’’ Vertelt Rompa. ‘’Hieruit kun je dus al een beetje opmaken hoe belangrijk Koeien zijn voor Woerden.’’

Ook de veehouders hechten veel waarde aan deze tentoonstelling. ‘’Wij hebben voorafgaand aan de tentoonstelling allerlei gesprekken gehouden met onder andere agrariërs. Sommigen waren zelfs zo enthousiast dat ze nu vrijwilliger zijn in het museum.’’ Niet alleen de veehouders maar ook de Woerdenaar zelf is enthousiast over het bedachte alternatief. Zowel in het Stadsmuseum als bij de pop-up werken alleen maar vrijwilligers.

Sinds 2017 is de Koeiemart Immaterieel erfgoed. De Koeiemart zelf is ontstaan in 1410, toen de stad haar marktrechten kreeg. De koeien zijn zo belangrijk voor Woerden, omdat de grond bestaat uit veen en grasland. Heel geschikt voor veehouderij, maar minder voor ander benut zoals landbouw. ‘’De Koeiemart gaat dus ook al eeuwen mee en is in de loop der eeuwen ook erg veranderd. Om het verhaal te vertellen, dus de geschiedenis, maar ook alle tradities die eraan vastzitten, de beleving van mensen en alles wat daarbij hoort, hebben wij als museum deze tentoonstelling opgezet.’’ Vertelt Rompa.

Zo’n traditie is ook het eten van erwtensoep. Woerdenaar en vrijwilligster bij het Stadsmuseum Ans Bierlaagh heeft hier een leuke herinnering aan: ‘’Op de dag van de Koeiemart liepen we dan ’s ochtends de deur uit en dan rook de hele stad naar erwtensoep en koeienstront!’’

https://soundcloud.com/user-423914129/gekoesterd-reportage-mixdown/s-wBFLl7g1EJ2?si=f6ebcedb863a43198b561d36fa8225df

Over de auteur

Stijn Zwaan

Mijn naam is Stijn Zwaan, 21 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met enthousiasme en postiviteit breng ik het allerliefst echte verhalen naar boven en geef ik mijn eigen kleur aan het journalistieke veld. Van begin tot eind ben ik op zoek naar de waarheid zowel objectief als subjectief en maak ik de cirkel rond.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.