Lockdown vraagt veel: van kok naar kerstbomen-verkoper

Lockdown vraagt veel: van kok naar kerstbomen-verkoper

Rolf Sahertian

Tekst: Floortje Dekker, audio: Douwe Volk 

Eindredactie: Robin de Bruin 

WOERDEN – Rolf Sahertian en Iris Balm opende afgelopen zomer – midden in coronatijd – restaurant De Kade. Een halfjaar later heeft Rolf uit noodoplossing 250 kerstbomen aangeschaft voor de verkoop: “We moeten creatief worden om het hoofd boven water te houden.” 

De twee trotse eigenaren wilden een restaurant dat bekend zou staan om de kindvriendelijkheid, waar veel feestjes en partijen gegeven konden worden. “Of om even lekker een bakkie doen in de ochtend, zonder je druk te maken om de kids”, vertelt Rolf enthousiast over het concept van het restaurant. Zo staat er een konijnenhok en een glijbaan met zandbank in de tuin van de zaak voor de kleintjes. Die visie veranderde al snel toen er een tweede lockdown om de hoek kwam loeren. “Dan moet je een beetje creatief gaan denken”, legt de eigenaar uit. Hij vertelt hoe er, voor De Kade, een pannenkoekenrestaurant in het pand zat. Zij verkochten elke november en december kerstbomen. “Toen werd één plus één al snel twee. Het was een gok, maar zeker eentje die het waard was om te nemen.” 

Wanneer je het terrein oploopt, zie je bomen al boven de omheining uitsteken. Een groot spandoek met ‘Kerstbomen te koop’ vertelt je direct alles dat je moet weten. Er staan ongeveer 50 bomen uitgestald op het terrein, waar je de mooiste van mag uitkiezen. “We begonnen 26 november met de verkoop. We waren een van de eerste die de verkoop opende en we hebben er nu al zo’n 60 verkocht”, vertelt Rolf trots. Hoewel de verkoop van de bomen nu al lekker loopt, moet het échte seizoen eigenlijk nog beginnen. “Wanneer Sinterklaas het land uit is, verwacht ik dat het nog veel harder gaat. We gaan het meemaken.” 

Kerstbomen-bordje bij De Kade

Ondanks de verkoop maakt Rolf zich zorgen. “We hebben voor de lockdown personeel aangenomen waar we helaas nu alweer afscheid van moeten nemen, omdat het gewoon niet te betalen is.” De inkomsten van het restaurant gaan achteruit nu alle feestjes en partijen afgelast worden. “We hadden zo veel leuke dingen op de planning staan, maar dat mag allemaal niet meer doorgaan. Dan heb je nog de lunch en het ontbijt, maar dat loopt natuurlijk vooral in het weekend goed.” Door de weeks is het rustig in het restaurant. “Voor nu focussen we ons lekker op de kerst.” 

Bang voor een ware kerstbomen-oorlog hoeft Rolf niet te zijn: “Omdat de vorige eigenaren van het pand ook al bomen verkochten, maken we gelukkig geen ruzie met de andere verkopers uit Woerden.” De inwoners van Woerden weten het restaurant al goed te vinden maar toch is Rolf voor de bomenverkoop gaan flyeren. “We hebben er alles aan gedaan om de informatie goed mogelijk te verspreiden.” 

Wanneer de 250 bomen op zijn, gaat Rolf geen nieuwe meer bijbestellen. “Nog meer bomen inkopen is een gok die ik nu niet zomaar kan nemen.” Dus voor wie in Woerden nog opzoek is naar een kerstboom: weer er op tijd bij want op is op. 

In onderstaand audiofragment spreken we Rolf Sahertian over de verkoop, zijn bomen en zijn zorgen. 

Over de auteur

Floortje Dekker

Hoi! Ik ben Floortje, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vanaf kinds af aan schreef ik al graag, waardoor de keus voor de opleiding redactioneel MBO al snel gemaakt was. Na daar drie jaar ervaring opgedaan te hebben, besloot ik door te gaan naar het HBO. Daar ben ik vooral bezig met wat ik het allerliefste doe: stukken schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.