Houtstokers in Woerden kritisch op plannen van gemeente

Houtstokers in Woerden kritisch op plannen van gemeente

Brandende houtkachels middelpunt van discussie Beeld: Phxere

Tekst: Wessel van Vliet, Audio: Bram Immerzeel

Eindredactie: Robin de Bruin

WOERDEN- In de winter de houtkachel lekker opstoken, lijkt in de toekomst moeilijker te worden. De gemeenteraad in Woerden buigt zich over het Schone Lucht Akkoord waarbij houtkachels moeten worden uitgebannen. Woerdense houtstokers zijn echter niet warm te krijgen voor deze plannen.

Op de frisse avonden in Woerden worden de houtkachels weer lekker opgestookt. Fietsend door de straten zijn de rookpluimen goed te zien. Toch probeert de gemeente Woerden de hoeveelheid houtkachels in mindering te brengen. De kachels stoten fijnstof uit en deze zouden niet goed zijn voor mens en milieu. Door middel van het Schone Lucht Akkoord probeert de gemeente het aantal houtkachels te verminderen. Woerdense houtstokers staan hier echter niet om te springen aangezien het voor de meeste meer nadelen oplevert dan dat er voordelen aan vastzitten.

Jan de Groot, veelvuldig houtstoker in Woerden, kan niet geloven dat het hout wat hij stookt zoveel problemen oplevert: “Dit doen wij al jaren. Hoe kan het dan dat er nu opeens wel wat aan moet worden gedaan?” Klagende buurtbewoners wijzen hierbij op een tekort aan kennis en bewustzijn op het gebied van de schadelijke stoffen en de daarbij mogelijke schade die het kan aanrichten bij medebewoners. De mogelijkheid om op gas te stoken ziet Jan op dit moment niet zitten. “Door de huidige gasprijzen is het veel te duur om nu om gas te stoken.” Jan vraagt zich daarbij ook af of dit niet gewoon een plan is om te laten zien dat Woerden vooruitstrevend is.

Stichting De Groene Stoker is zelfs klaar met het wegzetten van stokers als ‘criminelen’. Houtstokers zouden te makkelijk weggezet worden als asociaal en niet meedenkend. De stichting vindt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen buiten en binnen stoken. Een vuurkorf zou volgens de stichting veel meer overlast opleveren dan een binnen kachel: “Doordat alle vormen van rook kunnen worden gemeld bij de GGD ontstaat er onduidelijkheid over wat nou bij welke groep hoort en lijkt er te makkelijk gewezen te worden naar de houtstokers.” De Groene Stoker probeert wel mee te denken met het klimaat. Zo delen ze bijvoorbeeld tips om op zo’n groen mogelijke manier hout te kunnen stoken.

De Woerdense gemeenteraad probeert met een oplossing te komen. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld het geven van een subsidie bij het inleveren van een open haard. Deze subsidie zal bijvoorbeeld nodig zijn om bepaalde huizen beter te isoleren of om een andere manier te vinden om het huis te verwarmen. De raad is hier wel terughoudend in, aangezien het idee dan wel waterdicht moet zijn. Bij het inleveren van een dergelijke verwarmer hoort erbij dat mensen bewijs moeten aanleveren, zodat er valt te zien dat zij echt niet meer gebruik kunnen maken van de houtkachel. De totale uitban van houtkachels blijkt echter wel lastiger te zijn dan gedacht. Het aantal kachels in Nederland ligt namelijk rond de miljoen. Het lijkt dus moeilijk om daadwerkelijk alle kachels weg te krijgen. Dat het stoken van hout invloed heeft op het milieu en de gezondheid voor de mens lijkt wel zwaar te wegen binnen de gemeenteraad. Er zal dus snel een gevolg komen op het al dan niet dringende probleem.

Hans van Soest is al vanaf 1988 boer in Harmelen.

Muziek: Mooi Wark

https://soundcloud.com/bram-immereel/schone-lucht-boeren-mixdown?si=331a986bee184e8bbedda336e36d9a08

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *