Lampjesboom verlicht Woerdense winter

Lampjesboom verlicht Woerdense winter

Tekst: Robin de Bruin. Audio: Sylvan de Berg 

Eindredactie: Floortje Dekker 

KAMERIK – Het zijn een sombere twee jaar geweest voor iedereen, waaronder de inwoners van Woerden. Zo kwamen ze bij Buitenplaats Kameryck op het idee om iedereens december te verlichten. Dinsdag 30 november onthulde de Woerdense Burgemeester Victor Molkenboer de Lampjesboom

Het was een magere opkomst, maar dat viel te verwachten vanwege de huidige pandemie. Na een korte inleiding van directeur Mark Haagen was het zover: de verlichting kon aan. Het kleine publiek telde af, waarop Burgemeester Molkenboer op de grote, rode knop kon drukken. Duizenden lampjes opgehangen aan de oude eikenboom sprongen allemaal tegelijk aan. Het toch nog grote applaus werd gevold door een toespraak van de burgemeester. 

“Dit is een verrassing, want ik denk jij zet gewoon de [spotlight] aan, maar hij ziet er echt buitgewoon uit”, bekende Molkenboer, “Vanuit Woerden kijken we dan naar Kameryck en dan zeggen we toch er is licht, er is optimisme en we gaan met elkaar verder.” Hij was blij verrast door de vel brandende boom en vertelde in zijn toespraak hoe bijzonder het was om ondanks omstandigheden, toch samen te kunnen komen voor zoiets prachtigs. 

Het evenement werd vervolgens weer afgesloten door directeur Haagen, die wat luchtige opmerkingen had over het opzetten van de boom: “Er zijn een aantal mensen die hebben echt doodsangsten uitgestaan voor die bovenste lampjes (…) die hebben daar bovenin met een hoogwerker gestaan.” Opperend dat hij het best zelf had kunnen doen, bekende hij toch best opgelucht te zijn dat zijn hulp niet nodig was.  

Nog nooit eerder is zoiets gebeurd bij Kameryck. “De lampjes die rondom het pand hangen, dat is wel wat we elk jaar doen en waar iedereen elk jaar naar uitkijkt, maar dit is toch wel even anders”, vertelde Birgit van der Woning, commercieel manager van Buitenplaats Kameryck.
Toen er gevraagd werd naar het idee achter versierde boom, vertelde Van der Woning: “We merken natuurlijk dat we in een hele moeilijk tijd zitten, al bijna toch weer twee jaar. Waarbij zeker ook de horeca, dus wij als bedrijf zijnde, en de evenementen het heel erg moeilijk heeft. En dan kunnen we heel lang stilstaan bij (…) het negatieve, maar we wilden juist eigenlijk in deze donkere tijden iets positiefs neerzetten.” 

Ook vertelde Van der Woning over het daadwerkelijke opzetten van de boom: “Er zijn een aantal van mijn collega’s die het hebben gedurfd om in de hoogwerker te staan (…) dat heeft wel een paar dagen geduurd.” Of de Lampjesboom binnenkort nog wordt overtroffen, is onwaarschijnlijk. Toch belooft Van der Woning dat er de komende tijd wel meerdere sfeervolle ondernemingen verwacht kunnen worden.   

In het onderstaande audiofragment spraken wij Birgit van der Woning, over het idee achter de lampjesboom. 

https://soundcloud.com/sylvan-de-berg-45329565/buitenplaats-kameryck/s-tLsZDm9YXKP?si=72a99a7505a245ea80a7496c0789821b

Over de auteur

Robin de Bruin

Robin de Bruin is een 18 jaar oude student aan de School voor Journalistiek. Na zijn havodiploma gehaald te hebben, is hij door gegaan naar het HBO bij de Hogeschool Utrecht. Als lid van de redactie van Woerden Rondom, schrijft hij over de belangrijkste nieuws in de regio Woerden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *