Wilma de Mooij wil het vuur na aan de schenen van stokers leggen

Wilma de Mooij wil het vuur na aan de schenen van stokers leggen

Tekst: Lily Hageman

WOERDEN – Wilma de Mooij komt met initiatief om Woerden aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Het akkoord moet onder anderen de vervuiling die het stoken van houtkachels veroorzaakt, tegengaan. In tijden waarin gasprijzen de pan uit rijzen, roept dat gemengde gevoelens op.

Op donderdag 2 december buigt de gemeenteraad zich over het Schone Lucht Akkoord. Het initiatief om Woerden te laten aansluiten bij dit akkoord komt van Wilma de Mooij, gemeenteraadslid van WeDo Politiek. Op een dag als vandaag zou je je af kunnen vragen of het tegengaan van stoken met houtkachels wel nodig is. Er staat momenteel namelijk genoeg wind in Woerden om de rookpluimen af te voeren uit de woonwijken. Dit is echter niet altijd het geval. Als het windstil is of er spraken is van mist ontstaat er een andere situatie. Het fijnstof wat uit de schoorsteenpijpen komt, blijft dan hangen boven de stad. Een grotere concentratie fijnstof kan veel last veroorzaken bij long- en astmapatiënten. De stijging in het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de houtkachel is echter te wijten aan de stijgende gasprijzen. Waar de kachel voorheen vaker werd gebruikt voor de gezelligheid, is het nu voor veel huishoudens een goedkopere en daarmee aantrekkelijkere warmtebron.

Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Het is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Samen streven de deelnemende partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. “Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven”, aldus demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

De aansluiting van Woerden bij het akkoord kan volgens De Mooij niet snel genoeg plaatsvinden. “Er zijn al 81 gemeenten bij dit akkoord aangesloten, gemeente Woerden kan simpelweg niet achterblijven. Er zijn hier relatief veel huizen waar nog wordt gestookt, de andere bewoners mogen daar niet onder lijden”, pleit het gemeenteraadslid. Ook de gemeente Utrecht kondigde 1 december aan subsidie aan te bieden om stoken tegen te gaan. Er komen verschillende subsidies beschikbaar om bijvoorbeeld de open haard te laten verwijderen en het rookkanaal voorgoed onbruikbaar te maken.

In plaats van het verbieden van houtstook zou er volgens stichting de Groene Stoker beter gekeken kunnen worden naar schoner stoken. Ook de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche laat weten dat een kleine groep ‘vuilstokers’ het verpest voor de anderen. Schoner stoken begint met het gebruiken van droog hout dat geschikt is voor verbranding. Te vochtig hout zorgt voor meer rook en daarmee meer luchtvervuiling. Ook aan het toepassen van rookreinigers in kachels wordt nog te weinig aandacht besteed. In fabrieken en auto’s worden sinds de jaren 90 steeds betere filters toegepast. Hierdoor is het aandeel van deze branches in de totale uitstoot aanzienlijk afgenomen. “Onze overtuiging is dat dat als je je houdt aan de gedragsregels, er helemaal geen overlast in woonwijken hoeft te zijn”, aldus de NHK.

De houtkachels hebben sinds februari 2021 een veel groter aandeel gekregen in de totale hoeveelheid fijnstof die Nederland uitstoot. Dit komt echter niet doordat er zo veel meer wordt gestookt. De grote stijging van het percentage van 10 naar 23 procent van de het totaal is te wijten aan een nieuwe telmethode van het RIVM. Waar voorheen alleen de vervuiling die in vaste vorm uit de schoorsteen kwam, werd gemeten. Wordt nu ook het gas wat vrijkomt meegeteld. De gasbelletjes die vrijkomen, hechten zich na enkele meters aan vaste deeltjes waardoor ze ook een vaste vorm aannemen. In andere Europese landen werd deze methode waarmee de daadwerkelijke hoeveelheid stikstof die vrijkomt al langer gebruikt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *