Collecteweek gaat langs Woerdens Leger des Heils heen

Collecteweek gaat langs Woerdens Leger des Heils heen

Koffiebranderij OVErHOOP

Tekst: Stijn Wielinga – Audio: Alexandra van der Hoeven

 

WOERDEN – De landelijke collecteweek van het Leger des Heils nadert zijn einde. Deze week zijn collectanten weer de straat opgegaan om geld in te zamelen voor de bestrijding van eenzaamheid en het versterken van een uitvalsbasis voor kwetsbare mensen. Door gesprekken met medewerkers van het Leger des Heils in Woerden wordt duidelijk dat lang niet elke vestiging puur draait op donaties en giften. Ook de overheid helpt een handje mee in het bekostigen van het werk van het Leger des Heils.

Het is een regenachtige donderdagochtend als mensen langzaam de 50/50 Coffee-zaak van het Leger des Heils binnendruppelen. Ze moeten even hun QR-code laten zien en krijgen daarna een kop koffie uit het gehorige koffiezetapparaat. De bezoekers zeggen de mogelijkheid tot sociaal contact met mensen in deze koffiezaak te waarderen. Het voelt voor hen als een maatschappelijk gebrek: eenzaamheid moet niet worden onderschat. Ondertussen vertelt barman en werkbegeleider Jan Smit bevlogen over het type-mensen dat hij namens het Leger des Heils een helpende hand probeert te bieden met een werktraject in de 50/50 Coffee-zaak: “Mensen met psychische problemen, geldproblemen en verslaving.. er komen hier eigenlijk allerlei groepen langs. Aan de hand van onze dagbesteding in de koffiebranderij willen we ze weer in hun ritme krijgen en helpen aan scholing”.

Werktrajecten en dagbestedingen voor kwetsbare mensen worden echter niet door donaties en giften betaald. Leger des Heils-inloophuiscoördinator Desiree van de Vendel vertelt dat het inloophuis en 50/50 werken met indicaties: “We doen alles met indicaties (welke zorg je nodig hebt) van gemeentes, al sinds 2015. Dat zijn gelden voor jeugdzorg, WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) enzovoort. Dit geld wordt uitgekeerd wanneer mensen extra geld of zorg nodig hebben. Dat kunnen ze bij het Inloophuis en 50/50 aangeven.” De donaties en giften blijken vooral naar de kerkgenootschappen te gaan die veel buurt- en straatwerk verrichten. Het werk zoals op straat levende mensen bezoeken, wordt in grote steden als Utrecht meer gedaan dan in Woerden.

Het Leger des Heils aan de Woerdense Havenstraat en Hogewoerd blijkt dus meer zelfvoorzienend dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Volgens 50/50-werkbegeleider Jan Smit staan we daar niet altijd bij stil: “Mensen hebben bij het Leger des Heils het beeld van soep en de strijdkreet, maar ze beseffen zich niet dat er veel meer schuil gaat achter het Leger des Heils”. Toch is het niet zo dat het inloophuis puur draait op inkomsten van de gemeente. Ze werken bijvoorbeeld actief samen met Betrokken Ondernemers Woerden, waarin bedrijven veel ondersteuning aan het inloophuis bieden om in tijden van corona alsnog maaltijden te bieden aan mensen in een kwetsbare positie.

Waar 50/50 Coffee haar ‘kwetsbare’ medewerkers vooral een werktraject biedt, is het inloophuis er meer op gefocust om mensen te helpen met de essentiële levensbehoeften. Niet alleen in de vorm van maaltijden, maar ook door schuldenproblematiek aan te pakken: “Schuldhulpmaatjes worden ingezet om ondersteuning tegen schulden te bieden. Elke dinsdag zit er een vrijwilliger van stichting Schuldhulpmaatje in het inloophuis voor mensen die vragen hebben. Als mensen veel hulp nodig hebben, wordt er een ambulant medewerker  toegewezen door de gemeente en worden de financiële problemen op orde gebracht”, zo vertelt Desiree van de Vendel.

Mocht iemand na het verstrekken van de hulp door het Leger des Heils alsnog terugvallen in oude gewoonten, dan betekent dat volgens Jan Smit niets: “Het Leger des Heils vindt dat, ook al doe je het 100 keer fout, je altijd weer welkom bent en altijd terug mag komen. Je moet veel geduld hebben.”

Over de auteur

Stijn Wielinga

Stijn Wielinga is een 23-jarige student aan de Utrechtse School voor Journalistiek en verslaggever bij de online regiosite WoerdenRondom. De Leidenaar studeerde eerder ICT aan de Hogeschool Leiden en Finance & Control aan de Haagse Hogeschool. Nu volgt de breed geïnteresseerde student eindelijk zijn hart door de journalistiek in te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.