Verbod Sigarettenautomaat heeft geen zin

Verbod Sigarettenautomaat heeft geen zin

Café De Pompier

Audio: Lana van der Geest

Tekst: Olav Veenhof

Foto: Olav Veenhof

Eindredactie: Roos Houtman

Op een gezellige doorsnee donderdagmiddag in Coronatijd wordt de sigarettenautomaat in café De Pompier in Woerden leeggetrokken. Christine Smaal rookt traditioneel haar uit de automaat gehaalde sigaretten in de rookruimte van het café. Vanaf 2022 is dit echter niet meer mogelijk, vanaf 1 januari 2022 is de sigarettenautomaat niet meer toegestaan in de horeca.

Zeventien jaar nadat het recht op een rookvrije werkplek wettelijk werd vastgelegd, verdwijnen de laatste rookplekken vanaf 1 januari definitief uit alle gebouwen. Zo ook in café De Pompier.

Rokers vinden het dus een argeloze maatregel. Kettingroker Christine Smaal haalt regelmatig een peuk uit een sigarettenautomaat. “Ik moet toch de vrijheid in Nederland hebben om een sigaretje te roken? Als ik lekker op het terras of in het café een sigaretje wil halen en roken, is dat toch geen probleem. Ik weet zelf echt wel hoe slecht het voor mij is hoor“, zegt de kettingroker Smaal. Er zitten volgens Smaal ook goede punten aan het kopen van sigaretten: “In de coronatijd waarin we nu zitten is het toch ook juist goed voor de horeca dat er meer sigaretten worden verkocht? En anders halen we onze sigaretten toch gewoon bij de supermarkt. Een sigaretje is een sigaretje hé.” Zegt Christine zoekend naar erkenning in de rest van het café.

Ook niet rokers zetten vraagtekens bij het verbod op de sigarettenautomaat. Critici zeggen dat de sigarettenautomaten uit de mode zijn en toch amper worden gebruikt. De gemeente Woerden behoort sinds een motie in 2018 tot de alliantie Nederland Rookvrij en wordt jeugd beter beschermd tegen de gevaren en verleidingen van roken. Zij hebben recht op gezonde en rookvrije toekomst. Wilma de Mooij, destijds als volksvertegenwoordiger de motie in, als raadslid van de eenpersoonsfractie SP Woerden. De Mooij denkt dat het verbod op sigarettenautomaten weinig zal bijdragen aan een rookvrij Woerden in 2035: “Ik denk dat het weinig effect zal hebben, het een verwaarloosbaar getal zal zijn”, aldus de fractievoorzitter van de eenmanspartij WeDo. Volgens De Mooij moet er meer naar de verslaving zelf gekeken worden, en er moet bij het vrijgeven van een vergunning een eis gesteld moeten worden dat de omgeving rookvrij is.

Afgelopen week kwam naar voren dat de helft van de rokers pas stopt als een pakje sigaretten 60 euro zou kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Bij een prijsstijging van acht naar negen euro, zegt slechts 2% van de rokers te stoppen. De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe verslavend rokers zijn in sigaretten en dat het verbod op de sigarettenautomaat waarschijnlijk weinig invloed zal hebben. Zorgwekkend volgens De Mooij.  Ze denkt dat een verhoging van de prijzen niet het probleem zal oplossen. Wanneer roken zo duur wordt dat het echt een luxeproduct wordt, ontstaan er weer nieuwe problemen volgens De Mooij: “een enorme stijging van de prijs van sigaretten zou kunnen leiden tot andere problemen, zoals financiële problemen en gezondheidsproblemen door ongezondere keuzes voor voeding”. Mensen die gestopt zijn met roken kampen vaak met bijwerkingen, ook komen gestopte rokers vaak snel veel kilo’s aan.

Over de auteur

Olav Veenhof

Olav Veenhof (2004) verslaat als beginnend journalist van WoerdenRondom als geboren en getogen Harmelenaar het nieuws in de omgeving Woerden. De student die voornamelijk is geïnteresseerd in sport, politiek, lifestyle en geschiedenis heeft de nodige journalistiek ervaring opgedaan bij het Algemeen Dagblad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *