De boosterprik in Woerden

De boosterprik in Woerden

Tekst: Max Heederik

WOERDEN – Door heel Nederland wordt er al in een hoog tempo boosterprikken gezet tegen het coronavirus. In de GGD regio Hollands Midden konden de burgers een tijdje een prik halen zonder afspraak. Deze vrije inloop zorgde echter voor grote drukte bij vaccinatielocaties en gevaarlijke situaties in het verkeer. Zodoende worden er in Woerden nu ook boosterprikken gezet op afspraak, maar hoe verloopt dat?

 

De boosterprik is in het leven geroepen om de strijd tegen corona te winnen en, misschien nog wel belangrijker, om de druk op de zorg te verminderen. De eerdere vaccinaties die gezet zijn, blijken niet genoeg bescherming te bieden tegen het coronavirus naar mate de tijd vordert. De boosterprik moet dienen als een oppepper om het vaccin op peil te houden en de mens goed te kunnen blijven beschermen. De overheid zegt hierover het volgende: “Het doel is om zoveel mogelijk mensen van 60 jaar en ouder en zorgmedewerkers voor het einde van het jaar een booster aan te bieden”. In januari van het nieuwe jaar is het de bedoeling dat mensen die jonger zijn dan 60 jaar ook een boosterprik kunnen halen. Dit zal gaan van oud naar jong om de meest risicovolle groepen als eerste te kunnen beschermen.

Bij het St. Antonius ziekenhuis in Woerden is de toenemende druk goed te voelen. “Hoewel er minder coronapatiënten in ons ziekenhuis liggen dan in eerdere coronagolven, loopt het aantal inmiddels snel op”. Dit vertelt het St. Antonius ziekenhuis in een mail naar alle patiënten om de drukte te verklaren. Er is momenteel veel spoedzorg wat verleent moet worden in het ziekenhuis. De toename is echter lastig te verklaren. Wel worden er vanuit heel Nederland patiënten naar de vestiging in Woerden gestuurd vanwege de specialistische kennis van het Hart-, Long- en Kankercentrum. Verder is het bij andere zorgverleners zoals huisartsen en verzorgingstehuizen ook heel druk waardoor er ook meer toevoer vanuit hen naar het ziekenhuis komt. Het personeel in het ziekenhuis loopt zelf ook op haar tandvlees. Door de drukte in de ziekenhuizen van de afgelopen tijd, hebben veel medewerkers weinig rust gekend en zijn nu extra vatbaar voor ziektes. Dit is ook terug te zien in de aantallen van zieke personeelsleden. Dit allemaal zorgt voor vertraging van de zorg die verleend kan worden. Zo zou het mogelijk kunnen zijn dat er bijvoorbeeld operaties uitgesteld moeten worden. Met de boosterprik hoop het St. Antonius ziekenhuis minder corona opnames te krijgen en meer ruimte te hebben in hun capaciteit zodat de coronazorg de normale zorg niet in de weg gaat zitten.

De zon schijnt fel in de straten van Woerden waar hier en daar al wat kerstverlichting te zien is. Het is echter wel koud en de mensen die rondlopen, zijn dan ook goed ingepakt in hun warme kleren. Een bewoonster genaamd Marjolein is één van de personen die, ondanks de kou, er warm bij loopt in de straten van Woerden. De 64-jarige vrouw is voor de boosterprik: “Alles wat de zorg kan ontlasten en ons uit deze corona-periode kan helpen, ben ik voor”. Zelf heeft ze het meest last van de huidige maatregelen die gelden. Ze gaat graag uiteten, maar dat wordt haar op deze manier natuurlijk heel lastig gemaakt met de horeca die om 17.00 uur dicht moet.

Over de auteur

Max Heederik

Hoi! Ik ben Max en ik ben een journalistiek student op de Hogeschool van Utrecht en daarnaast een trots lid van De Domstedeling.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *