Zorgen om woon-zorgcomplex de Cope in Kamerik vanwege plan verkoop huurwoningen

Zorgen om woon-zorgcomplex de Cope in Kamerik vanwege plan verkoop huurwoningen

De Cope in Kamerik. Afbeelding: Jan Stol

Tekst: Bram Immerzeel   Audio: Laukie Klijn

Eindredactie: Sylvan de Berg

KAMERIK – De Cope in Kamerik is alles behalve zeker over haar toekomst. Woningcorporatie Habion zou namelijk de 28 huurwoningen in de verkoop willen zetten. Hierdoor zou de Cope alleen nog maar bestaan uit koopwoningen. Iets waar John Boere van het CDA een stokje voor wil steken. “Ook in de toekomst moet de Cope een plek blijven voor ouderen, ook met een kleine portemonnee.”

De Cope in Kamerik is een woon-zorgcomplex die ruimte bied voor ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen leven. Dankzij de stichting SHVO (Stichting Huisvesting en Voorzieningen Ouderen te Kamerik) wordt dit allemaal mogelijk gemaakt die zich met tal van vrijwilligers inzet voor de ouderen. Diezelfde stichting heeft wel hun zorgen geuit tegenover CDA-raadslid John Boere. De stichting is bang dat wooncorporatie Habion de huurwoningen wil gaan verkopen. “Door de koopwoningen zullen wellicht meer 60-jarige in de Cope gaan wonen, hierdoor worden het meer seniorenwoningen dan zorgwoningen”, volgens John Boere.

Kleine portemonnee

Met name voor de ouderen met een kleinere portemonnee voorziet Boere problemen in de toekomst. “Als er alleen koopwoningen overblijven zullen die ouderen moeten uitwijken naar een ander tehuis.” Naast de Cope is er nog een seniorentehuis aan de Berkenlaan in Kamerik, maar die is een stuk kleiner. De Berkenhof telt maar achttien woningen waar op dit moment ook geen seniorenwoningen leeg staan. Ook de Cope heeft op dit moment een wachtlijst.

Het kleine complexje

Jan Stol (voorzitter van de stichting SHVO) is ontstemd over de plannen van Habion. Eind 2019 informeerde Habion de stichting dat ze plannen hadden om de Cope te verkopen. Volgens Stol heeft het ermee te maken dat de wooncorporatie die landelijk actief is van het “kleine complexje” af wil en daarmee ook nog een mooie winst willen maken. Totaal tegen de slogan in die op de site van Habion te vinden is: “Habion biedt ouderen een tehuis.” Volgens Stol zijn er ook geen alternatieve woningen voor ouderen die niet meer op zichzelf kunnen wonen. “In Kamerik staan er twee nieuwe bouwlocaties op de stapel op twee voormalige schoolterreinen. Hierin zijn niet de woningen voor ouderen opgenomen, omdat die al te vinden zijn in de Cope.”

Vragen aan burgemeester en wethouders

Als geboren Kameriker is dit onderwerp erg belangrijk voor Boere. Samen met Daphne van der Wind, raadslid van ChristenUnie-SGP Woerden, zijn er vragen gesteld aan de burgemeester en wethouders van Woerden. Ook Daphne van der Wind is geboren in Kamerik en hoopt dat de verkoop van de woningen niet doorgaat. In de vragen aan de burgemeester en wethouders willen beide partijen weten of ze al afwisten van de plannen van Habion, wat ze tegen de verkoop kunnen doen en/of er al afspraken zijn gemaakt over een mogelijke verkoop met de woningcorporatie. De komende weken zullen deze vragen beantwoord worden.

https://soundcloud.com/user-829828545/de-copewav-1-mixdown?si=6e8fd95fe2ee498b9ce8920e552b3d5b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In mijn eerste jaar van de opleiding heb ik me verdiept in de omgeving Woerden waarin ik over veel verschillende onderwerpen heb geschreven. Hierin ben ik erachter dat ik het leuk vind om over veel verschillende onderwerpen te schrijven. Daarnaast maak ik ook video- en audioreportages.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *