Hoeveel gaat een herindeling van de binnenstad kosten? ‘Dat bepalen wij niet.’

Hoeveel gaat een herindeling van de binnenstad kosten? ‘Dat bepalen wij niet.’

Plattegrond binnenstad Woerden 2030

Tekst: Vincent Molenaar

Audio: Marius van den Heuvel

Eindredactie: Stijn Zwaan

WOERDENHet is nog niet duidelijk hoeveel het gaat kosten om de binnenstad van Woerden voor 2030 te gaan herverdelen. “We zitten nog niet in de fase om dat te kunnen bepalen. Het is tenslotte niet aan ons, maar aan de raad om hier een klap op te geven”, vertelt wethouder en portefeuillehouder Binnenstad, George Becht.

Lopend door de binnenstad van Woerden valt het hier en daar al op: leegstaande panden. De Wagenstraat, de Rijnstraat en de Nieuwstraat zijn zeer belangrijk voor de binnenstad. Die moeten namelijk goed gevuld zijn. De verwachting is dat er in 2030 bijna twintig procent van de panden zullen leegstaan. Dit komt doordat er tegenwoordig steeds meer online gewinkeld wordt. Ook de coronacrisis speelde een belangrijke rol in de gezondheid van verschillende ondernemingen. “De verwachting is dat zeker niet alle bedrijven overeind zullen blijven staan na deze verschrikkelijk pandemie. Daar moeten we op anticiperen,” stelt Becht.

De gemeente heeft een subsidie ontvangen van de provincie: €80.000. Op zichzelf is dat een waanzinnig hoog bedrag, maar het zal niet genoeg zijn om dit hele project – Woerden Vitale Binnenstad – te financieren. In opdracht van de gemeente is extern bureau Ik Onderneem! ingeschakeld om te helpen bij dit project. Verder bestaan de partners uit Vastgoed Vereniging Binnenstad, Vestingraad, BIZ-Stadshart en Koninklijke Horeca Nederland. Zij hebben een – naar hun mening – realistisch beeld gemaakt van hoe de binnenstad er binnen tien jaar uit moet zien. Becht staat achter het plan: “Hiermee gaan we binnenkort naar de raad. Dan wordt het flink overleggen en vragen beantwoorden.”

Nog geen budget

Los van die €80.000 euro is er veel meer geld nodig om de binnenstad een nieuw gezicht te geven. Wat dat bedrag zal zijn, kan Becht nog niet beantwoorden. “Daar is het nu nog te vroeg voor. In die fase zijn we nog niet. We gaan net beginnen aan fase 2: de gespreksfase.” Na de gemeenteraadverkiezingen van maart 2022 zal er een besluitvorming komen over dit project. De kans is aanwezig dat niets van dit project door zal gaan op het moment dat de raad tegenstemt. Alles is nog mogelijk. Om die reden is er ook nog niet op de zaken vooruit gelopen door een kostenbepaling te doen. De raad zal beslissen hoeveel geld ze willen besteden aan deze ontwikkeling van de binnenstad.

Vraag en ‘antwoord’

Afgelopen 9 december was het tijd voor een informatieavond in de raad. Hierin werd de zogenoemde ‘achterban’ van Becht geïnformeerd. Leden van de raad waren aanwezig om vooral te luisteren naar een lange presentatie van Rob Weiss, van Ik Onderneem!. Hierin vertelde hij alles wat er in de laatst gepubliceerde flyer over de vitale binnenstad bekend is gemaakt. Het moment is aangebroken dat er vragen gesteld mogen worden. Op dat punt gaan er veel dingen door elkaar. Vragen die worden gesteld en antwoorden die worden gegeven, terwijl je niet het gevoel hebt dat er écht antwoord gegeven is. En tóch knikken of schudden veel raadsleden.

Wat vinden inwoners van Woerden van de plannen?

Over de auteur

Marius van den Heuvel

Mijn naam is Marius van den Heuvel, ik ben twintig jaar en ik kom uit Waddinxveen. Inmiddels woon ik in Utrecht waar ik studeer aan de School voor Journalistiek. Tevens ben ik werkzaam als redacteur bij de nieuwssite Woerden Rondom. Als journalist zie ik het als mijn taak om maatschappelijke thema’s aan te kaarten, mistanden aan de kaak te stellen en koste wat het kost de waarheid boven tafel te krijgen. Ik word gekarakteriseerd door fanatisme en nieuwsgierigheid. Ik ben erg geïnteresseerd in sport en politiek en vind het leuk om daarover te lezen en schrijven. Tot slot vind ik het tof om te hockeyen, sportwedstrijden te bezoeken en de wereld te ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.