Inlooplunch vermindert kersteenzaamheid

Inlooplunch vermindert kersteenzaamheid

Vrijwillger deelt eten uit aan ouderen. Beeld: Annemara de Vos

Tekst: Alexandra van der Hoeven en Annemara de Vos

HARMELEN – Elke donderdagmiddag komen vrijwilligers van de inlooplunch samen om de tafels te dekken. Ze verwachten vandaag ook weer een grote groep eenzame ouderen die gezellig met elkaar komen eten. Juist nu met corona is het belangrijk om toch iets samen te kunnen doen.

In het “Trefpunt”, het zalencentrum van de Hervormde kerk Harmelen, staat de grote zaal vol met gedekte tafels. Elk plekje, ieder op anderhalve meter van elkaar, heeft zijn eigen boter, bestek en glas. Over de tafels liggen mooi gekleurde kleedjes en de stoelen staan te wachten tot de ouderen plaats nemen.

Langzaam maar zeker druppelen de ouderen binnen. Bij aankomst worden ze begroet door de vaste groep vrijwilligers. De een zet zijn rollator in de hoek terwijl de ander nog even de, door de organisatie geregelde, chauffeur bedankt. 

Marc Thijsmans, initiatiefnemer inlooplunch Harmelen, vertelt dat elke week zo’n twintig tot dertig ouderen samenkomen. “Mensen zien het echt als een verzetje, het is mooi om te zien dat ze er zo van opknappen.” zegt Marc met een grote grijns op zijn gezicht. ‘’Ik ben blij dat ik hier terecht kan.’’ Vertelt een duidelijk opgeluchte man. Dat december vaak een lastige maand is voor ouderen is bekend. Daarom organiseert inlooplunch Harmelen een extra activiteit. Op 23 december zal dan ook bij het trefpunt een speciale kerstlunch plaatsvinden. 

Terwijl de broodjes hamburger geserveerd worden door de vrijwilligers, wordt er door Marc een belangrijke mededeling gedaan: “Lieve mensen, het is ongelofelijk fijn dat we nog steeds samen kunnen komen, nu Omikron (nieuwe versie van corona) zo dichtbij komt maken we ons wel zorgen of onze kerstlunch volgende week wel door kan gaan.” Een aantal ouderen schrikt hier erg van, maar toch zijn er een aantal die geen idee hebben wat “Omikron” is. “Ik kom weinig buiten en van nieuws wordt ik ook niet meer vrolijk” vertelt een dame die duidelijk ontdaan is van de mededeling.

Vergroot

WhatsApp-Image-2021-12-16-at-12.45.51-1

Beeld: Annemara de Vos

Voordat er gegeten wordt is er nog eerst een momentje stilte voor diegene die dat willen. Waar de oudere eerst nog timide binnenkwamen, praten ze nu al gauw weer bij. Chrissie van Nieuwenhuizen is door haar vriendin een poosje terug een keert meegenomen nadat haar man overleed. “Je vereenzaamt erg snel, nu kan ik gezellig eten en heb ik iets om naar uit te kijken”. Een tafeltje verderop zit meneer Tibbe, vandaag heeft hij de mevrouw naast hem opgehaald. “Ze was slecht ter been en nu kan ze toch hier gezellig zijn.” Het valt hem wel op dat iedereen zich toch elke week zorgen maakt of de week erop nog door kan gaan. “Het liefst heb je drie donderdagen in de week, nu moet je hopen of deze keer doorgaat.”

Dorpshuis Harmelen heeft ook een inlooplunch, deze is op de maandagmiddag. Marc: “Vanuit het dorpshuis zijn ze hier wel eens komen kijken. Bij hen is het een stuk minder druk. We doen niks speciaals. We geven ze gewoon een plek om samen te komen en even goed te eten.” In het dorpshuis betaal je een kleine bijdrage als je komt eten, bij het Trefpunt niet. “We kunnen dit doen door giften vanuit bijvoorbeeld de kerk of de collectebus op de hoek, het is belangrijk dat het toegankelijk blijft voor ook de kleine portemonnee, toch kost het organiseren geld dus ik snap het Dorpshuis ook wel.” 

Over de auteur

Annemara de Vos

Annemara is een gepassioneerd verhalen verteller. Ze is al een aantal jaar bezig in de audio/visuele sector en hoopt door de opleiding journalistiek mooie documentaires te kunnen maken. Maatschappelijke thema's die de meeste mensen ontwijken, zijn juist de onderwerpen die Annemara aan het licht wilt brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.