Hennepkwekerij opgerold op de Hoge Rijndijk

Hennepkwekerij opgerold op de Hoge Rijndijk

Tekst en beeld: Max Heederik, Audio: Lily Hageman

WOERDEN – Als één van de weinige landen, die in vergelijking tot andere gebieden redelijk coulant is op het gebied van wiet, gebeurt het ook regelmatig dat er een hennepplantage gevonden wordt. Dit keer was het raak op de Hoge Rijndijk  in Woerden waar de omwonenden het niet hadden zien aankomen. Het pand werd eind vorige week met geweld ontruimd waarbij heel veel overlast was van de dominante wietgeur.

 

Aan een drukke weg, die het industriegebied met de rest van Woerden verbindt, heeft de ontruiming plaatsgevonden. Op de achtergrond hoor je steeds de vrachtwagens, tractoren en andere vervoersmiddelen die voorbij razen terwijl de fel schijnende zon al begint te zakken. In en rondom het gebouw waar de hennepplantage pas verwijderd is, is het rustig. In een sportcafé die pal naast het nieuwe appartementencomplex ligt zijn wel meer mensen te vinden die uit de buurt komen. Eén van hen heet Jules en is vaste gast bij het café. Deze meneer vertelt dat hij hier nooit een plantage verwacht had. “In dit soort appartementen zijn er niet vaak drugspraktijken te vinden”. Vervolgens noemt de man een aantal buurten op waarvan hij zegt dat er daar nog wel een paar plantages te vinden zijn. Aan de andere kant van de bruine bar zat Jan die een speciaal biertje had. Hij vertelde dat hij vroeger een wethouder was in Woerden voor de VVD en dat er voor zijn gevoel een stuk minder van dit soort gevallen waren in die tijd. Ook vertelde hij dat de lucht echt niet te harden was toen ze bezig waren met het ontruimen van het pand. “Zelf hier in het café was die wietlucht te ruiken”.

De politie in Woerden laat weten geïnformeerd te zijn door anonieme tips. Deze meldingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de inval op het huis plaats heeft kunnen vinden. De gemeente van Woerden zelf is vanaf afgelopen oktober een campagne gestart met Meld Misdaad Anoniem. Dit is in het leven geroepen omdat er op deze manier mensen veilig misdaad aan het licht kunnen brengen. Dit wordt gedaan op een manier dat er niet getraceerd zou kunnen worden naar de persoon die melding heeft gedaan. Als deze veiligheid niet gewaarborgd kan worden, zal Meld Misdaad Anoniem de zaak niet doorgeven aan de politie. Dat is wat deze twee organisaties verschillend maakt van elkaar. Veel mensen durven namelijk geen melding te doen bij de politie over bijvoorbeeld hun buurman. Op deze manier kunnen mensen veilig vanuit hun huis een melding maken zonder dat ze er verder mee worden lastiggevallen.

De politie vertelt verder dat de gevolgen van een hennepplantage in je buurt eventueel nog veel erger kunnen zijn dan alleen een wietgeur. Nu was de geur van de plantage echt niet te harden, maar door alle energie die er gebruikt wordt om de planten goed te laten groeien, is de kans op brand- en ontploffingsgevaar veel groter. Ook draaien de woningcorporaties en energiebedrijven op voor de illegaal afgetapte energie.

https://soundcloud.com/user-549433499/hennepkwekerij-woerden-week-5-mixdown/s-1IbCyASZ8ur?si=e61a12b7cc7e4701a62636d6b8a83b1d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Max Heederik

Hoi! Ik ben Max en ik ben een journalistiek student op de Hogeschool van Utrecht en daarnaast een trots lid van De Domstedeling.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *