Inwoners Staatsliedenkwartier niet tevreden over speelruimte voor kinderen. Gemeente zet onderhoud ‘on hold’

Inwoners Staatsliedenkwartier niet tevreden over speelruimte voor kinderen. Gemeente zet onderhoud ‘on hold’

Foto: Marius van den Heuvel

Tekst: Vincent Molenaar                    Audio: Marius van den Heuvel

WOERDEN – Er is veel ontevredenheid over de kinderspeelplekken in de Woerdense woonwijk, het Staatsliedenkwartier. Verschillende plekken zijn slecht onderhouden volgens de inwoners. Over de hoeveelheid afval op deze speelplekken zijn ouders, maar ook de kinderen, niet tevreden.

De speelplekken zijn verlaten als de schoolbel pas over een uur gaat op basisschool De Schakel. Zelfs na de bel, als het twee uur geweest is, is er niemand te bekennen in de Woerdense wijk. Misschien dat de winterse kou een rol van betekenis speelt. Normaal gesproken, is dat beeld wel anders: in de ogen van vele ouders spelen de kinderen graag buiten, maar het is de ruimte waaraan het ontbreekt.

Onvrede

Als de klok twee uur in de middag slaat, is het tijd voor basisscholieren van De Schakel het schoolgebouw te verlaten. Het schoolplein loopt vol met kinderen en ouders staan netjes buiten de hekken te wachten om de kinderen met open armen te ontvangen. Maar voor kinderen uit groep zes, zeven en acht is er geen reden om buiten te blijven. ”Ik denk dat ik een beetje ga gamen en daarna avondeten,” vertelt een leerling uit groep zeven. En dat is slechts één reactie. Eenzelfde reactie volgt niet veel later. “Wij spelen niet meer buiten bij die speeltuinen. Er is niet echt meer iets voor ons.” Die conclusie trekken veel kinderen uit de bovenbouw. Ook ouders stemmen daarin mee. “Er zijn wel redelijk wat speeltuinen voor kleine kinderen, maar ik denk dat de er voor de oudere kids behoorlijk veel winst te behalen valt. Er zijn niet echt hangplekken voor ze, waardoor ze dus niet echt meer opties hebben in de buitenlucht van deze wijk,” stellen meerdere Woerdense ouders.

‘On hold’

Saskia van Altena, fractievoorzitter van D66 Woerden, erkent dat niet alle speelplekken in het Staatsliedenkwartier op en top zijn. Een document van de gemeenteraad, genaamd uitvoeringsplan spelen 2017-2019 laat zien dat er volgens de officiële lokale regelgeving genoeg speeltuinen zijn in de woonwijk. Maar veel speeltuinen zijn volgens de inwoners te klein of slecht onderhouden. Zo liggen er vaak vertrapte blikjes cola, zakdoekjes en verscheurd karton op de veldjes en ook sommige veiligheidsnetten zijn flink toegetakeld. “Dat is inderdaad onze verantwoordelijkheid,” vertelt Van Altena. De gemeente kampt met een situatie waarin er niet genoeg geld beschikbaar is om speeltuinen uit te breiden of een opknapbeurt te geven. “Helaas moeten we deze plannen even ‘on hold’ zetten,” gaat de fractievoorzitter verder. Voor verschillende inwoners is die ‘on hold-knop’ te lang ingedrukt. “Ik ken een paar mensen die bij mij in de buurt woonde. Zij zijn uiteindelijk verhuisd wegens het gebrek aan ruime en goede speeltuinen voor de kinderen,” vertelt Eva de Kort die wacht tot haar kind uit de school komt rennen.

Niet te spreken

Het Staatsliedenkwartier kent zo’n twaalf speelplekken voor kinderen tot en met zeventien jaar. In deze wijk zijn ongeveer 750 kinderen woonachtig. Veel speelplekken kennen een simpel, soms klein, vierkant gecombineerd met een paar speelfaciliteiten, zoals: een klimrek, een schommel en hier en daar een wipwap. Ondanks het aantal speelplekken in de woonwijk zijn vele inwoners niet te spreken over de speelplekken.

https://soundcloud.com/marius-van-den-heuvel-368243939/staatsliedenkwartier-mixdown?si=5380987977964f8f89e54f87ee5c5f55&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Marius van den Heuvel

Mijn naam is Marius van den Heuvel, ik ben twintig jaar en ik kom uit Waddinxveen. Inmiddels woon ik in Utrecht waar ik studeer aan de School voor Journalistiek. Tevens ben ik werkzaam als redacteur bij de nieuwssite Woerden Rondom. Als journalist zie ik het als mijn taak om maatschappelijke thema’s aan te kaarten, mistanden aan de kaak te stellen en koste wat het kost de waarheid boven tafel te krijgen. Ik word gekarakteriseerd door fanatisme en nieuwsgierigheid. Ik ben erg geïnteresseerd in sport en politiek en vind het leuk om daarover te lezen en schrijven. Tot slot vind ik het tof om te hockeyen, sportwedstrijden te bezoeken en de wereld te ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *