Sportscholen getroffen door lockdown

Sportscholen getroffen door lockdown

Foto: Pxhere

Tekst: Sylvan de Berg

Eindredactie: Robin de Bruin

HARMELEN – Door de nieuwe lockdown in Nederland moeten sportscholen hun deuren sluiten. Dit is niet alleen voor de sportscholen een flinke tegenvaller maar ook voor de sporters. Naast fysieke verbetering, helpt sporten ook bij de mentale gezondheid. Timo van der Graaf, eigenaar van sportschool Atlas Fitness in Harmelen, hoopt ook snel zijn zaak weer te kunnen openen. Er heerst een sombere sfeer in de sportschool sinds de nieuwe lockdown en dit betreurdt van der Graaf.

Van der Graaf de eigenaar van sportschool Atlas Fitness hoopt snel weer zijn deuren te kunnen openen. Niet alleen omdat dit de mentale gezondheid bevordert, maar ook zodat zijn sportschool gewoon weer omzet kan draaien zoals voorheen “Ik mis sowieso de mensen in mijn gym”, voegt van der Graaf daaraan toe. Daarentegen laat hij wel duidelijk weten dat dat niet het ergste voor hem is in deze lockdown. “Er zijn veel manieren om thuis te sporten en jezelf fit te houden, maar niet zoals dat in de gym kan”, vindt van der Graaf. “Je kan bijvoorbeeld gewoon buikspieroefeningen thuis doen en je zult dumbbells kunnen halen, dan kom je al een flink eind”, zijn de tips die hij als laatste nog mee wil geven. De lockdown duurt nog wel even, maar als je dan toch fit wil blijven, dan zal je toch een eigen schema moeten maken en uitvoeren.

Het industrieterrein in Harmelen is flink rustig. Een sociale sfeer is ver te zoeken na alle maatregelen. Van die maatregelen balen de sportscholen enorm, want die willen iedereen een mogelijkheid bieden om te sporten. “Je bouwt je eigen community op”, zegt van der Graaf. In de sportschool is het enorm stil en er worden geen verdere sportproducten meer verkocht zoals sportdrankjes. “Er is niemand dus de muziek staat natuurlijk uit, maar het is natuurlijk vervelender dat mijn sportproducten blijven staan”, zegt van der Graaf. Alle automaten die dienen voor de verdere behoeftes van de sporters staan dan ook stil of zelfs uit.

Van der Graaf is het ook niet eens met alle maatregelen van de overheid. Hij vindt het overdreven en vind dat er naar een andere oplossing moet worden gekeken. ”We hebben in dit land afgesproken dat de sterke, de zwakken dragen, maar waar de overheid nu voor zorgt is dat de sterke juist zwak worden van depressie en sociaalisolement.” Sporten draagt bij aan het verminderen van psychische klachten en kan dus voor velen een basis zijn voor een goede mentale gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek van het Mulier instituut dat zij hebben uitgevoerd met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn in 2018. De lockdown zelf kan al een harde klap zijn voor je mentale gesteldheid, maar nu de sportscholen ook dicht zijn zou je naar alternatieven moeten kijken om lichamelijk én mentaal fit te blijven. Het zou immers zonde zijn je lichamelijke vooruitgang te zien verdwijnen!

Over de auteur

Sylvan de Berg

Sylvan de Berg (22) is een student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Buiten het feit dat hij helemaal weg is van voetbal en de wereld daaromheen, houdt hij er ook van om te feesten met zijn vrienden. Als trotse redacteur van Woerden Rondom maakt hij nieuwsitems voor de regio.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *