Ondanks corona volop activiteiten op de planning voor feestjaar Woerden 650 jaar stad

Ondanks corona volop activiteiten op de planning voor feestjaar Woerden 650 jaar stad

De reclameborden langs de wegen in Woerden. Foto: Bram Immerzeel

Tekst: Bram Immerzeel

Eindredactie: Sylvan de Berg

WOERDEN – In 2022 is het dan zo ver, Woerden heeft 650 jaar stadsrechten. 12 maart gaat het feestjaar van start en daarom was het tijd voor burgemeester Victor Molkenboer om meer duidelijkheid te bieden over dit feestjaar. Via een gemeenteraadsvergadering op 13 januari legt hij uit wat de plannen zijn voor dit jaar met als thema: De rode ruiter.

“Een jaar waar we helaas nog steeds worden geteisterd door corona”, zo begint de burgemeester van Woerden aan zijn digitale presentatie over Woerden 650 jaar stad. “Ondanks dat denken we een oplossing gevonden te hebben en gewoon 12 maart van start te kunnen gaan.” 12 maart heeft Woerden precies 650 jaar stadsrechten waardoor het beginfeest uit stellen geen optie is. “Helaas kunnen we niet met tien tot twaalfduizend mensen op het kerkplein gaan staan, maar we hebben wel iets bedacht om zoveel mogelijk Woerdenaren van de opening te laten genieten.” Het idee is om op het kerkplein in Woerden een toren neer te zetten en aan de randen stadswallen te plaatsen. Ook is het de bedoeling dat de rode ruiter door iemand gespeeld gaat worden waardoor het verhaal tot leven komt. “We hebben voor het thema de rode ruiter gekozen, omdat Woerden bekend staat om het eigen en het wijze. Iets wat ook typerend is voor het verhaal van de rode ruiter.” Hoe het tot leven brengen van de rode ruiter er precies uit gaat zien, wil Molkenboer nog niet laten weten.

Bomvolle planning

“Dit feestjaar moet voor iedereen een feestjaar zijn”, zo liet de burgemeester weten in de vergadering. “In het kader van inclusiviteit hebben we aan alle groepen proberen te denken.” Zo zijn er activiteiten voor jong en oud bedacht. Zo krijgen de groepen zes en zeven op de basisscholen in Woerden dit jaar allemaal een koning snert boek in het teken van Woerden 650 jaar stad. Voor de bejaarden wordt er dan weer een rollatorloop gehouden in het teken van het feestjaar. Ook aan mensen met een beperking wordt gedacht. In juni en juli 2022 hebben de mensen in een rolstoel de kans om in een dansgroep te dansen in hun rolstoel. Ook voor de sportieve Woerdenaren is er een hoop te beleven. Zo wordt er in oktober de culture run gehouden en in juni is het tijd voor de skate parade.

Tijdens de vergadering ging Molkenboer met een vogelvlucht door zo’n dertig activiteiten heen. “Dit is pas een hele kleine greep uit alle activiteiten.” Of alle activiteiten door kunnen gaan is natuurlijk afwachten. Voorzitter van de vergadering, Simon Brouwer, vroeg de burgemeester iets soepeler te zijn met het groen licht geven voor de activiteiten. “Er moet wel iets van zuurstof zijn in de samenleving, maar een jaar als je stadsrechten vieren werkt zo verbindend, zeker in een tijd als corona,” antwoordde de burgemeester. “Voor de openingsactiviteiten heb ik in ieder geval al groen licht gegeven.”

Stichting Woerden 650 jaar stad

De stichting die zich over dit feestjaar heeft ontfermd is Woerden 650 jaar stad. Het bestuur van de stichting bestaat uit elf man, waaronder ook burgemeester Victor Molkenboer. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd ook besproken hoe de stichting de financiën voor ogen heeft. Onder andere door een bijdrage van de gemeente Woerden van 140.000 euro en een bijdrage van het bedrijfsleven in Woerden van 185.500 euro, kwam uiteindelijk het totale bedrag uit op 418.500 euro. Een aanzienlijk lager bedrag dan de ambitie was twee jaar geleden. Toen kwam het beschikbare bedrag uit op 515.000 euro. Met name de bijdrage van de gemeente is een stuk lager dan gehoopt. De ambitie in 2020 was namelijk 60.000 euro meer dan de gekregen 140.000 euro. Ondanks dat gaf Molkenboer wel aan dat de stichting erg blij is met al het geld dat is vrij gesteld.

Het meeste geld wordt vrijgesteld voor de activiteiten en evenementen die dit jaar georganiseerd gaan worden. Ruim 300.000 euro is apart gezet om onder andere het openingsfeest en de eindfeestweek te financieren. Wel verantwoord als we de burgemeester moeten geloven: “Uiteindelijk komen alle kosten samen ook uit op 418.500 euro.”

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student Journalistiek aan de Hoge School Utrecht. In mijn eerste jaar van de opleiding heb ik me verdiept in de omgeving Woerden waarin ik over veel verschillende onderwerpen heb geschreven. Hierin ben ik erachter gekomen dat sport en de crime mij erg interesseren. Vooral het onderzoek doen achter een item is iets waar ik mij graag voor inzet. Wat mij betreft wordt een item veel beter als ervan afstraalt dat er arbeid in zit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *