Delicatessewinkels in Woerden nog steeds relevant, ondanks daling fysiek winkelen

Delicatessewinkels in Woerden nog steeds relevant, ondanks daling fysiek winkelen

Foto: Stijn Wielinga

Tekst: Gigi van Leeuwen

Video: Vincent Molenaar

Eindredactie: Stijn Wielinga

WOERDEN – In april opent er een nieuwe delicatessewinkel in de binnenstad. Nu is er een aantoonbare daling te zien in het aantal fysieke winkels. Hoe relevant is het openen van een delicatessewinkel dan nog, en waarom in Woerden?

De winkel is eigendom van de twee vrienden Ijsbrand van Buijtenen en Raymond van der Hoek. Vanwaar ook de naam familie van Rijk afkomstig is (de familie van Ray en Ijk). Zij hebben al een vestiging in Utrecht. Mede-eigenaar Ijsbrand vertelt over de winkel: ‘Het concept van de winkel in Woerden is hetzelfde als dat van de winkel die we in Utrecht hebben, alleen is de winkel in Woerden wat meer gericht op cadeaupakketten en op de borrel’.

De opening van de winkel zal plaatsvinden op of rond koningsdag en deze zal niet alleen delicatessen maar ook snoep en cadeaupakketten verkopen. Daarnaast is de winkel in Woerden een stuk kleiner dan de winkel in Utrecht. Voor nu is dan ook het plan om alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open te gaan.

Daling fysiek winkelen

‘Sinds 2010 nam het aantal fysieke winkels af met een daling van bijna 14 procent’ zegt het CBS.

Toch lijkt de winkel van Van Buijtenen en Van der Hoek geen last te hebben van deze daling: ‘we zijn uit de coronasituatie gekomen en de winkel is nu zo’n drie keer zo groot als dat hij was.’ Er ligt nu zelfs een plan op tafel om een derde vestiging te openen.

Maar waarom is het met een aantoonbare daling in het fysieke winkelen toch aantrekkelijk om een fysieke winkel te openen? ‘Woerden is gewoon niet zo heel erg groot, het is ook iets makkelijker voor ons omdat het wat minder bewerkelijk is’ vertelt Van Buijtenen, ‘zo zag ik dus mogelijkheden om ook lokaal aan de slag te gaan’.

Daarnaast werken zij samen met Woerdens Wijnhuis, Stevig Brood en Bierloods22. Zo vormt winkel Van Rijk dus een sterk commercieel netwerk met verschillende ondernemers in Woerden.

Van Buijtenen vertelt verder: ‘We hebben een buurtfunctie, daarom zullen we ook nooit midden in de stad gaan zitten. We hebben gewoon een hele grote vaste klantenbase. Met die superharde lockdown haalden we de omzetcijfers uiteraard niet, maar het is inmiddels zo stabiel dat we vier, vijf dagen zelf in de winkel kunnen gaan staan en dan hebben we een goede boterham en kunnen we doorbouwen.’

‘Deze daling van het aantal fysieke winkels staat bovendien in contrast met de forse toename van het aantal webwinkels in deze periode. Sinds 2010 verviervoudigde het aantal webwinkels bijna’ aldus het CBS. De winkel heeft ook een online shop waar cadeaupakketten worden verkocht en verzonden. Dit is ‘goed voor de zakelijke markt’ volgens Van Buijtenen en een goed alternatief voor het fysieke winkelen.

Cadeauproblematiek

Het idee voor de winkel kwam voort uit een probleem wat Van Buijtenen zelf ervaarde: ‘Een tijdje geleden ging ik naar vrienden toe en toen dacht ik ‘oh ik moet even een leuk cadeautje hebben’. Toen dacht ik wel van: ‘oké, ga ik een boek kopen, of ga ik bij de kaaswinkel iets halen? Ik kon het niet compleet krijgen, uiteindelijk ben ik toen toch weer bloemen gaan halen’.

Van Buijtenen beschouwd zijn delicatessewinkel platgezegd als een ‘luxe supermarkt’ en wil het liefst een toevoeging doen aan het winkelaanbod en de versterking met andere ondernemers in Woerden.

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *