Luiers binnenkort ook te recyclen in Woerden

Luiers binnenkort ook te recyclen in Woerden

Tekst: Floortje Dekker, eindredactie: Robin de Bruin

WOERDEN – In de gemeente Woerden bedragen luiers ongeveer 5% van al het restafval, maar deze recyclen was tot nu toe nog onmogelijk. Op 1 april gaat de gemeente van start met luier-inzamel-proef om het luierafval gescheiden in te zamelen.  

De ARN (Auto recycling Nederland) is al lange tijd bezig om luiers recyclebaar te maken en in september 2021 is ‘s werelds eerste luierrecycling installatie gebouwd. In april komt deze naar Woerden, waar er een proef wordt gedaan om te kijken naar de haalbaarheid en de effectiviteit van deze installatie in de gemeente. De proef duurt twee jaar. 

 

Luierproef 

Tijdens deze luierproef wordt er gekeken naar de beste manier om de luiers in te zamelen. Uit deze test moet gaan blijken welke manier het effectiefst is. Vanaf april begint de gemeente met het plaatsen van meerdere verzamelcontainers, denk aan plekken zoals kinderdagverblijven en scholen. Inwoners kunnen vrijwillig meedoen met de proef, maar moeten zich hiervoor wel aanmelden bij de gemeente. Ze krijgen dan een pas waarmee ze toegang krijgen tot de containers. 

Uit de proef moet blijken welke plaatsen voor de containers het beste zijn en hoeveel containers er ongeveer nodig gaan zijn. Op de website Gemeente Woerden staat vermeld:
De komende periode wordt de proef verder voorbereid. Zodra er meer bekend is en inwoners kunnen deelnemen, wordt dit bij de beoogde deelnemers bekend gemaakt. 

 

Recyclinginstallatie 

De nieuwe installatie van het ARN scheidt de luierinhoud van de kunststof in de luiers. “Van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal maakt ARN plastic korrels, geschikt voor hoogwaardige toepassing,” legt Jacob Vermeulen, manager bij ARN, uit. “Door het toepassen van innovatieve technieken is het ons gelukt om luiers en incontinentiemateriaal om te zetten naar nieuwe grondstoffen en duurzame energie. Zo wordt ook nog eens CO2 bespaard.”  

“De ARN is de organisatie die daadwerkelijk de installatie heeft gemaakt om deze luiers te recyclen. En wij van de AVU [Afval Verwijdering Utrecht], van de gemeenschappelijke regeling, leveren die luiers,” vult Peter Kompier aan, projectmanager en adviseur gemeenten van de AVU. 

 

Wethouder Afval & Reiniging 

Wethouder De Weger van Afval & Reiniging, is enthousiast. Zo laat hij in een persbericht op de website van de gemeente weten: “We willen het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om afval gescheiden aan te bieden en daarmee de hoeveelheid restafval te verminderen. Gescheiden inzameling van luierafval helpt hierbij. Want bij gezinnen met jonge kinderen bestaat het restafval vaak voor een groot deel uit luierafval. De nieuwe recyclinginstallatie maakt recycling nu mogelijk. Maar de verwerkingscapaciteit is nog beperkt. Dankzij de samenwerking met Utrechtse gemeenten hebben wij een deel van deze capaciteit tot onze beschikking gekregen.” 

Over de auteur

Floortje Dekker

Hoi! Ik ben Floortje, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vanaf kinds af aan schreef ik al graag, waardoor de keus voor de opleiding redactioneel MBO al snel gemaakt was. Na daar drie jaar ervaring opgedaan te hebben, besloot ik door te gaan naar het HBO. Daar ben ik vooral bezig met wat ik het allerliefste doe: stukken schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *