Carnaval in Harmelen “Het mag weer!”

Carnaval in Harmelen “Het mag weer!”

Tekst: Robin de Bruin. Video: Annemara de Vos
Eindredactie: Olav Veenhof

HARMELEN – Na twee jaar weggeweest, mag Carnaval dit jaar gewoon weer doorgaan, maar dan wel met een twist. Zo mag het mag het in een andere volgorde dit jaar toch weer gevierd worden. Zo zijn de organisatoren van C.V. de Kwakbollen druk bezig met het organiseren van het bekende volksfeest.

Vorig jaar ging het allemaal wat lastiger; strenge regels leidden tot een bijna volledig afgelast feest.
Wel werden er vlaggen verkocht, om zo toch een beetje de carnavalssfeer te hebben. Dit jaar ziet het er heel anders uit, al is het nog niet helemaal het oude vertrouwde feest. “Eigenlijk gaan we alles doen, alleen in een hele rare volgorde en we hebben geen optocht,” vertelde Marco van Schaik, “dat is natuurlijk ontzettend jammer”.

Marco van Schaik is lid van de Carnavalsvereniging de Kwakbollen. Als lid van De Raad van Elf organiseren zij alle activiteiten en Van Schaik begeleidt als Opper van De Raad het hele feest. Hij kijkt erg uit naar de komende weken. Door de lange lockdowns zitten volgens hem mensen hard te wachten op een beetje vreugde, voornamelijk in een dorp zoals Harmelen: “Iedereen kent iedereen, dat is gewoon fantastisch om te zien.”


Helaas gaat niet alles dit jaar door, want niet alleen de optocht, maar ook de Prinsenreceptie zullen niet doorgaan. Toch is er dit jaar wel een Prins in de vorm van de blij verbaasde Ronald Nieuwenhuijzen: “[Het is] eigenlijk onverwachts dat alles doorgaat natuurlijk”. Nieuwenhuijzen zal dit jaar voor een tweede keer de scepter oppakken.

Zo was hij 23 jaar eerder, in 1999 ook gekroond
tot Prins Carnaval: “Zo hebben we een paar dingen gemist, zoals de Prinsenreceptie (…) vandaar dat ik eigenlijk Prins ben geworden dit jaar, omdat het allemaal heel onzeker was.”

Normaal gesproken zou de optocht op zaterdag vallen, maar die is dit jaar vervangen door het Kindercarnaval, wat van de dinsdagmiddag is doorgeschoven naar de zaterdag. Ook al komt daar niets voor in de plaats, kunnen mensen ‘s avonds wel uitkijken naar de Kwakbollen Snik.

Het feest begint
Carnaval begon met een bezoek aan de De Notenbalk en St. Bavoschool afgelopen donderdag, 24 februari. Ronald Nieuwenhuijzen, als Prins Dagobert de 47e, leidde een optocht met alle klassen die gelivestreamd werd voor iedereen die er niet bij kon zijn.  Dit zal zaterdag gevolgd worden door het uithangen van de Kwakbollenvlag, het Kindercarnaval en het Familiecarnaval op zondag.
Ook zal het feest zal door de huidige coronamaatregelen wel afhankelijk zijn van een ticketverkoop, waarvan er niet meer dan vijfhonderd mogen worden verkocht. Toch zijn de anderhalve meter, mondkapjesplicht en een coronatoegangsbewijs niet meer verplicht.
Van Schaik maakt zich niet druk over hoe het feest zal gaan en al helemaal niet over corona: “Ik ben er klaar mee, ik denk dat heel Nederland er klaar mee is. Dus het speelt niet mee in m’n hoofd.” Als laatste geeft hij wel een stukje advies voor hen die zich wél zorgen maken: “Daarvan zeg ik [gewoon], kom dan gewoon niet, dan hoef je ook geen angst te hebben.

https://youtu.be/xHOB8zpFatE

Over de auteur

Annemara de Vos

Annemara is een gepassioneerd verhalen verteller. Ze is al een aantal jaar bezig in de audio/visuele sector en hoopt door de opleiding journalistiek mooie documentaires te kunnen maken. Maatschappelijke thema's die de meeste mensen ontwijken, zijn juist de onderwerpen die Annemara aan het licht wilt brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *