Stijgende brandstofprijzen door oorlog in Oekraïne

Stijgende brandstofprijzen door oorlog in Oekraïne

tekst – Gigi van Leeuwen, Video – Vincent Molenaar, eindredactie – Stijn Wielinga

Ook de tankstations en autobezitters in Woerden moeten eraan geloven. De prijs van benzine is nu tot boven de twee euro gestegen en zal naar schatting ook blijven stijgen. Daarnaast lopen de prijzen van diesel en lpg ook flink de hoogte in. De gemiddelde benzineprijs per liter bij tankstations aan de snelweg ligt nu op de 2,19 euro. Dit is zo’n 15 cent meer dan bij benzinestations die niet aan de snelweg liggen.

Een van de redenen voor de stijgende benzineprijs is de hogere prijs van ruwe olie. Hierdoor wordt de inkoopprijs van benzine voor tankstations automatisch ook hoger, waarmee de verkoopprijs dus ook stijgt. De prijzen voor de Woerdense tankstations zijn vergeleken met een jaar eerder ongeveer veertig cent gestegen. De hogere prijs van ruwe olie komt weer door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is namelijk een belangrijke olieproducent.

Overstap naar duurzaam

Bij het bekende tankstation Shell aan de Wulverhorstbaan in Woerden komen nog steeds mensen om hun auto of ander motorvoertuig te voorzien van brandstof. Maar wat is de mening van de Woerdenaar over de stijging van deze brandstofprijzen? Blijft autorijden dan nog wel aantrekkelijk?

Automobilist Fred van Dam vertelt tijdens het tanken: ‘’De stijging van de prijzen bij de pomp zijn echt abnormaal. Ik ben bijna blut als ik mijn trouwe autootje heb volgegooid.’’ Van Dam heeft wel een oplossing voor dit probleem: ‘’Voor de kleinere stukjes pak ik nu de fiets, aan de ene kant misschien ook wel beter omdat het gezonder is. Het geeft natuurlijk ook verlichting in de portemonnee.’’ Ook de zestienjarige Yasmine Verhoeven heeft last van de stijgende benzineprijzen. Ze klaagt terwijl ze de Euro95 in haar matzwarte Vespa brommer laat lopen: ‘’Ja, ik vind het echt zo vervelend allemaal. Daar gaat de helft van m’n Jumbosalaris! Ik vind het verder ook gewoon lastig om te begrijpen waarom dit allemaal gebeurt.’’

Lisette van Leeuwen ziet andere mogelijkheden: ‘’Mijn man ik zijn momenteel op zoek naar een elektrische auto. Ikzelf rij toch maar kleine stukjes en we zouden de auto makkelijk op de oprit kunnen opladen.’’ Haar echtgenote Rens van Leeuwen vult aan: ‘’We zaten er al een tijdje over te speculeren maar dit is wel echt doorslaggevend.’’

Mensen gaan dus ook op zoek naar duurzame alternatieven om de hoge brandstofkosten te omzeilen. Of dit nu de fiets is of de aanschaf van een elektrische auto. Volgens het Internationaal Engerieagentschap (IEA) is dit positief voor het klimaat. Zij voorspellen dat de investeringen in de olie- en gassector voldoende zullen afnemen om de CO2-uitstoot in 2050 op nul te kunnen krijgen. De negatieve kant hieraan is dat er tegen die tijd nog te weinig groene energie is in tegenstelling tot fossiele energie, er zal dus nog steeds met fossiele energie aangevuld moeten worden, aldus het IEA.

Prijsdaling in zicht?

Ook de Belangenvereniging Tankstations (BETA) heeft alarm geslagen over de hogere prijzen van brandstof in Nederland. Vandaag halen de brandstofprijzen dus wederom een nieuw record: de gemiddelde adviesprijs voor benzine ligt boven de 2,20 euro. Dit is tevens de grootste stijging van de benzineprijzen in ruim zeventien jaar. Daarnaast zijn de brandstofprijzen in Nederland hoger dan die van onze buurlanden. Dit komt omdat er in Nederland nog veel belasting wordt geheven.

Wanneer zullen de brandstofkosten dan weer omlaaggaan? Dit hangt af van wanneer de prijs van ruwe olie weer daalt. De prijs van deze olie zal alleen dalen wanneer er een overschot is aan deze olie en hiermee het gebruik ook omlaaggaat.

Goedkoop tanken

In Woerden en het grootste deel van Nederland zijn de brandstofprijzen dus erg hoog. De prijzen zijn het laagst in de provincies Groningen en Zeeland. Dit blijkt uit een lijst van Directlease Tankservice. Een liter benzine kost daar iets boven de 1,90 euro.

Video

Er is een optie om van die dure benzineprijzen af te komen: elektrisch rijden. Maar hoeveel voordeliger is dat eigenlijk, en wordt elektrisch rijden overschat? Eigenaar van de Kia dealer in Woerden, Gerben Lok, vertelde daar openhartig over.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *