Schuifruimte groot thema tijdens ondernemersdebat

Schuifruimte groot thema tijdens ondernemersdebat

Tekst: Sietse Verkerk
Eindredactie: Veerle Sloof

KAMERIK- De bedrijventerreinen in Woerden zijn door de jaren heen te klein geworden doordat Woerden bestaat uit ontzettend veel maakindustrie. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing in de gemeente Woerden komt het onderwerp schuifruimte dan ook veel naar boven. Tijdens het ondernemersdebat in Kamerik lieten veel lokale partijen weten dat zij dit de oplossing voor het gebrek aan ruimte vinden.

Schuifruimte is een nieuw bedrijventerrein bedoeld voor lokale bedrijven die groeien en binnen de gemeente willen verplaatsen. Zo ontstaat er ruimte op de bestaande bedrijventerreinen. Deze kan de gemeente dan opknappen. Dit kan niet tot werking worden gezet zonder te onderzoeken of dit überhaupt haalbaar is. Daarom is er op vijf locaties getest of deze schuifruimte op daar haalbaar is. Uiteindelijk is er 28 januari 2021 een raadsbesluit geweest waar twee locaties zijn aangewezen die gebruikt zouden kunnen worden als schuifruimte. We spreken hier over bedrijventerrein Putkop Harmelen en over de oostkant van de Burgemeester Van Zwietenweg.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vond negen maart bij Buitenplaats Kameryck het ondernemersdebat plaats dat werd bijgewoond door leden van het OKW en de lokale politieke partijen. De avond werd gestart met een diner voor de genodigden, waarna de avond werd vervolgd in het bespreken van de politieke plannen die de lokale partijen hebben. Elf partijen debatteerden over vijf onderwerpen die door lokale ondernemers werden aangesneden. Het laatste punt dat werd aangesneden ging over de schuifruimte. De politieke partijen in de gemeente Woerden vinden dit een belangrijk onderwerp, omdat dit onderwerp ook te maken heeft met wonen. Om Woerden aantrekkelijk te maken moeten er genoeg banen zijn en voor de mensen die deze banen bekleden moet er dan ook genoeg woonruimte zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veel jongeren tijdens de coronapandemie bij de GGD zijn gaan werken. “Tijdens de pandemie zijn veel van mijn werknemers bij de GGD gaan werken, omdat wij gewoon geen werk voor ze hadden op dat moment. Ik vond het haal naar om dat te zien, maar ik kan ze dat natuurlijk niet kwalijk nemen”, vertelt Mark Haagen, eigenaar van Buitenplaats Kameryck. Meerdere sectoren zijn hierdoor geraakt, en zo ook voor de maakindustrie. Daar was wel werk, maar bij de GGD konden deze jongeren een stuk meer verdienen wat dat werk een stuk aantrekkelijker maakt.

D66 en de VVD startten het onderwerp schuifruimte. D66 wil intensivering van de huidige bedrijventerreinen en is van mening dat er geen nieuw terrein bij hoeft te komen. VVD staat daar heel anders tegenover. “Wij willen ondernemers letterlijk en figuurlijk de ruimte geven. Daarom willen wij tien tot 13 hectare vrij hebben in 2030 voor bedrijven in de gemeente Woerden om zich uit te kunnen breiden. Binnen een jaar willen wij alle mogelijkheden onderzoeken”, aldus Florian van Hout.

De plannen voor het verruimen van de bedrijventerreinen worden nu uitgewerkt en besproken met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbende betrokkenen. Als het aan de lokale politiek ligt, wordt de uitbreiding zo snel mogelijk uitgevoerd.

Uw stem voor de gemeenteraadsverkiezingen kan u uitbrengen op 14, 15 of 16 maart.

Over de auteur

Sietse David Verkerk

Sietse Verkerk is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn doel is om in de toekomst freelance Journalist te zijn en zich bezig te houden met verhalen schrijven en documentaires. Verder is hij geïnteresseerd in verschillende culturen en samenlevingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.