Minder mensen naar de stembussen: ‘Zoek naar meer verbinding’

Minder mensen naar de stembussen: ‘Zoek naar meer verbinding’

Foto: Vincent Molenaar

Tekst: Vincent Molenaar

Eindredactie: Bink Doderer

WOERDEN – De marktlieden op het Kerkplein beginnen met het inpakken van de niet verkochte sokken, onderbroeken en telefoonhoesjes. Maar op diezelfde plek is er een in- en uitloop van stemmers uit de buurt. Want de gemeenteraadsverkiezingen zijn nu een paar dagen bezig en de laatste stemdag is aangebroken. Veel meer Nederlanders – in vergelijking met vier jaar terug -besloten niet te gaan stemmen. En ook in Woerden ligt de opkomst lager dan in 2018.

Jannie van Zijl staat op het punt om te stemmen: “Het is voor mij voor het eerst dat ik op een lokale partij ga stemmen. Dat komt omdat ik denk dat zij nét iets meer voor elkaar kunnen krijgen dan de landelijke partijen.” Jannie heeft vroeger altijd op landelijke partijen gestemd, maar daar is ze het vertrouwen in verloren. “Ik ben het lokale nieuws wat beter in de gaten gaan houden en een bepaalde partij sprak mij behoorlijk aan. Het is wel belangrijk dat het serieus genomen wordt, want het gaat over de toekomst van de stad.”

Van je buren moet je het hebben

Een andere voorbijganger, Fons (66), had een verrassend motief om te gaan stemmen. “Eigenlijk wilde ik niet stemmen. Ik ben het vertrouwen een beetje verloren en word ook nooit echt warm van al die beloftes uit de gemeente. Maar mijn buurman heeft een lokale partij opgericht. Dat is nog een vrij jonge partij en ik raakte in gesprek tijdens het knippen van de heg. Hij heeft me eigenlijk overtuigd om te stemmen op zijn partij. Ik sta wel redelijk achter zijn plannen. En ach, uiteindelijk is wél stemmen beter dan niet stemmen. Ik probeer dan maar gewoon een steentje bij te dragen. Misschien helpt het,” grinnikt hij.

Lagere opkomst

Ruud Orsel is als journalist al jaren betrokken bij de politiek in Woerden. Ook deze politieke waakhond is het opgevallen dat de opkomst deze keer lager ligt dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. “Ik merk het als ik voorbij de stembussen loop, maar ook als ik mensen uit mijn omgeving spreek. Steeds meer mensen zijn minder enthousiast om naar de stembussen te gaan.” In Nederland ligt de gemiddelde opkomst (50,3%) lager dan vier jaar geleden (54,9%). En dat is een record, want nog nooit kwamen er zo weinig mensen naar de stembussen.

‘Nog even en stemmen heeft geen zin meer’

Orsel: “Het is landelijk bekend hoe dat komt. Veel mensen weten niet precies op welke partij ze moeten stemmen, ze hebben geen vertrouwen in lokale politiek of ze hebben er gewoon geen interesse in. In Woerden is dat niet heel veel anders. Hier hebben we te maken met lokale partijen die – als mijn voorspellingen kloppen – dit jaar terrein gaan winnen. De lokale partij Van der Does is ondertussen wel bekend onder de inwoners. Maar als je gaat kijken naar bijvoorbeeld Splinter of WDEMOC dan weten maar weinig inwoners waar deze partijen voor staan. En dan komt dat stukje interesse erbij kijken. Tuurlijk hebben deze partijen gewoon een website, maar er is te weinig beweging in de samenleving om zich te verdiepen in de standpunten.” Qua opkomst ligt Woerden boven het landelijk gemiddelde (60,7%), maar ook hier zit dus een dalende trend (2018: 63,7%). Orsel maakt zich daar zorgen over, want als er wat hem betreft niets veranderd, heeft stemmen uiteindelijk geen zin meer. “Ik zie het al langer gebeuren dat de opkomst steeds wat minder wordt. Ik vind dat er meer verbinding gezocht moeten worden tussen lokale politiek en de inwoners. Anders heeft stemmen over dertig jaar echt geen zin meer.”

‘Wees niet te naïef’

Daarnaast hebben de inwoners, volgens Orsel, te maken met nóg een reden waarom er minder mensen zijn gaan stemmen. “In Woerden gaat alles zijn gangetje. Er spelen weinig gekke dingen in de stad. Inwoners zien daarom niet echt een reden om te gaan stemmen, want: ‘alles gaat toch gewoon prima hier?’ Dat is hoe inwoners kunnen denken,” aldus Orsel. Dit is volgens de Woerdenaar wel een wat naïeve manier van denken. Want het is mede dankzij de inwoners dat het nu goed gaat met de stad. Volgens Orsel moeten juist daarom alle inwoners blijven stemmen. “De inwoner draagt bij aan het succes van een stad. Als we dat te wensen over laten, kan het tij snel keren. Wees daarin dus niet te naïef.”

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *