Lokale partijen ook in Woerden de winnaar

Lokale partijen ook in Woerden de winnaar

Gemeentehuis Woerden tijdens de verkiezingsavond, Beeld: Olav Veenhof

Tekst: Sietse Verkerk
Eindredactie: Olav Veenhof

WOERDEN- De uitslag van de verkiezingen in Woerden is bekend. Landelijk is te zien dat lokale partijen het goed hebben gedaan, zo ook in Woerden. CDA Woerden heeft dan wel bijna vier procent minder stemmen maar blijven redelijk stabiel en de grootste partij met zeven zetels.

Bijna alle lokale partijen in Woerden hebben winst geboekt ten opzichte van de vorige verkiezingen. Wat opvalt is dat nieuwkomer Woerden & Democratie direct 6,1% van de stemmen binnen haalde. Echter is er ook één lokale partij met groot verlies, STERK Woerden kreeg 2.9% van de stemmen en verloor daarmee maar liefst 6.8% ten opzichten van de vorige verkiezingen. Toos van Soest (Kandidaat CDA): “Landelijk gezien is de politiek best een rommeltje geweest afgelopen jaren, ook bij het CDA. Dit zou kunnen verklaren dat de lokale partijen het dit jaar beter doen dan landelijke partijen.”

Lijst van der Does is tweede geworden, hiermee zijn ze de VVD en Progressief Woerden (PvdA/Groenlinks) voorbij. De partij haalde 15.8% van de stemmen binnengehaald wat ruim vier procent meer is dan bij de vorige verkiezingen. Hiermee komen ze op zes zetels te staan.
Volgens Monique Verheyen (Raadslid LvdD) is één van de belangrijkste punten uit het programmaboek dat LvdD tegen de bouw is van nieuwe windturbines: “Er liggen plannen om de hele strook van de A12 vol te leggen met windturbines, wij zijn hier fel op tegen. Echter kan je niet ergens tegen zijn zonder een alternatief te bieden, daarom pleiten wij voor een geluidsmuur met zonnepanelen langs de A12.”

D66 behaalde in 2018 negen procent van de stemmen binnen. Deze verkiezingen komen zij uit op 8,8%. Aan het begin van de avond vertelde wethouder van D66 George Brecht het volgende: “We hebben nu drie zetels, als wij deze avond op vier zetels komen zijn we tevreden”. In Woerden is D66 dus op drie zetels gebleven. In tegenstelling tot andere landelijke partijen in Woerden is D66 dus stabiel gebleven. Ook het verlies van Progressief Woerden (PvdA/GroenLinks was te overzien. Met dertien procent van de stemmen had Progressief Woerden slechts 0,4% minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Hiermee komen ze op vier zetels te staan.

Opkomst

Deze gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst historisch laag. Landelijk is 50,9% komen opdagen bij de stembussen. In Woerden viel dit echter best mee. 60,7% is komen opdagen, wat alsnog precies drie procent minder is dan vier jaar geleden. Op Montfoort en Oudewater na, heeft Woerden de hoogste opkomst in de regio.

Over de auteur

Sietse David Verkerk

Sietse Verkerk is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn doel is om in de toekomst freelance Journalist te zijn en zich bezig te houden met verhalen schrijven en documentaires. Verder is hij geïnteresseerd in verschillende culturen en samenlevingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *