Kirsty Mulder van Duurzaam Woerden groot supporter van acties rondom schone stad

Kirsty Mulder van Duurzaam Woerden groot supporter van acties rondom schone stad

De opbrengst na een dag afval verzamelen Foto: Stijn Wielinga

Tekst: Bink Doderer Video: Stijn Wielinga

Eindredactie: Douwe Volk

WOERDEN – Woerden heeft, net als veel andere plaatsen in Nederland, te maken met een hoop straatafval. Initiatieven als de Landelijke Opschoondag van 19 maart zorgen voor een schonere stad en daar is Kirsty Mulder, secretaris van stichting Duurzaam Woerden, erg blij mee. Het probleem ligt volgens haar wel ergens anders.

Een voorbeeld van zo’n actie tegen straatafval is de Landelijke Opschoondag. Het is een initiatief van Stichting Nederland Schoon. De stichting slaat hierbij de handen ineen met onder andere inwoners, gemeenten en scholen door het hele land. Woerden doet hier ook aan mee. Kirsty Mulder vindt de Landelijke Opschoondag een goede zaak. “Er ligt wel een hoop zooi op straat vind ik. Mensen gooien gewoon van alles op straat. Dat is denk ik niet specifiek in Woerden zo, maar in heel Nederland. Helaas is het zo dat het een hele kleine hardnekkige groep is die van alles overboord gooit en de meerderheid ergert zich eraan.” Mulder vindt dat het blijven opruimen van straatafval niet per se de oplossing is. Volgens haar moeten de producenten van verpakkingen meer op de vingers worden getikt. “Het is helaas ook niet zo dat hoe vaker je opruimt, hoe schoner het wordt. Ik vind opruimacties heel goed. Ik ruim zelf ook vaak wat op als ik het tegenkom, maar mijn persoonlijke mening is dat de producenten veel meer aangesproken moeten worden op de verpakkingen die zij maken.” Als het aan Mulder ligt zou het daar niet bij moeten blijven. “Ik vind echt dat de producenten uiteindelijk de kosten moeten dragen voor al het afval dat op straat gegooid wordt. Omdat het niet alleen maar door vrijwilligers opgeruimd zou moeten worden. Stel nou dat je al die uren van al die vrijwilligers zou optellen en je naar een standaard uurloon zou kijken. Ik denk dat je daar echt van zou schrikken. Gemeenten en producenten zouden daar veel meer aan kunnen doen”, vervolgt ze.

Afvalaanpak

De gemeente houdt zich wel bezig met afval. Lonneke van Empel werkt op de afdeling afval & reiniging bij Gemeente Woerden. Zij verteld dat er wel degelijk acties vanuit de gemeente zijn om Woerden een stukje schoner te houden. “We hebben elke werkdag twee service-auto’s rijden in de gemeente. Deze mannen halen vuilnis weg waar het niet hoort en lossen alle meldingen met betrekking tot afval op. Eén van hun taken is ook zwerfvuil weghalen”. De prullenbakken in Woerden worden geleegd door uitvoeringsorganisatie Ferm Werk. Zij ruimen ook de omgeving van de vuilnisbakken op qua zwerfvuil. Ook is Woerden ruim tweehonderd zwerfafvalambassadeurs rijks. Deze mensen lopen in hun vrije tijd rond in de gemeente en ruimen afval op. “Zo hebben we zelfs een man die per maand zo’n zestien zakken ophaalt”, vertelt Van Empel. Dit alles is wel nog aan de achterkant. Ze vervolgt: “Aan de voorkant proberen we zwerfafval te voorkomen door op strategische plekken prullenbakken te hebben staan, voorlichting te geven op scholen, samen te werken met inwoners en hotspots aan te pakken.” Hotspots zijn plekken waar vaak, veel afval ligt. Over de opschoondag heeft Van Empel het volgende te zeggen: “Wij zijn groot voorstander van initiatieven als de Opschoondag. We faciliteren dit ook elk jaar en onze wethouders en raadsleden prikken lekker mee. Alles wat bewustwording van zwerfafval groter maakt is fantastisch.”

Volgens Van Empel wordt de jaarlijkse norm qua afval in ieder geval altijd gehaald in Woerden. Een extern bureau neemt de gemeente dan onder de loep en Woerden scoort goed. Wel zou het seizoensgebonden afval beter kunnen worden weggewerkt. Vooral in de zomer is dat een probleem.

Lokale verkiezingen

De lokale verkiezingen zijn net voorbij, maar hier is klimaat altijd wel een factor. Zo komen bijvoorbeeld punten als het plaatsen van windturbines, het maximale aantal keren dat je gratis je grofvuil weg mag gooien en duurzaamheidssubsidies terug in de plaatselijke stemwijzer. De partijen zijn dus wel bezig met duurzaamheid. Mulder: “We hebben het groene debat gehouden en alle politieke partijen hebben meegedaan. Het thema was toen echt duurzaamheid. Het is natuurlijk altijd maar één punt van al die punten die langskomen. Er is wel een motie geweest om heliumballonnen te verbieden. Dat mag nu niet meer in Woerden. Er is dus echt wel aandacht voor. Eigenlijk steunen alle politieke partijen duurzaam woerden wel. Ze moedigen het aan, maar we zouden wel willen dat ze nog actiever worden.”

In onderstaande video is te zien hoe het eraan toeging op de Landelijke Opschoondag.

Over de auteur

Bink Doderer

Mijn naam is Bink Doderer. Ik ben een ambitieuze en sportieve jongeman woonachtig in Alphen aan den Rijn en bovenal student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist kan ik allerlei kanten op, al is de sportjournalistiek toch mijn favoriete hoek. Ik ben zelf ook fervent voetballiefhebber, maar ik ben breed georiënteerd en ook geïnteresseerd in vele andere onderwerpen. Kortom, genoeg bronnen om mij in te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *