Kinderopvang Woerden kampt met hoge werkdruk

Kinderopvang Woerden kampt met hoge werkdruk

Foto: BBC Creative op Unsplash.com

WOERDEN – Het aanhoudende personeelstekort in de kinderopvangsector wordt extra nijpend nu het thuiswerkadvies per 23 maart vervalt. De sector kampt al een aantal jaar met hoge werkdruk. Ook in Woerden hebben kinderopvangcentra te maken met dit personeelstekort.

Tekst: Syb van Ruiten

Eindredactie: Roos Houtman

Bij Kinderopvang Woerden, met een aantal kinderdagverblijven en BSO’s in de regio, is het personeelstekort een probleem: “Vooral invalkrachten komen we tekort”, licht Antoinet Velner toe. Het directielid van Kinderopvang Woerden illustreert het probleem: “Sluiten is nog niet aan de orde bij ons, we moeten soms wel met ouders overleggen of hun kind thuis kan blijven. Afgelopen maanden gebeurde het twee of drie keer dat een hele groep thuis moest blijven.”

Naast een incidentele sluiting heeft de opvang ook te maken met een wachtrij. Vooral voor de populaire dagen maandag, dinsdag en donderdag moet een ouder soms lang wachten. “Voor de populaire dagen kan er soms een wachttijd tussen de drie en zes maanden overheen gaan voordat wij een opvangplekje kunnen organiseren. Soms ook langer, dat hangt van de situatie af, bijvoorbeeld hoe oud het kind is”, aldus Velner.

Landelijk probleem

Volgens het kabinet is de coronapandemie zo goed als voorbij, dus worden per 23 maart alle coronamaatregelen afgeschaft. Zo vervalt ook het thuiswerkadvies. Werkende ouders gaan weer massaal naar het werk, waardoor het bij kinderopvangcentra extra druk wordt. En in die sector is de werkdruk, mede door een personeelstekort, afgelopen jaren al flink toegenomen.

Uit een rapport van Kinderopvang Werkt!, een organisatie van verschillende belangenpartijen binnen de kinderopvangsector, blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022, 71 procent van de dagopvangorganisaties te maken heeft met een personeelstekort. Een jaar eerder was dit nog maar 55 procent. Het landelijk tekort is het grootst in de buitenschoolse opvang (BSO).

Oorzaak

Het personeelstekort komt volgens Velner vooral door de quarantaineregels. Een hoop medewerkers zitten nu thuis met een positieve test, terwijl ze geen klachten hebben. Als de quarantaineplicht helemaal vervalt, krijgt de opvang een stuk meer lucht.

Maar ook binnen de wetgeving valt een hoop te behalen. Volgens de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK), moet er per drie baby’s een pedagogisch medewerker zijn. Volgens Velner zou een versoepeling in de wet het probleem deels oplossen: “In plaats van een groep met twee leidsters gingen we naar drie leidsters op een groep. Het is ook haalbaar omdat met twee pedagogisch medewerkers en een groepshulp te doen.” Op die manier zijn er dus meer pedagogisch medewerkers beschikbaar, zonder dat de kwaliteit van de kinderopvang in het geding komt.

Branche gefrustreerd

Door de eisen van de wet IKK zijn pedagogisch medewerkers ook veel tijd kwijt aan andere zaken. Het opstellen van rapportages en intensief contact met ouders vraagt steeds meer tijd van de pedagogisch medewerkers. Tijd die vervolgens niet direct aan kindgerichte werkzaamheden kan worden besteed.

“De werkdruk neemt hierdoor toe[…]uiteindelijk haken hierdoor professionele en betrokken pedagogisch medewerkers af. Dat moeten we voorkomen”, schrijft de Branchevereniging Kinderopvang in een open brief aan het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn en de GGD GHOR. De organisatie behartigt de belangen van ruim tachtig procent van de kinderopvangaanbieders.

Deze open brief, geschreven met twee cao-partijen, is een van de acties die de brancheorganisatie doet om de werkdruk te verlagen. Zo organiseerde ze vorig jaar ook een grote landelijke staking voor een beter cao. Volgens de partijen stonden er in de nieuwe cao te weinig afspraken die de werkdruk deden verminderen. Brancheorganisatie Kinderopvang pleit voor een meer aantrekkelijke sector, onder andere met een versoepeling in de wet IKK.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Syb van Ruiten (2001) is maatschappelijk betrokken redacteur van Five4You. Hij zet zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *