Nog onduidelijk welke partijen Woerden gaan besturen

Nog onduidelijk welke partijen Woerden gaan besturen

Dinsdag 22 maart vergaderde de gemeenteraad over de nieuwe coalitie. Foto: Syb van Ruiten

WOERDEN – De nieuwe gemeenteraad van Woerden sprak dinsdag voor het eerst over mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. Er zijn voor een meerderheid minimaal vier partijen nodig, maar welke dat zullen worden blijft nog onduidelijk.

Tekst: Syb van Ruiten

Eindredactie: Joyce Kaffa

Tijdens de vergadering geven alle tien gekozen partijen van de nieuwe gemeenteraad aan bereid te zijn verantwoordelijkheid te willen nemen in een nieuwe coalitie. Alleen de fractie van Inwonersbelangen doet een concreet voorstel. Zij zien graag een coalitie van CDA, LijstvanderDoes (LvdD), Inwonersbelangen en VVD, goed voor een meerderheid van zeventien zetels. CDA, LvdD en D66 geven aan graag weer deel te nemen aan een nieuwe coalitie.

Opvallend in de uitslag van de verkiezingen is de winst van lokale partijen. LvdD en Inwonersbelangen kregen er een zetel bij ten opzichte van de vorige verkiezingen. Nieuwkomer Woerden & Democratie (W&D) behaalde twee zetels. Die winst van lokale partijen moet volgens het CDA zeker terug worden gezien in een nieuwe coalitie: “Een aandachtspunt is zeker om te kijken naar de partijen zonder landelijke binding en die gewonnen zetels in ogenschouw te nemen”, aldus Job van Meijeren. Verder noemt de fractievoorzitter van de grootste partij de formatie een puzzel met vele stukjes.

Formatie

Dirk van de Borg kreeg van alle fracties groen licht en is benoemd als informateur. Het CDA-lid werd door Van Meijeren aangewezen. Zijn taak is om op zoek te gaan naar de mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie. Net als bij de formatie van het kabinet gaan alle fracties komende weken twee keer met de informateur in gesprek. Hierbij geven alle partijen aan dat bij het vormen van een coalitie de inhoud van het programma leidend is.

Om de informateur zo veel mogelijk met een open blik de gesprekken in te laten gaan, laten de partijen daarom inhoudelijk niet het achterste van hun tong zien. Wel geven enkele partijen aan wat voor hun de belangrijkste punten zijn. Voor Progressief Woerden is dat klimaat en de woningnood. Lokale fracties Inwonersbelangen, W&D en STERK Woerden maken zich vooral zorgen over de financiële situatie van de gemeente.

Doorstart huidige coalitie

Een doorstart van de huidige coalitie lijkt niet voor de hand liggend. Alhoewel de huidige fracties CDA, LvdD, CU-SGP en D66 nog steeds een meerderheid zouden hebben, staan bepaalde thema’s in de weg. Zo staan de 240 meter hoge windturbines in de weg voor LvdD. Haar partij is fel tegen, terwijl D66 de turbines graag ziet komen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de twee partijen samen in de coalitie terugkomen. Echter heeft LvdD het niet voor het zeggen. Het CDA is, dan wel met een zetel verlies, nog steeds de grootste in de gemeente en heeft genoeg andere opties om te gaan regeren zonder LvdD.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Voor Syb van Ruiten (2001) is het belangrijk ook de andere kant van het verhaal te laten horen. Als maatschappelijk betrokken redacteur van Woerden Rondom zet hij zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.