Aantal meldingen grensoverschrijdend gedrag nauwelijks gestegen

Aantal meldingen grensoverschrijdend gedrag nauwelijks gestegen

Foto: Marius van den Heuvel

WOERDEN – De laatste maanden zijn er in Nederland veel zaken aan het licht gekomen omtrent grensoverschrijdend gedrag. Als je als Woerdenaar melding wil maken van huiselijk geweld, kindermishandeling of een andere vormen van misbruik, kan je terecht bij Veilig Thuis Utrecht. Uit cijfers van het meldpunt blijkt dat het totaal aantal meldingen uit Woerden de laatste jaren vrijwel gelijk is gebleven.

Uit de cijfers van het aantal meldingen van mensen uit Woerden van 2019, 2020 en 2021 blijkt dat er geen grote schommelingen zitten tussen het aantal meldingen. In 2019 zijn er in totaal 349 meldingen binnengekomen bij het meldpunt. Dit aantal steeg in 2020 naar 365 meldingen. Een klein lichtpuntje is dat de hoeveelheid meldingen in 2021 niet verder is gestegen, maar is gedaald naar 343.

Veilig Thuis Utrecht is het advies- en meldpunt voor onder andere huiselijk geweld en kindermishandeling voor de provincie Utrecht, dus ook voor Woerdenaren. Zij bieden informatie en advies bij vragen omtrent verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Mensen van alle leeftijden kunnen terecht bij het meldpunt. Veilig Thuis Utrecht maakt onderdeel uit van Samen Veilig Midden-Nederland. Een organisatie die in beeld komt als er zorgen zijn over de veiligheid in de huiselijke sfeer.

Volgens Danny Tenic, de manager van Veilig Thuis Utrecht, geven de cijfers van het aantal meldingen niet direct een positief of negatief beeld weer. ‘’We moeten ons afvragen of het feit dat het aantal meldingen gelijk is gebleven de afgelopen jaren iets goeds of iets slechts is. Een stijging van het aantal meldingen wil niet zeggen dat het aantal incidenten van deze vormen van geweld in de werkelijkheid ook stijgen. Het zou kunnen zijn dat het aantal meldingen stijgt omdat mensen sneller aan de bel trekken, maar dat er minder incidenten zijn.’’

Opvallend is dat het aantal meldingen van huiselijk geweld vorig jaar fors is gedaald, terwijl het aantal vermeende kindermishandelingen licht is gestegen. Waar het meldpunt in zowel 2019 als in 2020 meer dan negentig meldingen ontving, waren er in 2021 zestig meldingen. Dit zou te maken kunnen hebben met de daling van het aantal conflictscheidingen in Woerden. Ook dat aantal is in de laatste drie jaar gedaald. Het aantal meldingen omtrent kindermishandeling is vorig jaar met negen meldingen gestegen naar 116. In 2020 was dat aantal nog 107. Het is niet bekend wat de oorzaak van deze toename is.

Van de politieke partijen die na de gemeenteraadsverkiezingen zetels in de gemeenteraad hebben bemachtigd, zijn er drie die iets tegen huiselijk geweld in het verkiezingsprogramma hebben staan. Zo wil Woerden & Democratie dat noodhulp altijd snel beschikbaar moet zijn bij huiselijk geweld. De ChristenUnie-SGP wil dat de gemeente en betrokken instanties zorgen voor een veilig thuis voor slachtoffers van huiselijk geweld. Simon Brouwer, die binnenkort stopt als fractievoorzitter van de christelijke partij, wil voornamelijk dat de gemeente inzet op preventie. ‘’De gemeente moet alles op alles zetten zodat deze problematiek niet meer ontstaat. We kunnen bijvoorbeeld mensen opvangen in tijdelijke woonruimtes tot de situatie is verbeterd of totdat er een oplossing is.’’ Tot slot heeft de VVD in het verkiezingsprogramma staan dat de scholen een belangrijke rol moeten spelen in het signaleren van huiselijk geweld, intimidatie en radicalisering.

In totaal zijn er in zowel 2019 als 2020 elf meldingen geweest van seksueel misbruik. Hoeveel dat er in 2021 waren is onbekend. De gemeente heeft vorig jaar november meegedaan aan de internationale actie ‘Orange the World’ om huiselijk en seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Tijdens deze actie werden prominente gebouwen in Woerden oranje gekleurd om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Over de auteur

Marius van den Heuvel

Mijn naam is Marius van den Heuvel, ik ben twintig jaar en ik kom uit Waddinxveen. Inmiddels woon ik in Utrecht waar ik studeer aan de School voor Journalistiek. Tevens ben ik werkzaam als redacteur bij de nieuwssite Woerden Rondom. Als journalist zie ik het als mijn taak om maatschappelijke thema’s aan te kaarten, mistanden aan de kaak te stellen en koste wat het kost de waarheid boven tafel te krijgen. Ik word gekarakteriseerd door fanatisme en nieuwsgierigheid. Ik ben erg geïnteresseerd in sport en politiek en vind het leuk om daarover te lezen en schrijven. Tot slot vind ik het tof om te hockeyen, sportwedstrijden te bezoeken en de wereld te ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.