Malik Arbaj goed in de stemming: toch de gemeenteraad in

Malik Arbaj goed in de stemming: toch de gemeenteraad in

Malik Arbaj, Woerden en Democratie

Tekst: Stijn Zwaan, audio: Floortje Dekker

WOERDEN – Ondanks dat Malik Arbaj nummer vijf op de kieslijst was voor Woerden & Democratie, is hij toch de gemeenteraad in gekozen. Door een bijzonder groot aantal voorkeursstemmen wist de geboren en getogen Woerdenaar zijn een plekje te bemachtigen in de raad: ‘Ik breng diversiteit en ambtelijke ervaring mee, met een stukje verbinding.’

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was voor lokale partij Woerden & Democratie niet volledig zoals verwacht. Nummer vijf op de kieslijst, Malik Arbaj, kreeg beduidend meer stemmen dan de nummer twee. Hiermee is Arbaj de gemeenteraad in gekozen. Dit kwam voor hem als een grote verrassing. Wel heeft de geboren en getogen Woerdenaar de positie meteen aangenomen: “Dat politieke speelveld trok mij altijd”.

Al zijn hele leven lang leeft Arbaj bij de gedachte dienstbaar te zijn voor iedereen om hem heen. Volgens Arbaj is dit ook precies wat ervoor heeft gezorgd dat hij in de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week als nummer vijf op de lijst alsnog in de raad is beland. “Ik sta bekend als die jongen die graag helpt. Dat in combinatie met ons verkiezingsprogramma heeft voor alle stemmen op mij gezorgd”, aldus Arbaj.

Diversiteit

“Woerden is echt wel een diverse stad. Men houdt rekening met elkaar en respecteert elkaar. Wat dat betreft is het echt wel multiculti. Het is ook heel fijn om te wonen in Woerden.” Met zijn intreding neemt Arbaj meer diversiteit met zich mee in de gemeenteraad. Arbaj stelt dat dit ook de enige manier is waarop iedereen uit de doelgroep zich zo veel mogelijk gehoord voelt. “Niet iedereen zal zich altijd gehoord voelen, maar mensen zullen zich wel herkend voelen.” Naast zijn eerdere werk als ambtenaar bij de gemeente, brengt Arbaj ook een stukje verbinding met zich mee: “Ik wil de schakel zijn die ervoor zorgt dat we die verbinding alsnog zo veel mogelijk opzoeken, ook als iemand helemaal niks met zo’n partijprogramma heeft. Dan heeft iedereen het gevoel dat er in de uitkomst van een besluit toch enigszins is nagedacht of rekening is gehouden met een bepaalde doelgroep.”

Volgens het nieuwe gemeenteraadslid valt er op het gemeentehuis nog een inhaalslag te maken wat betreft culturele diversiteit van haar ambtenaren. “Vaak heeft men het bij diversiteit alleen maar over de vrouwenman verhouding die binnen een organisatie correct moet zijn. Maar het moet juist ook verder gaan. Wij moeten onze doelgroep begrijpen, en dat kan alleen maar door die doelgroepen zoveel mogelijk met elkaar te laten samenwerken. Want daar heb je ook mee te maken in deze gemeente.”

Reiziger

Arbaj zijn visie kwam al op jonge leeftijd. “Onze profeet zei altijd: ‘leef op deze wereld alsof je een reiziger bent. Eigenschap van een reiziger is namelijk dat hij nederig is, dat hij bescheiden is, dat hij terughoudend is en niet egoïstisch is.’ Dat probeer ik zelf ook zo veel mogelijk.”

Naast dat Arbaj nu werkzaam zal zijn in de Woerdense gemeenteraad, is hij ook docent op de Hogeschool Utrecht en jurist. “Zowel als docent als jurist kom je best wel veel met mensen in aanraking. Je leert veel mensen kennen en je leert veel uitdagingen kennen. Uitdagingen noem ik ook nooit problemen. Die ervaringen kun je in het werk als raadslid heel goed gebruiken. Je kan dingen dan vanuit verschillende perspectieven zien.”

Volgens Arbaj is het ook alleen maar handig dat hij een andere achtergrond heeft: “Dat vind ik ook zo mooi aan de gemeenteraad. Je hebt verschillende collega-raadsleden met allemaal andere achtergronden. En samen maak je er toch één geheel van.”

Grote plannen

Ondanks de bescheiden positie van Woerden & Democratie, die als achtste eindigden in de verkiezingen, heeft de partij grote plannen voor ogen. De nog maar jonge partij wil voornamelijk meer inspraak voor de inwoner. Arbaj ziet het positief in: “Het referendum is daarvoor niet eens het enige middel. Je kan ook gewoon heel laagdrempelig input verzamelen.” Hoe dan ook, is er voor Arbaj genoeg om aan te werken de komende vier jaar.

Ben je benieuwd naar de reactie van Malik op het winnen van de meeste voorkeurstemmen, of ben je nieuwsgierig hoe hij de verkiezen heeft ervaren? Kijk van de video hieronder!

Over de auteur

Floortje Dekker

Hoi! Ik ben Floortje, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vanaf kinds af aan schreef ik al graag, waardoor de keus voor de opleiding redactioneel MBO al snel gemaakt was. Na daar drie jaar ervaring opgedaan te hebben, besloot ik door te gaan naar het HBO. Daar ben ik vooral bezig met wat ik het allerliefste doe: stukken schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *