De internationale dag tegen racisme en discriminatie: ‘Het is belangrijk dat mensen eraan herinnerd worden’

De internationale dag tegen racisme en discriminatie: ‘Het is belangrijk dat mensen eraan herinnerd worden’

Foto: socialistsand democrats.eu

WOERDEN-Ondanks dat het verboden is in Nederland mensen minderwaardig te behandelen op basis van nationaliteit, huidskleur of etnische afkomst, is dit nog steeds iets wat regelmatig gebeurt. Op 21 maart stond iedereen stil bij de strijd tegen ongelijkheid, het was namelijk de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Hoe staat Woerden tegenover deze dag?

Pedro Eduardo is 50 jaar oud, woont en is ook werkzaam in Woerden. Dit is niet altijd zo geweest. Hij is geboren in Angola en op zijn 22e verhuisd naar de hoofdstad van het groene hart. Volgens hem is het cruciaal dat deze dag er is zodat mensen bewust na gaan denken over het feit dat racisme en discriminatie nog steeds problemen zijn, ook in Nederland. ‘’Het is blijkbaar niet vanzelfsprekend, dus is het belangrijk dat mensen eraan herinnerd worden,’’ vertelt de Woerdenaar.

Beleving

Wat volgens Pedro discriminatie lastig maakt, is dat we spreken van een beleving. Hij vult daarbij aan dat iedereen voor zichzelf kan bepalen hoe hij of zij een situatie ziet en benaderd. Dat discriminatie deze dag nog steeds een probleem is weet ook hij. Hij vertelt dat hij dingen heeft meegemaakt waarvan zeker is dat ze niet correct waren en er sprake was van veroordeling.

Pedro vertelt dat in de racisme discussie macht een belangrijke rol speelt en dat racisme een macht abstract is. ‘’We spreken van een scheve machtsverhouding wanneer iemand zichzelf  de macht toe-eigent en zegt dat iemand anders iets niet kan doen of niet mag doen.’’ Een belangrijke oorzaak van dit probleem ligt volgens Eduardo bij gebrek aan educatie. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat we meer over elkaar leren en dat we de nadruk niet moeten leggen op de verschillen, maar juist op de overeenkomsten aangezien we allemaal gelijk zijn.

Nationaal en lokaal niveau

Elk jaar vindt in Amsterdam op de internationale dag tegen racisme en discriminatie de landelijke demonstratie tegen racisme plaats. Op lokaal niveau gebeurt echter weinig volgens Eduardo. ‘’Wat op sociale media voorbij komt gaat over grote steden, maar op lokaal niveau heb ik er niets over gezien.’’ Wat hij jammer vindt omdat het volgens hem niet gaat om de datum, maar juist om de activiteiten eromheen die de dag levend maken en zorgen voor bewustwording.

Dat op lokaal niveau niet veel wordt gedaan aan deze dag wordt ook in de praktijk duidelijk.  Sandra (48) loopt in het stadshart van Woerden en vertelt dat deze dag haar totaal is ontgaan.  ‘’Het is belangrijk dat er aandacht aan wordt besteed, maar ik vraag me af of het nu nog écht nodig is.’’Een andere voorbijganger bekijkt de situatie anders. Lucas (21) was zich ook niet bewust van de dag, maar vindt het juist belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan discriminatie en vindt deze dag nodig. ‘’Ik wist niet dat het vandaag de internationale dag tegen racisme en discriminatie was, heb er niet veel over gehoord om eerlijk te zijn. Maar het is wel nodig natuurlijk, we moeten stilstaan bij dit probleem.’’

Over de auteur

Alexandra van der Hoeven

Ik ben Alexandra van der Hoeven, 19 jaar en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik ben erg gefascineerd door de wereld en mensen om mij heen, vandaar dat ik het ook zo leuk vind maatschappelijke thema’s aan te kaarten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.