Hoofdstad Woerden, raar maar waar

Hoofdstad Woerden, raar maar waar

Foto: groenehart.nl, de reden waarom Woerden tot het Groene Hart behoort.

Tekst: Bram Immerzeel

Eindredactie: Robin de Bruin

WOERDEN – Het Groene Hart. Het is de bijnaam die Woerden al jarenlang typeert. Woerden is niet voor niets de hoofdstad van het Groene Hart. Een gebied dat bestaat uit 48 gemeenten met onder andere steden als Gouda en Alphen aan den Rijn. Wat maakt Woerden dan toch de hoofdstad van het Groene Hart?

Het gebied kreeg zijn naam in 1945 en werd een officieel nationaal landschap in 2004. Een gebied waar Woerden niet de grootste stad is, sterker nog ze staan maar op plek drie. Toch is Woerden officieel gezien de hoofdstad van het groene gebied. Dat valt terug te lezen in het Benelux-Bureau. Hierin staat geregistreerd dat Woerden de hoofdstad is van het Groene Hart. En dat niet alleen, ze hebben ook gelijk het alleenrecht om zich zo te noemen op zich genomen. Dit is allemaal te danken aan Woerden Marketing; dat is een organisatie die via ambassadeurs, verbinders, vertellers en vertalers Woerden proberen te onderscheiden van de andere steden. Zij hebben in 2013 laten vaststellen dat Woerden de officiële hoofdstad van het gebied is. Iets waar Gouda en Alphen aan den Rijn dus naar kunnen fluiten, ondanks de grote en de historie die bijvoorbeeld van Gouda indrukwekkender gevonden wordt dan die van Woerden. Dat Woerden zichzelf de hoofdstad mag noemen heeft marketing technisch enorme voordelen. Een trekpleister waarmee je de buitenstaanders de stad inlokt. Zo heeft Woerden Marketing hun naam zeker waargemaakt.

Ontstaan Groene Hart

Het Groene Hart was van oorsprong een onbewoonbaar gebied dat bestond uit veenmoerassen. Voor de Tweede Wereldoorlog werden alleen enkele oever- en strandwallen aangelegd om het gebied te beschermen tegen het water. Na de oorlog ging het ineens een stuk sneller. Door de toenemende welvaart wordt het groene gebied in de Randstad een stuk interessanter. Omdat mensen zichzelf makkelijker kunnen voortbewegen wordt het Groene Hart een interessante woonomgeving. Met hulp van natuurorganisaties Natuurmonumenten en Milieudefensie bleef het Groene Hart hun imago van groen enigszins behouden. De organisaties zagen hoe de grote steden in de Randstad zichzelf steeds aan het uitbreiden richting het groene gebied. Ook de aanleg van Schiphol nam een behoorlijke hap van de groene vlaktes (Bron: VPRO tegenlicht).

Toekomst

Het Groene Hart van Holland is een stichting die op allerlei manieren het Groene Hart belicht. Zo wordt uiteraard ook de hoofdstad uitvoerig besproken. “Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt”, zo opent de website. De site wil het Groene hart niet historisch houden. Zo is er van alles op de site te vinden over de uitjes die in Woerden te vinden zijn met betrekking op het Groene Hart. De Cheese Experience, Boerderij de Boerinn, Go Sup Woerden, Molen de Windhond en de buitenplaats Kameryck worden volgens de site gezien als de hotspots van Woerden. Ook zit Woerden niet stil. Zoals op de site te lezen is zijn er allerlei uitjes die uiteen lopen van kinderboerderijen tot toeren door Woerden. Woerden draagt het Groene Hart met zich mee.

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In mijn eerste jaar van de opleiding heb ik me verdiept in de omgeving Woerden waarin ik over veel verschillende onderwerpen heb geschreven. Hierin ben ik erachter dat ik het leuk vind om over veel verschillende onderwerpen te schrijven. Daarnaast maak ik ook video- en audioreportages.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *