Woerden 650 jaar: ‘We zijn recht voor onze raap’

Woerden 650 jaar: ‘We zijn recht voor onze raap’

Woerden van Bovenaf, beeld: Flickr

Tekst: Sietse Verkerk, eindredactie: Bram Immerzeel

WOERDEN – Woerden viert 650 jaar stadsrechten. Voor de redactie van Woerden Rondom is dat reden om een week lang met speciale verhalen uit te pakken. Wat vinden de Woerdenaren bijvoorbeeld zelf van Woerden? Na meerdere gesprekken met inwoners van verschillende leeftijden kwamen wij erachter dat de gemiddelde Woerdenaar best tevreden is over zijn/haar woonplaats.

De oudere Woerdenaren zijn trots op hun stad en het Groene Hart. Inwoner Jan Sanders (65): “Ondanks dat Woerden een stad is, voelt het dorps aan. Dit gevoel krijg ik door ons kleine maar fijne stadscentrum.” In Woerden is eigenlijk (bijna) alles aanwezig. Je kan naar de bioscoop, het theater maar ook lekker uit eten. De veertienjarige Sam is dan ook een gelukkig Woerdenaar: “Ik kan hier doen wat ik wil. Er is veel aanbod in verschillende sporten en je kan ook kiezen tussen veel middelbare scholen.”

Hoe steekt een Woerdenaar in elkaar
Volgens inwoonster Annette Scholten (55) is een Woerdenaar te vergelijken met een Nederlander: “Wij zijn recht voor onze raap, we zeggen waar het op staat. Woerdenaren zijn nuchtere mensen, doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!” Dit valt ook te onderbouwen, Woerden is volgens verschillende onderzoeken namelijk de meest gemiddelde gemeente van Nederland. Haar man Peter (58) is het daarmee eens: “Woerdenaren zijn over het algemeen ook rustige mensen, er gebeuren hier ook zelden gekke dingen in de negatieve zin”.

Verbeterpunten
Overigens zijn de inwoners niet alleen maar positief. Voor jongeren is er weinig te doen wat betreft uitgaan, ze missen uitgaansgelegenheden. Dit blijft helaas een thema onder jongeren in Woerden, zo ook voor Mees Winter (23): “In Woerden zijn wel kroegen te vinden maar deze zijn vaak vroeg dicht. Clubs zijn niet aanwezig dus daarvoor moet je naar Utrecht.” Verre van ideaal omdat er tot in de vroege uurtjes geen openbaar vervoer terug naar Woerden is. Een club zou dus met open armen worden ontvangen door de jongeren in Woerden.

Ook het parkeerbeleid blijft een grote irritatie onder de inwoners van Woerden. Er is namelijk veel te weinig plek en het is nog steeds te duur. Het in mei 2021 nieuw geïntroduceerde systeem werkt niet waardoor het systeem wederom veranderd werd. Volgens inwoner Jan hebben heeft het nieuwe systeem ook geen zin: “De gemeente kan aan het systeem sleutelen wat ze willen maar uiteindelijk blijft het er op neer komen dat er te weinig plek is. Er moeten dus simpelweg gewoon meer parkeerplaatsen vrij komen.”

Ondanks het mooie en knusse stadscentrum is hier ook het één en ander te verbeteren. Er staan namelijk 26 winkelpanden in het centrum leeg. Volgens inwoonster Annette (55) is dit zonde: “Het zou leuk zijn als er bijvoorbeeld een H&M of een leuke meubelzaak zou komen”. Echter zitten we landelijk maar ook in Woerden met een woningtekort. De gemeente zou er voor kunnen kiezen om van de leegstaande winkelpanden te veranderen in appartementen maar hier is echter nog geen sprake van.

Over de auteur

Sietse David Verkerk

Sietse Verkerk is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn doel is om in de toekomst freelance Journalist te zijn en zich bezig te houden met verhalen schrijven en documentaires. Verder is hij geïnteresseerd in verschillende culturen en samenlevingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.