Brownies & Downies beleeft een mooie Wereld Downsyndroomdag

Brownies & Downies beleeft een mooie Wereld Downsyndroomdag

Foto: BeleefWoerden

Tekst: Sylvan de Berg, Video: Roos Houtman

Eindredactie: Roos Houtman

WOERDEN – Brownies & Downies Woerden vierden samen Wereld Downsyndroomddag. Dit was uiteraard een mooie dag om mensen met een verstandelijke beperking in het zonnetje te zetten. Bij Brownies & Downies spreken ze hun belangen bij de dag uit. Lucas, een werknemer bij de lunchroom, vertelt hoe hij zich erbij voelt hier te mogen werken en wat hij nou precies leuk vindt aan het werk. Dave van der Wolk is Lucas zijn baas en verteld waar hij aandacht aan heeft besteedt op deze dag.

 Op Wereld Downsyndroomdag zijn er veel mensen en bedrijven die wat met deze dag doen, omdat zij in hun directe omgeving te maken hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Brownies & Downies heeft inmiddels al meer dan vijftig vestigingen in het land. Bij deze vestigingen zijn er veel mensen met een beperking die dankzij dit initiatief toch kunnen doen wat zij leuk vinden. De dag gaat dan ook niet zomaar voorbij voor het bedrijf, zo doet Brownies & Downies Woerden een weggeefactie. De vestiging liet op de dag zelf via Instagram weten veertig limited edition Brownies & Downies truien weg te geven. Dit allemaal omdat zij een warm gevoel hebben bij deze dag en dit graag willen delen met hun gasten.

In 2016 opende de vestiging in Woerden. Dit was voor mensen met een verstandelijke beperking de ideale kans om een job te kunnen krijgen wat ze al die tijd graag wilden. Lucas pakte deze kans meteen aan en is er al sinds het begin bij. “Ik vind het heel leuk om hier te werken, ik doe dit nu al vijfenhalf jaar en het blijft leuk om hier te komen en mogen werken”, vertelt Lucas. Er werken ondertussen al veel mensen sinds de oprichting en men verwacht dat er alleen nog maar meer vestigingen zulle komen.

In zo’n vestiging vervult iedereen zijn eigen rol en werken ze met elkaar samen om de gasten zo goed mogelijk te helpen. “Ik vind het leuk om in de bediening te staan en de gasten te helpen”, vertelt Lucas. Hij verwelkomt dus vooral de gasten en bedient deze met veel plezier voor zijn beroep. Hij is zeer te spreken over zijn baas: “Dat geeft gewoon een lekker gevoel ook om hier heen te komen.” Van der Wolk staat altijd klaar voor zijn personeel en doet dit dan ook met plezier. “Ik besteed veel aandacht aan mijn personeel, en dit vind ik ook prachtig om te doen.”

Brownies & Downies geniet van de aanwezigheid van veel gasten. Volgens Lucas is er niks te klagen over de drukte in de zaak: “We hebben natuurlijk vaste gasten die speciaal hier heen komen om hier echt te zijn, maar je merkt ook aan de gasten dat ze het fijn vinden om hier koffie te komen drinken.” De sfeer is dan ook altijd top volgens Lucas en er is ruimte voor een grapje. Wereld Downsyndroomdag was voor Lucas ook een mooie dag. Hij vindt het mooi dat het de mensen bij elkaar brengt. “Ik heb natuurlijk naar dat programma van Gordon Down the Road gekeken en daar leer je de mensen ook echt een beetje kennen. Je ziet echt hoe hun zich er doorheen helpen”, vertelt Lucas. Ook bij Brownies & Downies staan ze dan natuurlijk voor elkaar klaar. Lucas en zijn collega’s zijn elkaar in ieder geval nog lang niet zat!

Dave van der Wolk, de eigenaar van de vestiging, vertelt in de video hieronder hoe hij de dag ervaren heeft en hoe ze dit hebben aangepakt.

Over de auteur

Sylvan de Berg

Sylvan de Berg (22) is een student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Buiten het feit dat hij helemaal weg is van voetbal en de wereld daaromheen, houdt hij er ook van om te feesten met zijn vrienden. Als trotse redacteur van Woerden Rondom maakt hij nieuwsitems voor de regio.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.