650 jaar Woerden – Bekend Woerden

650 jaar Woerden – Bekend Woerden

Foto: Annemara de Vos - Jason Bouman met zijn gewonnen prijs voor de eerste plek in het programma Bloed, Zweet & Tranen

Video : Veerle Sloof   Tekst: Annemara de Vos

Eindredactie: Veerle Sloof

WOERDEN – Jason Bouman en Mirte Damen zijn twee namen die menig inwoner van gemeente Woerden niet zal zijn ontgaan. Elk van hen heeft een eigen weg gehad naar de naamsbekendheid in de regio. Nu hebben zij de creatieve krachten gebundeld en brengen zij samen het nummer “Stad aan de Rijn” uit.

Jason Bouman

Voor Jason is zijn carrière van start gegaan toen hij in 2013 meedeed aan het SBS6 programma Bloed Zweet en Tranen. In dit programma ging bekend Nederland samen met de kijkers op zoek naar de beste volkszanger van Nederland. In juni dat jaar heeft hij de eerste plaatst te weten bemachtigen en zette Jason het kleine dorpje Harmelen op de kaart.

“Er gebeurt iets met de mensen om je heen waardoor je ze toch ineens<br />
beter leert kennen.” - Jason Bouman<br />

Na zijn overwinning op nationale televisie is hij in een rollercoaster van media aandacht beland. “Zelfs mijn vrouw werd gevraagd voor allerlei bladen en interviews, echt bizar” aldus Jason. Wat hem vooral opviel is dat de mensen om hem heen toch tegen verwachting in anders naar hem keken. “Mensen gaan er ineens vanuit dat je arrogant bent geworden na het winnen van een tv-programma, sommige mensen laten ineens wat van zich horen en denk ik bij mijzelf waarom bel je niet eerder.” 

Voor zijn overwinning in 2013 had Jason volgens hem geen grote naam in de regio. Als geluidstechnicus was hij veel achter de schermen bezig maar heeft hij wel altijd de passie voor muziek gehad. Op de feesten in Harmelen is Jason al geregeld te horen geweest, ook voor dat hij de titel volkszanger van Nederland mocht dragen. De rust is sinds 2013 weer wedergekeerd maar het is niet meer als van ouds. De media volgt Jason nog geregeld, “Je maakt een liedje en toch kom je weer op allerlei sites terecht.” Vervelend vindt hij dit zeker niet. “Mensen kopen daardoor toch vaak weer een ticket om mij te komen zien en dat vind ik dan toch wel weer erg leuk.” vertelt Bouman. 

Mirte Damen

Voor Mirte is haar bekendheid iets anders gelopen dan bij Jason. Mirte Damen is een regisseur en diskjockey in de regio Woerden. Voor 2017 trad Damen geregeld op als DJ Rond 2017 maakte zij een grote impact toen zij in haar column in de Woerdense Courant vertelde vanaf dat moment zich niet meer te identificeren als man. Vanaf dat moment ruilde zij haar geboortenaam Martin in voor Mirte. Dit heeft een negatieve klap gegeven op haar carrière, optredens werden een periode lang afgezegd. 

Nu is Mirte al een poos terug en kan Woerden niet meer om haar heen. Nog steeds schrijft zij columns, vaak over pittige onderwerpen zoals seksueel misbruik. Ook is muziek een grote passie van deze Woerdenaar. “Schrijven is voor mij niet zo moeilijk en ik heb er altijd verschrikkelijk veel plezier in”, vertelt Damen. Afgelopen tijd is zij druk bezig geweest met allerlei muzikale projecten. Haar kerstproject “Alternatieve Kerst-mis” is een grote hit in de regio geweest. Hier heeft zij onder meer met Jason Bouman samengewerkt. Een jaar voordat zij samenwerkte heeft Mirte een beginsel gelegd aan het nummer “Stad aan de Rijn”

“In december 2020 had ik spontaan op een avond wat coupletten geschreven en heb ik dat vluchtig in een spraakbericht naar Jason gestuurd”, aldus Mirte. “We hebben twee krachten gebundeld en ja dat werkt. Het klikte gewoon.” Damen sluit samenwerkingen in de toekomst zeker niet uit. “Ik heb veel plannen liggen, waaronder er een aantal zomaar met Jason kunnen zijn…” Het nummer “Stad aan de Rijn” is overal te beluisteren.

In onderstaande video vertelt Mirte over bekend zijn in Woerden.

https://www.youtube.com/watch?v=t9yxjT2EOmg

Over de auteur

Annemara de Vos

Annemara is een gepassioneerd verhalen verteller. Ze is al een aantal jaar bezig in de audio/visuele sector en hoopt door de opleiding journalistiek mooie documentaires te kunnen maken. Maatschappelijke thema's die de meeste mensen ontwijken, zijn juist de onderwerpen die Annemara aan het licht wilt brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *