Kermis in Harmelen niet druk, maar daarom niet minder gezellig

Kermis in Harmelen niet druk, maar daarom niet minder gezellig

De kermis in Harmelen. Foto: Syb van Ruiten

HARMELEN – Het plein naast de kerk in Harmelen staat weer ouderwets vol met attracties. De eerste kermis zonder coronamaatregelen is van woensdag 6 tot en met zaterdag 9 april weer neergestreken in het centrum van Harmelen. Van een oliebollenkraam tot de botsauto’s: vertier voor jong en oud.

Tekst & Video: Syb van Ruiten

Felle lichten, harde muziek en de geur van suikerspinnen. Dat kan maar een ding betekenen: kermis. Het kerkplein aan de Kloosterweg in Harmelen is dit jaar gevuld met 24 attracties, van draaimolens tot botsauto’s. Maar ook de schietsalon en de muntenschuiver, met het vrolijke geluid van vallende muntjes, mogen niet ontbreken. De kramen zijn volop versierd met schilderingen in levendige kleuren en knipperende lichten, en hangen vol met gigantische knuffelberen.

Op een kermis mag snoepgoed natuurlijk niet ontbreken. Naast het bezoeken attracties is er de mogelijkheid om suikerspinnen en zuurstokken te kopen. Ook de oliebollenbakker is druk bezig. De bekende zoete geur van verse oliebollen is goed te ruiken wanneer hij de bollen beslag in de olie laat bakken. Echter staan de mensen niet bij hem in de rij: “Helaas is het niet erg druk, maar dat komt door het weer”, vertelt hij.

Slecht weer

Het weer gooit helaas roet in het eten. Wat dat betreft zit het de kermisexploitanten niet helemaal mee in Harmelen. Op de eerste dag van de kermis was er volop regen, wat ervoor zorgde dat het aantal bezoekers laag bleef. De regen blijft vandaag gelukkig uit, maar door de harde wind is het niet al te druk de kermis. “Ik hoop dat het weer een beetje gaat meevallen, zonder te veel regen. Dan maar hopen dat de mensen komen!”, zegt kermisexploitant Nico Sterrenberg hoopvol. Ook de komende dagen wordt er veel wind verwacht en het is nog spannend of het droog blijft.

Ondanks de frisse temperatuur is het toch gezellig op het kerkplein. Donderdagmiddag zijn het vooral groepjes kinderen die zich na school komen vermaken. Maar ook ouders en opa’s en oma’s met jonge kinderen ontbreken niet. De meeste kinderen staan in de rij bij een attractie genaamd ‘Defender’. Op een langwerpige bank slingert de attractie het publiek van links naar rechts en van boven naar beneden in de rondte. De bestuurder van de attractie roept enthousiast: “Oké nog één keer dan!”, voor het laatste rondje, en de muziek klinkt hard.

Oranjevereniging

In tegenstelling tot de kermis van vorig jaar in juli, is de editie van dit jaar weer helemaal coronavrij. “Een kermis organiseren zonder aanvullende coronamaatregelen is toch een stuk leuker dan met allerlei voorwaarden en beperkingen”, zegt Martin van Schaik, voorzitter van Oranjevereniging Harmelen. De vereniging neemt de organisatie van het evenement al jaren voor hun rekening. De kermis in Harmelen is vaak de eerste kermis van het seizoen, dus ook voor de exploitanten is het de eerste kermis zonder beperkingen.

Op de vraag wat de kermis in Harmelen zo bijzonder maakt zegt van Schaik het volgende: “Het evenement staat al vele jaren op de agenda en is voor een een brede groep inwoners die we graag het plezier gunnen. We hopen gewoon dat, ondanks het huidige weer en soms de overlast, het voor bezoekers, attractiehouders, ondernemers en omwonenden een leuke en gezellige kermis wordt.”

Nieuw spel

Naast klassieke spellen als eendjes vissen en ballen gooien, is er dit jaar ook een nieuw spel bij. Kansspel ‘Pink Date’ staat voor het eerst op de kermis. In de grote, glazen kasten hangen knuffels van ruim een meter hoog aan een rode draad. Het spel lijkt erg op de grijphaken: Het is namelijk meer geluk dan vaardigheid. Om te winnen moet een speler op het juiste moment op de knop drukken. Dan wordt het draadje doorgeknipt en is de prijs gewonnen. Helaas heeft een jongen die een euro in het apparaat werpt niet zoveel geluk, het nieuwe apparaat moet zichzelf immers terugverdienen.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Voor Syb van Ruiten (2001) is het belangrijk ook de andere kant van het verhaal te laten horen. Als maatschappelijk betrokken redacteur van Woerden Rondom zet hij zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.