650 jaar Woerden: tradities en streekproducten

650 jaar Woerden: tradities en streekproducten

Foto: Wessel van Vliet, opslag van kaas bij het kaaspakhuis Woerden.

Tekst: Lana van der Geest

Video: Wessel van Vliet

WOERDEN – Tradities door de jaren heen. Van kaas maken tot de snertweek met de koeienmarkt. In het teken van 650 jaar Woerden laten we zien welke tradities er zijn en hoe dat vormgegeven wordt. De mensen van het VVV-kantoor en het Stadsmuseum vertellen hier meer over.

Kaas, snertweek, kaasmarkt, koeienmarkt en de Woerdense vakantieweek. In Woerden zijn er veel verschillende tradities. De grootste traditie in Woerden is de kaas. Het wordt er gemaakt, opgeslagen en verkocht. Ook is er één keer in de maand een kaasmarkt. Verder is er in het kaaspakhuis veel informatie over te vinden dit wordt grotendeels vertelt met een experience op locatie.

“Vroeger was alle kaas, Boeren kaas, dat is nu niet meer zo”, aldus Puck, stagiair bij VVV-kantoor Woerden. Dit vertelt zij tijdens de ‘cheese experience’ in het kaaspakhuis. Ook zie je daar hoe kaas gemaakt en gerijpt wordt. Boven in het kaaspakhuis is er een grote ruimte waar de kazen kunnen rijpen. Tijdens de experience wordt er veel verteld over de geschiedenis van kaas en hoe kaas gemaakt wordt. Daarbij wordt er een rondleiding gegeven door het pakhuis. “We doen deze rondleidingen elke dag. Vaak zijn het toeristen die langskomen voor de experience”, vertelt Puck.

Bij het stadsmuseum weten de medewerkers ook veel te vertellen over de kaas in Woerden. “Kaas is hier al heel lang een traditie. Dat komt vooral door de Kaasmarkt die er vroeger iedere week was.” Ook vertellen zij dat Woerden een eigen kaas heeft. Namelijk de Reypenaer. Hetgeen wat speciaal aan deze kaas is, is dat deze op natuurlijke omstandigheden gerijpt wordt. Ze doen namelijk de luiken in het oude kaaspakhuis open voor deze kaas.

De traditie van de kaasmarkt wordt elk jaar teruggebracht naar Woerden in het zomerseizoen. Bijna elke zaterdag is er dan een kaasmarkt. Boeren door heel het land komen dan met hun kaas naar Woerden en leggen dat dan op een grote kaasleg. “Tijdens de kaasmarkt gaan de boerenkaas handelen door middel van handjeklappen”, aldus Wietske Laudy, citymarketier van Woerden marketing. Handjeklap is een oude traditie die werd gebruikt bij handelen. Wietske Laudy: “De kaasbel wordt dan geluid, vanaf dat moment onderhandelen de boeren voor welke prijs ze hun kaas verkopen. Gaat de bel nog een keer dan staat de laatstgenoemde prijs vast.”

Ook de koeienmarkt is dus een grote traditie in Woerden. Vroeger kwamen alle koeien uit de omgeving en die werden op het kerkplein gezet. “Daar werden ze gewassen, mooi gemaakt en daarna verkocht. Nu mag dat niet meer, dus heeft Woerden daar een traditie omheen gebouwd”, vertelt Laudy. Nu worden de koeien een keer per jaar mooi gemaakt en is er een verkiezing van de mooiste koe. Deze traditie is er sinds het jaar 1410. Om de koeienmarkt heen is er een groot feest in de stad, een kermis, een warenmarkt en een streekmarkt met oude ambachten. “Daarbij is de traditie ontstaan dat heel Woerden in die week een bakje snert eet.” Ook voor de snert zijn er verkiezingen, want wie heeft de lekkerste snert?

In Woerden is er elk jaar een Woerdense vakantie week, die als een groot spektakel gezien wordt. “Niet echt een traditie maar heel Woerden staat dan wel op zijn kop en op zijn stelten.” Vertelt Wietske Laudy. Er zijn dan vooral veel activiteiten voor kinderen. “Heel de binnenstad is dan vol, op het plein is er een groot feest.” Maar de grootste tradities in Woerden zijn toch wel de Snertweek, de Koeienmarkt en natuurlijk de kaas.

Over de auteur

Wessel van Vliet

Mijn naam is Wessel van Vliet en ik woon in Woerden. Ik ben eerstejaars student aan de hogeschool voor journalistiek en schrijver voor de nieuwssite Woerden Rondom. Ik heb een brede interesse en wil altijd het verhaal achter mensen weten. Ik wist voor de start van de havo al dat ik journalist wilde worden. Nu leef ik in die droom en probeer ik sterke journalistieke producten te creëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.