‘Een burgemeester heeft eigenlijk niet zo veel te zeggen’

‘Een burgemeester heeft eigenlijk niet zo veel te zeggen’

Victor Molkenboer. Copyright: Gemeente Woerden

Woerden viert dit jaar 650 jaar stadsrechten. Reden genoeg om in gesprek te gaan met de man die samen met het college en de gemeenteraad de touwtjes in handen heeft. Wat was al die jaren het moeilijkst en waar is hij het meest trots op? “We zetten Woerden echt weer op de kaart: we doen weer mee.”

Tekst: Syb van Ruiten, Video: Roos Houtman

Eindredactie: Roos Houtman

Burgemeester Victor Molkenboer, nu 64 jaar oud, is op politiek gebied begonnen in de gemeenteraad van Leiderdorp, waar hij van 1986 tot 1994 voor de PvdA actief was. In 1998 werd hij daar ook wethouder, wat hij tot 2005 bleef. In hetzelfde jaar werd hij na een succesvolle sollicitatie beëdigd als burgemeester van Leerdam. De inmiddels ervaren bestuurder was echter in 2013 wel toe aan een grotere gemeente en nieuwe uitdagingen. Nu is hij al ruim negen jaar het gezicht van Woerden.

Hoe kijkt u tegen die uitdagingen aan, zijn die al gelukt?

“Woerden was in het begin heel erg naar binnen gekeerd, de gemeente stond een beetje op zichzelf. We hebben de regionale samenwerking bevorderd, zo doen we nu mee aan U10 en U16, eigenlijk alle gemeenten in Utrecht die samenwerken op het gebied van energie, bedrijventerreinen en woningbouw. Bovendien werken we samen met Gouda en Alphen aan den Rijn, met name op vraagstukken over Het Groene Hart. We zetten Woerden echt weer op de kaart: we doen weer mee.”

Hoe is het nou om zo’n groot feest te vieren met de hele stad?

“Dat feest is eigenlijk extra groot, omdat we twee jaar coronamaatregelen hebben gehad. We hadden helemaal niet het idee dat het zou lukken. We moesten in oktober al een knoop doorhakken hoe we het gingen doen, ook het openingsfeest. We gingen toch maar vanuit dat het ging lukken. En het is gelukt, 12 maart hadden we een mooie feestelijke opening, maar het is door het hele jaar feest. Alle bestaande evenementen zijn voor een deel omgedoopt tot Woerden 650 en we hebben natuurlijk een mooi slotfeest. Het vieren van 650 jaar stadsrecht geeft een enorme verbondenheid.”

Wat was in al die jaren nou het moeilijkst in Woerden?

“In 2015 hebben we in het kader van de problematiek in Syrië, vluchtelingen opgevangen in een sporthal. Die werd toen door jongeren uit Montfoort belegerd. Dat was heel heftig en heeft een diepe indruk gemaakt. Ook nationaal was dat een dingetje, met veel aandacht van de landelijke pers. Wat daar naar voren kwam, is  dat daar eigenlijk gebrek was aan moreel leiderschap van het kabinet. Als daar dan gebrek aan is, voelen mensen zich aangespoord om verkeerde dingen te doen.”

En hoe zit dat dan met de Oekraïense vluchtelingen?

“De opvang van toen was echt noodopvang in een sporthal. Maar het is gewoon geen doen om mensen op veldbedjes te laten slapen. Dat wilden we niet meer, dus hebben we gekozen voor middellange opvang, waarbij de kwaliteit van de huisvesting gewoon veel beter is. Dat gaat erg goed, de eerste vijftig zijn nu ondergebracht en we hopen elders in Woerden er nog honderd op te vangen.

Waar bent u het meest trots op?

“Waar ik het meest trots op ben, daar gaat het niet zozeer om. De burgemeester is altijd trots op het moment dat hij samen met het college en de gemeenteraad dingen bereikt die goed zijn voor de stad. Maar we hebben heel veel ontwikkelingen in gang gezet op het gebied van woningbouw. Ook hebben we heel veel slechte plekken in de stad weer op kunnen knappen. We doen veel in het sociaal domein. En in het kader van de historie hebben we in het Brediusbos weer een boerderij helemaal in oude staat kunnen herstellen. Het gaat om dat soort kleine dingen. Een burgemeester doet het altijd met zijn team en heeft eigenlijk niet zo veel te zeggen. Hij moet zijn bestuurders activeren om de juiste dingen te doen.”

Het is onlangs verkiezingen geweest, hoe is het om met nieuwe mensen en een nieuw college aan de slag te gaan?

“Dat is voor een burgemeester altijd wel een dingetje. Je werkt namelijk vier jaar samen met dezelfde wethouders en daar bouw je ook een band mee op. Dan is het nog maar de vraag of die bestuurders terugkomen en dat bepaalt de kiezer. We zitten daar nu middenin. Er is een informateur bezig om te kijken welke partijen samen kunnen, vervolgens komt er een coalitieprogramma. Dan krijgen we te horen wie blijft en wie komt. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke club er komt, omdat je ieder team moet stimuleren. Wat de verkiezingsuitslag betreft zijn de verschuivingen in Woerden niet zo groot. Hoe dat gaat uitpakken, moeten we even afwachten.”

Hoe ziet u de toekomst van Woerden?

“We hebben hele grote uitdagingen rond het stationsgebied en woningbouw. Op het gebied van infrastructuur moet er nog een oostelijke randweg worden aangelegd. Wat dat betreft zit de tijd nu niet mee. De schaarste aan materialen en de inflatie maken het steeds kostbaarder en gemeenten worden daarvoor niet gecompenseerd door het Rijk.”

Toch moeten deze plannen bekostigd worden. Het beeld dat Woerden er financieel niet goed voor staat klopt volgens Molkenboer niet: “Dat valt reuze mee. We hebben dan wel een hoge schuld, hoger dan andere gemeenten. Maar de hoogte van de schuld is geen indicator van de financiële positie en wordt ook met twee miljoen per jaar afgebouwd. Het gaat erom hoe groot je reserve is en hoe breed je meerjarenbegroting is. En die is komende jaren ruim genoeg om dingen op te kunnen vangen.”

U doet dit nu negen jaar, hoe lang bent u nog van plan om door te gaan?

“Bij aanvang van mijn burgemeesterschap heb ik beloofd om twee periodes af te maken. Dit is mijn tweede periode, dus nog drie jaar.”

Bekijk hieronder het gesprek met de burgemeester, waarin hij vertelt waar hij echt trots op is in Woerden en over het verhaal van de Rode Ruiter.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Syb van Ruiten (2001) is maatschappelijk betrokken redacteur van Five4You. Hij zet zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *