Van warmterecord naar vorst; ‘Het is wel vrij uniek maar ook weer niet uitzonderlijk’

Van warmterecord naar vorst; ‘Het is wel vrij uniek maar ook weer niet uitzonderlijk’

foto: Gigi van Leeuwen

WOERDEN – De warmste 22 maart ooit, sneeuw, vorst, regen, wind en volle zon. Het lijkt tegenwoordig allemaal maar normaal te worden. Zo ook in Woerden en omstreken. Maar wat zijn de oorzaken en gevolgen van deze extreme weersomstandigheden?

Zonnebril of winterjas? Tegenwoordig zijn we van niks meer zeker en kan het gezegde ‘’april doet wat hij wil’’ heel letterlijk genomen worden. Want Nederland heeft in ongeveer een maand tijd warmterecords verbroken, vorst en sneeuwval gehad. Daarnaast wordt er voor aanstaande dinsdag voorspeld dat de tempratuur weer boven de 20 graden zal stijgen terwijl er afgelopen donderdag code geel is afgegeven vanwege zware windstoten. Hoe kan dit en wat is nu precies de verklaring voor deze extreme weersveranderingen?

Hogedrukgebieden

Woerdense weerman en meteoroloog voor het Groene Hart Mees Weststrate geeft een verklaring voor de extreme weersomstandigheden: ‘’Het is wel vrij uniek maar ook weer niet uitzonderlijk. Het heeft alles te maken met hogedrukgebieden die ons weer bepalen.’’ De eerste warme dagen kwamen doordat weer vanuit het zuiden naar Nederland toe kwam. Dit had ermee te maken dat er een hogedrukgebied bij Zweden lag. Dit hogedrukgebied functioneerde als een soort buffer die al het slechte weer tegenhield.

‘’Op bepaalde momenten komt er reuring op de oceaan, koude lucht en warme lucht ontmoet elkaar en dan krijg je opeens andere luchtdrukverdelingen. Nu hoeft dat niet zo erg te zijn, maar toevallig zat er heel veel koude lucht boven Scandinavië en Rusland, en die kwam naar ons toe’’, vertelt Weststrate. Wanneer deze lucht over de zee en oceaan trekt, neemt hij vocht met zich mee. Weststrate vertelt verder: ‘’Dit betekent dat we niet alleen veel wind, koude lucht en nachtvorst hadden maar ook pittige buien met hagel en sneeuw.’’

‘’Deze situatie kan zich nu eenmaal voordoen’’ legt Weststrate uit. Het heeft ook niet zo zeer met klimaatverandering te maken. De belangrijkste oorzaak is dus de luchtdrukverdeling. Ook Koen van Tankeren, woordvoerder van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), sluit zich hierbij aan: ‘’het is niet zozeer toeval, als je kijkt naar het weer voor een wat langere periode. Dan zijn er wel vaker momenten dat het in een keer heel warm is ten opzichte van een week erna. Dus de veronderstelling dat het heel wisselvallig is klopt, maar dat het bijzonder is? Dat klopt niet.’’

Gevolgen

De gevolgen voor Nederland zullen dan ook niet heel groot zijn. Alleen bloemen zoals narcissen en krokussen zullen een licht stootje krijgen. Verder zal de landbouw er ook niet veel schade van ondervinden. ‘’Misschien alleen de fruitbomen’’, vertelt Weststrate. ‘’Het zal dus allemaal wel meevallen en daar weten de tuinders en boeren wel goed op te reageren. Want het gebeurt natuurlijk wel wat meer in het afgelopen jaar.’’

Zo heeft ook tuinder Diederik Hoogland van Tuinderij de Groenteboer in Kamerik met de extreme weersveranderingen te maken gehad. Toch vallen voor zijn tuinderij de effecten van de grote temperatuurverschillen wel mee: ‘’Een plant is best wel flexibel qua temperatuur. Extreme regenval zoals de afgelopen dagen is wel funest omdat planten dan als het ware verdrinken. De wortels hebben zuurstof nodig. Of bij extreme kou, als een plantje in zijn geheel bevriest, overlijdt het ook’’, aldus Hoogland.

Lenteweer

De weersverwachting voor de aankomende weken zal er ook nog wat wisselvallig uitzien. Tien graden is namelijk nog wat frisser dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar, aldus Buienradar. Vanaf maandag zal het lenteweer wederom doorbreken met meer ruimte voor zon. Dinsdag zet het mooie weer door en zullen de temperaturen oplopen tot twintig graden en daarboven.

In de onderstaande video vertelt Tuinder Diederik Hoogland wat meer over de effecten van de extreme weersomstandigheden op zijn tuinderij.

Over de auteur

Gigi van Leeuwen

Gigi Giulia van Leeuwen is geboren in Scheveningen op 12 september 2002. Ze heeft hiervoor de opleiding doktersassistente in Leiden afgerond, om vervolgens toch te besluiten haar droom na te jagen en de journalistiek in de gaan. Haar uiteindelijke doel is sportjournalistiek waarin ze haar focus legt op de hoogste klassen van de autoracerij. Daarnaast is het haar droom om rond te reizen en zo veel mogelijk van de wereld te zien. Zo spreekt ze naast Nederlands ook nog Engels en Spaans en hoopt ze na haar studie een leven op te bouwen mediterraan Europa.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.