VMBO On Stage maakt vitale functie MBO’ers duidelijk

VMBO On Stage maakt vitale functie MBO’ers duidelijk

Het podium van Regio Woerden 'VMBO On Stage'. De burgemeesters van Montfoort, Woerden en Oudewater openden de gespreksrondes door op de gong te slaan. Copyright: Stijn Wielinga

Tekst en video: Stijn Wielinga

ZEGVELD – “Alles mag je worden, behalve ongelukkig”, dat is het credo van het evenement VMBO On Stage wat afgelopen donderdag plaatsvond. In de Milandhof in Zegveld lieten afgelopen donderdag bedrijven en instanties VMBO-leerlingen kennismaken met de werkmogelijkheden in de toekomst. Ondernemers en de MBO Raad spreken de hoop uit dat Nederland MBO’ers weer als een bouwsteen van de samenleving gaan zien.

VMBO On Stage pakt deze weken groots uit om de middelbare schoolleerlingen een opstapje naar de arbeidsmarkt te geven. In drie shifts kwamen donderdagmiddag de jonge leerlingen van het Minkema College, Kalsbeek College, Futura College en Yuverta College onder leiding van opzwepende muziek de Milandhof binnen, waarna ze in gesprek gingen met de aanwezige bedrijven en instanties. De aanwezigheid van burgemeesters Petra van Harskamp (Montfoort), Danny de Vries (Oudewater) en Victor Molkenboer (Woerden) gaf extra gewicht aan het evenement.

Na de opzwepende middag in Zegveld is er op 21 april ook nog eens een Doe Dag. Op die donderdag gaan de leerlingen meelopen met bedrijven waar ze op de On Stage-dag een ‘match’ mee hebben gemaakt. Helpt het bombastische aspect van dit evenement om MBO’ers beter te waarderen?

Denkers regeren

In de aanloop naar het evenement zei VMBO On Stage-projectleidster Nanette Mostert in het AD dat ouders proberen te voorkomen dat hun kinderen op het VMBO belanden. Ad de Goey van ABS Autoherstel denkt dat de VMBO On Stage-middag goed laat zien dat er een enorme behoefte aan doeners is op de arbeidsmarkt. “Het VMBO heeft jarenlang onterecht een slechte naam gehad. Onze wereld wordt geregeerd door denkers en de alpha’s. Een enorme opwaartse druk. Ik denk dat een goede techneut een uitstekende boterham kan verdienen”, zegt hij.

Zorgen MBO’ers ervoor dat Nederland draaiende blijft? Volgens MBO-ambassadrice Demi van Overveld bestaat daar geen twijfel over. Als ambassadrice wil ze de leerlingen motiveren om te netwerken en zichzelf representatief op te stellen. “Als jij een programma op TV kijkt, vraag maar eens aan alle MBO’ers die daar werken: laat je werk eens vallen. Ik durf te wedden dat je camera niet meer draait. Het licht valt uit. De stroom is niet aangelegd. Zonder het MBO draait Nederland niet meer”, aldus Van Overveld. Onlangs deelde Robbert Dijkgraaf, onderwijsminister, dezelfde visie in gesprek met WNL Goedemorgen Nederland. “Niets komt van de grond in Nederland zonder het MBO en haar vakmensen die ze opleiden”, zei hij.

Saskia Kuijk van Dierenkliniek Rijnoever belicht het verschil tussen MBO’ers en HBO- of universiteitsstudenten op een iets andere manier. “Als jij een HAVO-student stage laat lopen bij ons in de kliniek. Die denken: “Wat gebeurt mij nou?!”. En een VMBO-student weet heel goed wat ze moeten doen”, zegt ze. Ad Kuilboer, die deze dag aan de zijde van Kuijk staat, vult aan: “Je hebt juist VMBO’ers nodig die graag met hun handen willen werken en niet stil willen zitten.”

“Niet heel sexy”

Jean-Rene van Dijk, projectleider bij het Waterschap ‘Stichtse Rijnlanden’, zegt eveneens dat zonder MBO’ers de samenleving niet kan draaien. Al ziet hij voor het waterschap een ander type imagoprobleem. Het liep nog niet storm qua leerlingen bij zijn tafel. “Mensen denken meteen aan poep en pies en dergelijke, maar het is heel belangrijk werk met grote verantwoordelijkheden. Er is nu een tekort aan MBO’ers, die in het veld bezig zijn. Ze zijn onze ogen en oren. Ze zien wat er allemaal gebeurt en belangrijk is”, zegt Jean-Rene.

Stella van der Maat, die de HR-zaken bij Treur Kaas doet, ziet wel een omslag in het denken. “Er zijn veel tekorten binnen de MBO-beroepen. De omslag van onderwijs naar arbeidsmarkt is in ons Kaaspakhuis heel specifiek. We hebben een robotlijn, maar dan merk je dat de interne opleiding daarvoor heel belangrijk is”, vertelt ze.

Toch betekent een herwaardering van het MBO niet meteen dat de leerlingen staan te springen om langs te komen bij het Kaaspakhuis. “Ik denk niet dat het heel sexy is voor kinderen van deze leeftijd. We zien wel om ons heen dat bedrijven die heel technisch zijn, goed in de markt liggen. Ik denk dat jongeren graag met hun handen willen werken en vooral in de buitenlucht willen werken”, besluit Stella.

Doeners versus denkers

Tijdens de coronacrisis kwamen talloze werknemers thuis te zitten, maar de MBO’ers moesten met hun handenarbeid op locatie hard doorwerken. Van een groter risico op blootstelling aan het virus heeft De Goey binnen zijn autoherstelbedrijf niets gemerkt. Volgens hem toont dat de kracht van de MBO’er: “Waar iedereen thuiswerkte, bleek dat de techneuten slim genoeg waren om hun werk zo in te delen dat er op een veilige manier gewerkt kon worden. De doeners bedenken een oplossing en denkers verzinnen een probleem.”

In de video hieronder ziet u een interview met projectleidster Nanette Mostert over VMBO On Stage

Over de auteur

Stijn Wielinga

Stijn Wielinga is een 23-jarige student aan de Utrechtse School voor Journalistiek en verslaggever bij de online regiosite WoerdenRondom. De Leidenaar studeerde eerder ICT aan de Hogeschool Leiden en Finance & Control aan de Haagse Hogeschool. Nu volgt de breed geïnteresseerde student eindelijk zijn hart door de journalistiek in te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.